Neuralink a primit aprobarea pentru teste pe oameni pentru interfaţa creier-computer

Scris de | 26 mai, 2023
Neuralink a primit aprobarea pentru teste pe oameni pentru interfaţa creier-computer

Una dintre multiplele companii ale lui Elon Musk, Neuralink a primit probarea FDA pentru a începe testele pe oameni. FDA e foarte selectivă cu aprobările de genul şi durează de obicei ani până ce un medicament sau tratament e aprobat spre exempu.

Compania lui Elon Musk va putea experimenta cu interfaţa creier-computer în viitorul apropiat. Startup-ul rămâne sub investigaţie federală totuşi, deoarece ar fi făcut experimente pe animale care încalcă reglementările actuale. Fondată în 2016, compania Neuralink doreşte să comercializeze BCI-uri (Brain Computer Interface) şi să le integreze în echipamente medicale şi aplicaţii terapeutice.

E vorba despre ajutarea victimelor atacului cerebral şi a celor care au suferit accidente grave la coloana vertebrală. Se discută despre controlul protezelor neurale şi chiar capacitatea de a downloada amintiri şi gânduri în computere. CEO-ul Neuralink, Elon Musk a promis că se va ajunge la astfel de proiecte în 2020.

BCI poate traduce impulsurile electrice analogice ale creierului în 1 şi 0, limbaj pe care un PC îl înţelege. Monitorizarea acelor impulsuri se face cu electrozi subţiri ca un fir de păr integrate în mod foarte delicat în materia cenuşie. Vorbim despre o operaţie chirurgicală, de aici şi intervenţia FDA. Problema cu Neuralink e că au murit multe animale pe care s-au făcut testele respective.

Documentele interne obţinute de Reuters în decembrie 2022 arată că au murit peste 1500 de animale din 2018 încoace.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Engadget