REVIEW ASUS Zenbook S13 OLED, o alternativă remarcabilă la MacBook Air

REVIEW ASUS Zenbook S13 OLED, o alternativă remarcabilă la MacBook Air

Scris de | 23 mai, 2023

Trebuie să încep prin a spune că e nevoie de destul de mulți factori ca să fiu cu adevărat impresionat de un ultrabook. Nici nu mai țin exact minte câte am testat până acum, însă îmi amintesc perfect momentul când am pus prima oară mâna pe un MacBook Air. Acel sentimentu nu s-a comparat niciodată cu nimic, până acum. Când mi-am dat seama că există viață și pe Windows, și ce alt producător să îmi inspire asta dacă nu ASUS? Haideți să vedem și de ce.

Pe piața de laptopuri, ASUS s-a remarcat mereu ca fiind un producător care împinge cumva industria înainte, alături de Lenovo, însă mi se pare că într-un ritm ceva mai alert. Dacă am văzut de curând și Zenbook Fold OLED, un laptop pliabil în adevăratul sens al cuvântului, ceva mai natural în utilizare decât omologul de la concurența mai sus amintită, ei bine iată că taiwanezii plusează serios pe piața de ultrabook-uri în 2023 și vin cu un Zenbook care îmi lasă gura apă.

Design

În primul, dar în primul rând trebuie să vorbesc de culoare, design și materialul folosit, pentru că mi se par unele dintre cele mai importante atribuții, pe lângă baterie. ASUS Zenbook OLED S13 este un ultrabook care se laudă cu o greutate de doar un kilogram, ceea ce din start îi aduce puncte în plus. Sincer, poate fi comparat cu dimensiunile și greutatea unei agende ceva mai mari, și mi se pare chiar ireal cum un device atât de compact poate să înmagazineze atâta putere la interior, însă despre asta vorbim mai încolo.

Produsul pe care îl avem la test și totodată cel de pe care scriu acest review vine „îmbrăcat” în culoarea Basalt Gray, una cu o schemă de model interesantă, capacul fiind realizat dintr-un soi de aluminiu combinat cu magneziu, un material prietenos cu mediul și care a primit numeroase certificări de rezistență și despre care, în scenarii reale de utilizare, pot să spun că se simte foarte „sturdy”. La o grosime de doar un centimetru a laptopului, mi-a fost și frică la început să tastez ceva mai energic. Însă compozitul folosit în construcția șasiului nu mi-a lăsat în niciun moment vreo senzație de fragilitate, ba din contră.

Deci? Unde rămăsesem? Un centimetru grosime a șasiului, combinat cu o schemă de culoare foarte interesantă, plus o greutate de doar un kilogram rezultă în fericirea mea interioară atunci când folosesc Zenbook S13 OLED. Strict pentru treabă legată de birou, mi se pare un device absolut ideal, care rivalizează îndeaproape de MacBook Air, și oferă o alternativă cu Windows celor mai pretențioși utilizatori care sunt mereu în mișcare și care nu au nevoie să simtă o greutate prea mare în geanta sau ghiozdanul lor. Cel puțin pentru meseria mea, cea de jurnalist de tehnologie, acest laptop se achită cu brio de orice i-am cerut, și nu cer puțin de la device-urile pe care le port cu mine zilnic.

Display

La acest capitol trebuie să încep prin a spune că avem parte de un OLED (spoiler din nume) care acoperă 100% din gama de culori DCI-P3, care ajunge la o luminozitate maximă de 550 de niți și care vine setat din fabrică la o rezoluție de 2.8K, în speță 1880 x 1800 de pixeli. Ah, ecranele mici, cum e acesta de 13 inci, cu o rezoluție mare și tehnologie OLED în spatele panoului îmi aduc o bucurie vizuală nespusă și este o adevărată plăcere să lucrezi pe așa ceva, ceea ce eu fac deja de mai bine de două săptămâni înainte de redactarea acestui text. Pentru office tasks este potrivit, mai ales că păstrează dimensiunile extrem de reduse.

