Luna lui Saturn Enceladus ar putea suporta specii similare cu cele de pe Terra

Scris de | 15 iunie, 2023
Luna lui Saturn Enceladus ar putea suporta specii similare cu cele de pe Terra

Sonda Cassini de la NASA a descoperit particule de gheaţă pe luna lui Saturn Enceladus. Asta înseamnă că acel corp ceresc are elementele chimice necesare pentru a suporta viaţa disponibilă pe Terra.

NASA analizează de ceva vreme potenţialul de a susţine viaţa a planetelor din sistemul nostru solar, dar şi a sateliţilor lor. Aparent Enceladus are „ingredientele” de care ar avea nevoie organisme precum cele de pe Terra pentru a trăi. Ideea este ca şi oceanul respectiv să fie populat sau să poată susţine viaţa.

Cassini a coborât în atmosfera lui Saturn în 2017 şi e considerată pierdută acolo pe vecie. A adunat totuşi date atunci când trecea prin gheizerele ce erup continuu pe Enceladus, la polul său sud. A trecut şi prin inelul E al lui Saturn, care conţinea particule rezultate din acele erupţii. Sub crusta sa de gheaţă Enceladus ar avea un ocean cald, cu adâncime de aproape 50 de kilometri, care acoperă întreagă Luna.

Enceladus include carbon, hidrogen, azot, oxigen şi sulf, toate elementele necesare vieţii, în afară de fosfor. totuşi o echipă de oameni de ştiinţă a descoperit 9 granule de substanţă care includ fosfat, fosfor legat de atomi de oxigen în rândul celor 1000 de sample-uri ignorate de cercetători.

Următorul pas este de a afla dacă sunt organisme vii pe Enceladus. NASA va afla mai multe atunci când misiunea Dragonfly se duce pe lună Titan în 2027.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Engadget