REVIEW Motorola Razr 40 Ultra, cel mai bun pliabil pe care îl poți cumpăra în acest moment

REVIEW Motorola Razr 40 Ultra, cel mai bun pliabil pe care îl poți cumpăra în acest moment

Scris de | 1 iunie, 2023

Una dintre cele mai frumoase amintiri ale mele din copilărie este atunci când părinții mi-au cumpărat de ziua mea un nou-nouț Motorola V360, un telefon cu clapă, pe care puteam să ascult liniștit muzica mea preferată și căruia îi făcusem un upgrade cu un card micro-SD de 512MB. Devenise „jucăria” mea preferată și totodată companionul meu de zi cu zi. Nu am cum să nu mă simt puțin atașat de acest brand, care a făcut parte din viața mea și a multor alte milioane de oameni, unul sinonim cu dezvoltarea în tehnologia comunicațiilor.

Chiar dacă Motorola nu a prins chiar startul industriei smartphone-urilor și a eșuat în obiectivul său de a rămâne o companie relevantă la finalul anilor 2000, aceasta are obiective îndrăznețe și pare că începe să revină acolo unde îi e locul. Adică printre cei mai buni. Am testat edge 40 Pro, mi-a plăcut foarte mult, și acum am avut ocazia să testez Razr 40 Ultra, cel de-al doilea flagship Motorola al acestui an, un telefon pliabil, pe factor de formă „flip”, care m-a convins deja că reprezintă cea mai bună alegere de pe piață în acest moment.

Razr 40 Ultra m-a impresionat destul de tare în ceea ce privește experiența, per total, de utilizare, însă pot înțelege și acele persoane care vor avea ceva de comentat prin pricina specificațiilor și a prețului. Deși nu au un model foldable, cei de la Motorola au investit destul de mult în R&D-ul acestui model, pentru a creea un device care să funcționeze ca un statement. Și îmi pare că au reușit, în cea mai mare parte.

Design

Designul lui Razr 40 Ultra îmi amintește foarte mult de Motorola V3-ul de pe vremuri, ceea ce este exact reacția pe care producătorul vrea s-o scoată de la clienții săi. Bine, noi am avut și noroc și ne-a sosit la test varianta de culoare „viva magenta”, culoarea oficială Pantone a anului 2023, colaborare pe care Motorola a adus-o și pe modelul edge 40 din acest an, dar și în trecut, cu „very peri”, culoarea Pantone din 2022, pe varii modele ale anului trecut. Mi se pare interesant acest trend, de a plusa din punct de vedere vizual, și de a te folosi de cele mai populare culori anuale pentru a le face parte integrantă din designul telefoanelor pe care le produci.

În linii mari, Razr 40 Ultra este un smartphone superb, ajutat foarte mult și de această culoare destul de țipătoare, pentru a atrage privirile, însă arată la fel de bine și pe negru sau albastru, celelalte două variante ale sale. Acolo avem parte de ceva mai multă sobrietate, însă sunt sigur că acest model magenta va avea un appeal mai mare către publicul feminin. În rest, avem parte de un ecran secundar destul de ofertant, despre care vom vorbi imediat, și de o piele vegană în finisajul magenta de care vorbeam mai devreme. Iar feeling-ul la atingere este cât se poate de premium.

De asemena, trebuie să precizez că avem parte de un terminal extrem de compact atunci când este în poziția „pliat”, începând cu ușurință în orice fel de buzunar sau geantă. De asemenea, în această poziție și balamaua se prezintă într-un finisaj lucios, tot viva magenta, pe care este branduit logoul Pantone și numele culorii anului 2023. Per total, putem să privim acest smartphone și dintr-un punct de vedere fashion/lifestyle, și se bate acolo sus cu unele dintre cele mai frumoase designuri pe care le regăsim pe piață. Și aș mai îndrăzni să spun și că acest device are rolul și de a funcționa ca un accesoriu la ținuta ta, mai ales când vorbim despre segmentul feminin al utilizatorilor.

Display

Și aici, ca de obicei, vom vorbi despre cele două ecrane, superbe ambele, iar unul dintre ele mai utilizabil decât toate celelalte de la modelele flip. Da, e vorba despre cel extern, și aș vrea să încep cu dânsul. Pentru că mi se pare că este cel mai important punct despre care trebuie să discutăm în cazul acestui terminal, deoarece are cele mai multe features dintre toate smartphone-urile care se indoaie pe format de formă vertical. Iar acesta a fost KSP (key selling point) pentru Motorola, pentru că au căuat un diferențiator și-au găsit unul, cu siguranță.