În ceea ce privește consumul de conținut multimedia, ASUS Zenbook S13 OLED oferă standarde certificate Pantone și VESA DisplayHDR, precum și o certificare TUV Rheinland pentru emisii reduse de lumină albastră, ceea ce înseamnă că micul dispozitiv va avea grijă de sănătatea ochilor tăi dar și de calitatea somnului, mai ales dacă obișnuiești să lucrezi până târziu. Știm, avem cu toții și astfel de zile. Netflix-ul, Disney+-ul sau HBO Max-ul arată foarte bine pe Zenbook S13 OLED, iar folosirea laptopului în pat, înainte de culcare, este extrem de ok pentru că nici nu simți că ai ceva pe tine. Sincer, am avut parte de tablete cu mult mai grele decât „clientul” nostru de astăzi.

Tastatură & Touchpad

O altă asemănare cu MacBook Air, dacă tot am vorbit despre asta, sunt dimensiunile touchpad-ului, care sunt foarte generoase și acoperă cam o treime din lungimea totală a șasiului. Practic, după cum poți vedea și în poze, ea ocupă o mare parte din baza laptopului, și este foarte comod de utilizat, similar cu produsul de care am amintit în începutul acestui paragraf. Deși am văzut tot mai mulți producători că merg în această direcție, este în continuare greu de găsit un laptop care să poată fi folosit fără probleme în lipsa unui mouse, iar acesta este una dintre excepții.

Iar tastatura mi se pare și ea una care reușește cumva să aducă o cursă destul de satisfăcătoare a tastelor, deși dimensiunea este extrem de redusă, iar unghiul creat de deschiderea ecranului oferă și un plus de ergonomie și o poziție ceva mai naturală de scriere. Tot aici ar trebui să punctez și nenumăratele teste „military grade”, realizate chiar la standardele armatei Statelor Unite, acolo unde tastatura, trackpadul, ecranul și tot ce ține de Zenbook S13 OLED au trecut de rigurozitatea lor.

Mi eunul mi se pare impresionant, cu riscul de a mă repeta și de a te plictisi, cum un produs atât de mic și de „firav”, la prima vedere, este atât de bine închegat și din punct de vedere al materialelor folosite, dar și a feeling-ului total pe care ți-l oferă în timpul utilizării de zi cu zi, indiferent că vorbim aici de programe office sau de entertainment.

Sub capotă

La interior, ASUS Zenbook OLED S13 este la fel de impresionant ca și la exterior, și haideți să trecem în revistă specificațiile de care avem parte pe acest laptop. La capitolul „procesor”, decive-ul se laudă cu un Intel Core i7 1355U, din cea mai recentă generație a celor de la Intel, și avem parte și de certificare Intel Evo, care ne asigură că nivelul de performanță al componentelor CPU și GPU (Iris Xe) este unul ridicat și că aceste componente lucrează bine împreună.

Așa că am rulat și teste benchmark pe Zenbook S13 OLED și am obținut un scor de 1566 pe single-core în Geekbench 6.0.3, respectiv 5891 în același test sintetic, pe multi-core de această dată. De asemenea, CPU-ul ales de ASUS se laudă cu 12 nuclee reale și 12 thread-uri, și poate fi dus într-o frecvență maximă de 5 Ghz (Turbo), însă nu vei avea nevoie de așa ceva pentru task-urile obișnuite, de zi cu zi. Însă e bine de știut că puterea de procesare există, iar din experiența mea cu diferite laptopuri testate, acesta este unul foarte bine calibrat din punct de vedere al „cailor putere”, suficient cât să ne bucurăm și de o durată mai lungă de utilizare de-a lungul unei zile.

Celelalte specificații ne „aruncă” în față 16GB de memorie RAM, împreună cu un SSD produs de Samsung, care se bucură de o capacitate de 1TB. Desigur, avm parte aici de standardul PCIe 4.0 x4 și de viteze de top, așa cum am observat și în testul sintetic CrystalDiskMark, de care mă folosesc mereu atunci când vreau să văd de ce viteze de scriere sunt capabile componentele de stocare. Rezultatele obținute au fost de 6776 MB/s pe viteză secvențială de citire, respectiv 5052 MB/s pe viteză secvențială de scriere. Asta se traduce prin faptul că vei aștepta foarte puțin atunci când vei muta fișiere mari de colo colo, însă timpul se mărește dacă vorbim de medii de stocare externe.

