HyperX Clutch Gladiate – Alternativă mai ieftină la controller-ul de Xbox (REVIEW)

HyperX Clutch Gladiate – Alternativă mai ieftină la controller-ul de Xbox (REVIEW)

Scris de | 12 mai, 2023

Piața accesoriilor de console nu e tocmai cea mai vastă, având doar câteva nume mai importante, care aduc constant produse noi. Putem număra printre ele și HyperX, care a venit în 2023 cu un nou controller certificat pentru Xbox, denumit HyperX Clutch Gladiate, iar eu am testat varianta cu fir în ultimele două săptămâni, pentru a vedea ce poate și dacă poate fi considerată o variantă pentru cei care doresc un controller nou sau unul secundar.

Design

HyperX Clutch Gladiate este un controller care arată neașteptat de bine aș spune, pentru prețul său și se și simte foarte ușor. Are un design complet negru, cu câteva elemente roșii care ies în evidență, sub cele două stick-uri și butoanele extra de pe spate. Butonul Xbox nu se aprinde din nefericire, evident că nu e asta o problemă, dar ar fi fost drăguț. Logo-ul HyperX se află în partea de jos, și lipsește puțin material texturat pentru un grip mai bun pe laterale, dar per total, aș zice că producătorul a făcut o treabă bună, imitând practic forma ergonomică și deja binecunoscută a controller-ului clasic, care stă destul de bine în mână. 

Cablul cu care vine la pachet este un ”șarpe” lung de câțiva metri, dar destul de maleabil, astfel că poate fi strâns cu ușurință și scurtat, dacă e cazul. Regăsești o zonă texturată pe spate, lângă care se află cele trei butoane extra, programabile, precum și lock-urile pentru triggere, care blochează cursa acestora, făcând-o mai scurtă. Mărturisesc de la bun început că am folosit foarte puțin butoanele roșii, pentru că nu am avut mare nevoie de ele în titlurile pe care le-am jucat în ultimele 2 săptămâni: FIFA 23, WWE2K23 și Redfall. 

Butoane

Butoanele de pe HyperX Clutch Gladiate nu îți oferă vreo mare diferență în materie de feeling față de ce primești pe un controller de Xbox Series X clasic. Cele două stick-uri se simt chiar identice, la fel și triggerele și aproape și cele două bumpere, deși aici mi se pare că sunt un pic mai stiff, mai dure față de ce găsești pe controller-ul nostru cel de toate zilele made by Microsoft – probabil și din cauza faptului că acestea sunt ceva mai lungi ca dimensiune.

Y/X/A/B și D-Pad-ul sunt ceva mai diferite – cele 4 butoane inscripționate oferă parcă un clic mai puternic decât pe controller-ul normal, dar nu deranjant, și mi se pare că necesită ceva mai multă forță ca să fie apăsate, în timp ce D-Pad–ul este preluat de la controllerele de Xbox One, având acea formă a unui plus.

Butoanele programabile de pe spate sunt foarte clicky și zgomotoase, nu prea le-ai putea folosi dacă te joci seara și trebuie să faci liniște ca să nu trezești alte persoane din casă, plus că te și scot puțin din atmosfera jocului atunci când le auzi. De asta am și evitat să le folosesc, însă dacă tu consideri că ai nevoie de butoane extra, cu siguranță își vor face treaba.

Gameplay

Cum am spus, am folosit HyperX Clutch Gladiate în Redfall, FIFA 23 și WWE 2K23, cea mai recentă obsesie a mea (pentru care avem review aici). L-am folosit pe Xbox Series X, însă merge utilizat și pe un PC, și nu cred că vor exista diferențe majore în gameplay. Butoanele sunt responsive, iar acțiunea de pe ecran se petrece imediat ce apeși butonul, astfel că nu am remarcat vreo problemă de input lag. Poate doar când am folosit cele două butoane de pe spate.

Îmi place mult și trigger lock-ul, care scurtează la jumătate cursa triggerelor și le face mult mai ușor de utilizat în shootere, precum Redfall. Experiența de gameplay pe care o oferă e cam la fel ca pe un controller normal de Series X, cu micile excepții și minusuri pe care le-am menționat mai sus, însă la un preț mai redus.

Ai și un jack de căști pentru cazul în care vrei să utilizezi așa ceva, și de asemenea, la interior se află și două motoare de vibrație, pe care le vei simți în cam orice joc. Senzația pe care o oferă e destul de ok, sunt parcă ceva mai puternice cele de pe un controller obișnuit, dar oricum și acestea își vor face treaba suficient de bine.

Concluzia connect

Prețul e probabil cel mai mare avantaj pe care îl are HyperX Clutch Gladiate, ținând cont și de ceea ce oferă. Costă 189 de lei la eMAG și la mai toți ceilalți retaileri de pe piață, și cu o construcție solidă și ergonomică, butoane responsive și un feeling foarte plăcut în jocuri, nu prea are cum să fie o alegere greșită, fie că îți dorești un controller principal pentru PC, fie că vrei unul secundar pentru Xbox Series X/S.

Plusuri

  • Preț excelent.
  • Construcție solidă.
  • Butoane responsive.

Minusuri

  • Butoanele programabile de pe spate fac destul de mult zgomot.

Etichete: , , , , , ,