Dacă vorbeam cu colegul Andrei despre faptul că flip phones au nevoie de ecrane secundare ceva mai ofertante, iată că Motorola a livrat. OPPO venea cu Find N2 Flip acum câteva luni și discutam împreună despre cât de cool ar fi să putem să dăm un scroll pe TikTok sau Instagram de pe ecranul mic. Iată că acum se poate. Și nu numai. Display-ul extern de 3,6 inci îți oferă acces la orice fel de aplicație și îți permite să controlezi totul din acest form factor.

Mie mi s-a părut extrem de folositor să pot schimba playlistul pe Spotify sau să pot vedea în timp real date de navigare pe Google Maps, fără să trebuiască să mai depliez telefonul. De asemenea, poți customiza mai tot ce ține de ecranul secundar și poți seta aplicațiile preferate ca fiind implicite, la două touch-uri distanță. În plus, poți chiar și să scrii mesaje sau să navighezi pe Twitter, tot de pe ecranul extern, ceea ce mi se pare extrem de inspirat. Nu pot să cred că avem astfel de telefoane pe piață de ceva ani deja și este abia prima dată când un producător s-a hotărât să aducă un plus de funcționalitate în acest sens.

În plus, avem parte aici și de o altă colaborare a Motorola, cu Spotify de această dată, care îți aduce playlist-urile mai aproape, fiind infinit mai ușor să controlezi redarea direct de pe ecranul secundar. Cum spuneam, a fost nevoie să învăț cum să folosesc acest display, însă totul merită odată ce-i dai de cap. Iar posibilitățile în continuare sunt și mai mari, pentru că Motorola are de gând să lărgească și mai mult orizonturile din acest punct de vedere și să aducă și mai multe funcționalități aici.

Și ca să trecem în revistă și ecranul principal, acesta este pOLED FHD+ de 6,9 inci, extrem de ofertant, poate chiar nițel prea lung, într-un factor de formă de 22:9, foarte rar la smartphone-urile pe care le-am văzut în ultimii ani. Pot să spun că seamănă cu o telecomandă, iar experiența de vizionare este ok, atunci când faci „zoom to fit” conținutului pe care îl urmărești. Pentru că în caz contrar vei avea parte de niște bezel-uri de toată frumusețea. De altfel, experiența de scrolling pe rețelele sociale sau pe diverse site-uri este la înălțime, și vei avea ocazia să vezi mult mai mult conținut în același frame. În plus, avem parte și de 165Hz rată de refresh, pentru un plus de smoothness, dar și de o rezoluție setată din fabrică la 2640 x 1080 pixeli cu 1400 de niți în peak brightness. Deși pare că ecranul secundar e vedeta aici, nu trebuie deloc să uităm de cel principal, care este de cea mai bună calitate.

Camera Foto

Și trecem și la unul dintre compromisurile pe care Motorola a trebuit să le facă pentru a putea integra toate celelalte tehnologii pe acest telefon. Camera Foto este una alcătuită din doi senzori, un wide de 12 megapixeli, dar și un ultrawide de 13 megapixeli, cu f/1.5 pe primul, respectiv f/2.2 pe cel de-al doilea. Avem parte, desigur, și de o cameră de selfie de 32MP care vine la pachet cu diverse gimmick-uri, precum declanșarea prin intermediul unor gesturi.

Ansamblul de senzori și-a făcut foarte bine treaba în condiții bune de iluminare, precum o zi foarte însorită într-unul dintre cele mai mari parcuri din Madrid, pe care l-am vizitat chiar cu ocazia lansării acestui terminal. Chiar dacă la prima vedere, ți se pare că rezultatele sunt prea bune ca să fie adevărate, poți face switch dintre modurile de vizualizare de pe display, între „saturated” și „natural”, iar instantaneele capătă finisaje ceva mai normale. Desigur, când te uiți la poze pe un monitor extern vei vedea și diferența între acest model și cameraphones de 6000+ lei, însă și Razr 40 Ultra ține steagul destul de sus.