Conectivitate

În ciuda faptului că șasiul este de dimensiuni extrem de reduse, repet, doar un centimetru grosime, ASUS a reușit să monteze porturi care să mulțumească pe oricine caută un ultrabook care să ofere o durată de viață extinsă a bateriei și portabilitate dusă la extrem. Desigur că avem două USB-C-uri 3.2 Gen 2 cu Power Delivery, pentru versatilitate, însă foarte interesant mi se pare faptul că producătorul a reușit să includă un USB-A 3.2 Gen 2 full size pe laterala din dreapta a bazei laptopului. 

Ce mi se pare și mai interesant de atât este faptul că avem parte și de un HDMI full size lângă porturile USB-C, pentru o conexiune rapidă și ușoară cu mai orice display extern. Știi momentele alea din conferințe când te chinui să conectezi wireless un laptop la display-ul din sală? Nu mai există, având în vedere că în acest caz beneficiem de sfântul HDMI și de sfânta conexiune pe cablu. Ceea ce este cu atât mai impresionant pentru subțirimea ultrabook-ului.

La capitolul Wi-Fi, ASUS a adus standardul WiFi 6e pe Zenbook S13 OLED, ceea ce contribuie la future proofing. Rețelele Wi-Fi 6 încep să fie din ce în ce mai prezente, fiind mai ales recomandate într-un mediu office, acolo unde timpul înseamnă bani. Acest device se poate folosi cu brio de viteze superioare și nu te va face să-ți smulgi părul din cap atunci când ai lucrat cu zeci de GB de date în cloud.

Baterie

Un alt capitol extrem de important pentru un ultrabook, alături de dimensiunile sale, este capacitatea bateriei. Practic, durata reală de utilizare a acestui laptop, în condiții normale de muncă. Și pot spune că este, posibil, cel mai bun ultrabook cu WIndows pe care l-am testat vreodată din acest punct de vedere. Nu mai puțin de 8 ore întregi am obținut cu ZenBook S 13 OLED, adică exact o zi de birou. Bine, nu e la nivel de MacBook Air M2, dar, din nou, nimeni altcineva nu e la același nivel. Însă ASUS a reușit să scoată ceva foarte, foarte bun din optimizarea excelentă de consum de energie de pe Zenbook OLED S13.

Pe acest Zenbook avem instalată o baterie de 63 Wh, care se și încarcă rapid la 65W, grație încărcătorului inclus, unul care este de dimensiuni neglijabile și el. Atât de neglijabile încât am văzut brick-uri de priză mai mari la telefoane decât în acest caz. Bine, la producătorii care încă introduc așa ceva în pachet, ca să fiu puțin acid la adresa Apple și Samsung. În plus, în aproximativ 75 de minute se încarcă la capacitatea maximă.

Concluzia connect

ASUS Zenbook S13 OLED este într-adevăr un ultrabook care a reușit să mă dea pe spate. Dimensiunile și greutatea extrem de reduse, aproape cât o agendă mai mare, o durată de viață a bateriei impresionantă, dar și un design excelent, cu note futuriste și materiale rezistente, contribuie spre un rezultat care nu credeam că mă va bucura atât de tare, fiind un împătimit declara al produselor Apple. Până să pun mâna pe acest mic Zenbook nu vedeam niciun posibil înlocuitor cu Windows la MacBook Air. Însă acum pot să spun că părerea mi s-a schimbat.

ASUS Zenbook S13 OLED se comercializează în România la un preț care începe de la 7500 de lei și, deși este destul de piperat, în schimbul acestuia primești un device puternic și compact care va fi companionul tău fidel zi de zi, indiferent de workflow, și care nu te va lăsa la greu, grație unei durate de viață a unui ciclu de încărcare impresionantă pentru un dispozitiv care rulează Windows.

Etichete: , , , , , , , , , ,