În condiții de noapte, însă, terminalul se va chinui să găsească un echilibru bun între naturalețea imaginii și iluminarea artificială a pozelor, iar postprocesarea are un cuvânt important de spus și aici. Însă rezultatele sunt decente și nu pot să spun că avem parte de vreo problemă care să fie prea stringentă sau deranjantă. Portrait-ul merge și el de minune, iar rezultatele overall au fost mulțumitoare. Sigur că nu se încadrează în vreo categorie aparte în ceea ce privește fotografia, dar nici nu cred că te va lăsa vreodată la greu.

În ceea ce privește captura video, terminalul e capabil de filmare în 4K la 60 sau 30 de cadre pe secundă, și, evident, și Full-HD, la până la 60 fps.

Sub capotă

Performance wise, Razr 40 Ultra vine echipat cu un procesor vârf de gamă a anului trecut, ceea ce este o decizie interesantă din partea producătorului. Integrarea unui Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 va asigura, însă, performanța de care este nevoie pe segmentul flagship, însă temperaturile vor fi mai ridicate atunci când vrei să te apuci de gaming. Pentru că da, această activitate este numai bună pentru un astfel de ecran ofertant și mare, și nu avem parte nici de stuttering sau timpi morți.

Sistemul de operare este cât se poate de curat și el, bloatware-ul fiind aproape inexistent, spre deosebire de ce vedem la alți producători din China, care să înghesuie să „umple” device-urile cu jocuri sau aplicații care nu sunt chiar appealing pentru utilizatori, cel puțin nu la prima vedere. Deci puncte în plus și aici. Iar sample-ul primit de noi la text se bucură de un combo RAM/stocare de 8G/256GB, adică un nivel de echipare mai mult decât decent pentru cea mai bună parte a utilizatorilor.

Desigur că nu ar fi fost rău deloc să vedem un 8 Gen 2 montat pe Razr 40 Ultra, dar deh, acum nu se poate să le avem chiar pe toate, iar unele compromisuri au trebuit făcute, exact după cum au comentat și reprezentanții Motorola la conferința de presă precursoare a evenimentului de lansare de la Madrid. Păi bine, bine, avem un telefon care va costa 5999 day-zero și nu vine echipat cu hardware din acest an? Deși pare greu de crezut, acesta este cazul, însă trebuie să specific că e ok pentru segmentul de utilizatori căruia i se adresează. By all means, device-ul arată și funcționează excelent, iar parametrii atinși sunt mulțumitori.

Baterie

Acesta este poate și singurul capitol la care nu am fost per total mulțumit, dar din motive lesne de înțeles. 3800 de miliamperi nu sunt chiar suficienți pentru un device de la care ai pretenția să țină o zi la utilizare. Bine, nu e ca și când nu ar ține, am reușit asta, dar am reușit la fel cum reușesc cu un iPhone 11 Pro Max vechi deja de aproape 3 ani. Not great, not terrible. Însă spațiul pe un pliabil cu ecran secundar atât de mare și de ofertant nu e ușor de găsit, iar opțiunile nu erau prea multe aici.

Avem parte și de încărcare rapidă la 30W, și aici cam puțin, însă cu scopul vădit de a avea grijă de sănătatea overall a bateriei, pe parcursul utilizării îndelungate. Și am răsuflat ușurat când am văzut acel semeț brick de încărcare în pachetul primit. Pentru că nu mai deloc lucru puțin în 2023, și trebuie să laud fiecare producător care face asta. Da, am băut și eu apă după Andrei și am decis să precizez asta în mod pozitiv sau negativ, de fiecare dată când voi scrie un review de flagship. Acum, totul e de bine.

Concluzia connect

Motorola Razr 40 Ultra este un telefon superb, care vine însă încadrat într-un segment de preț destul de ridicat. Din fericire, Motorola livrează o experiență all-round demnă de invidiat poate pentru unii concurenți care se află și ei pe piața pliabilelor, însă așteptăm să vedem și acolo cu ce suntem serviți în acest an. Cum spuneam, prețul este 5900 de lei în România, însă pachetul nu este cu nimic mai prejos decât alte telefoane pliabil care se comercializează sau s-au comercializat la acel preț. Plus că mi se pare cool, în cel mai subiectiv mod cu putință. Însă sunt sigur că aceasta nu va fi doar o părere personală.

Etichete: , , , , , , , , ,