HANDS-ON Razer Moray, căști in-ear pentru streaming, bune și la joacă

Scris de | 28 iulie, 2023
HANDS-ON Razer Moray, căști in-ear pentru streaming, bune și la joacă

Mărturisesc că atunci când am desfăcut prima dată pachetul venit de la Razer pe adresa redacției, nu mă așteptam ca el să conțină și Razer Moray, niște căști in-ear pentru streaming, extrem de confortabile, al căror scop este să ajute la monitorizarea transmisiei live de gaming. Bine, acestea sunt adresate în principal celor care se ocupă cu astfel de activități dar am aflat că ele sunt la fel de bune și pentru ascultat muzică sau activități mai de „viața de zi cu zi”.

Deci să începem cu începutul. La capitolul design & confort, avem parte de niște căști foarte ușoare, pe care de cele mai multe ori vei uita că le ai în ureche. Mă rog, acesta e și KSP-ul (key selling point) celor de la Razer, care au dezvoltat un headset care ar trebui să te treacă prin ore în șir de streaming și să nu te facă să vrei la un moment dat să le dai jos pentru că efectiv nu mai reziști, așa cum se întâmplă cu căștile mari de gaming, cele over-ear.

In-ear Monitor

Acesta e un accesoriu audio care trece dincolo de conceptul de căşti in-ear: e mai mult un monitor in ear pentru gaming. Ca să fie mai clar, avem aici un IEM (in ear monitor) şi nu o pereche de earbuds. Produsul vine cu certificare THX şi include componente ca un cablu împletit Y şi drivere hibrid. Razer consideră că încă e loc pe piaţă pentru jack-ul audio de 3.5 mm, iar noul său monitor in-ear are un design ergonomic discret şi se potrivește perfect în ureche, într-un mod natural.

De asemenea, forma acestor căşti este gândită aşa încât să scadă oboseala utilizatorului, iar sunetul său certificat THX acoperă o gamă între 20 şi 24.000 Hz, cu sensibilitate de 106 decibeli. Această performanţă audio vine mulţumită unei combinaţii hibrid de armatură echilibrată şi drivere dinamice, care vor optimiza treble-ul şi basul.

Iar în experiența de utilizare de zi cu zi, pot spune că își fac treaba cu brio, exact cea pe care trebuie s-o facă, anume monitorizarea. Sunetul este foarte bine definit, grație certificărilor și funcțiilor enumerate mai devreme, iar soundstage-ul este de top, poate mai bun decât pe orice altă pereche de căști am folosit-o la PC-ul meu. Then again, tocmai asta ar trebui să fie și particularitatea care le va scoate pe Moray în evidență.

Pachet

În pachet mai avem incluse și nu mai puțin de 10 tip-uri diferite pentru urechi, de trei mărimi și două feluri, asta însemnând că vei găsi automat configurația potrivită pentru ele. Adică acestea vor sta confortabil în urechea ta, indiferent de forma urechilor tale. Căştile Moray sunt conectate la cabluri detaşabile OFC MMCX, acoperite cu material împletit şi au design tip „memorie”, modelându-se pe ureche. Nu avem ANC aici dar avem izolare pasivă a zgomotului, care taie până la 36 de decibeli.

Desigur, nu m-am putut abține și m-am folosit de Moray și la activități mai obișnuite, așa cum am specificat și la începutul acestui hands-on, iar rezultatele au fost pe măsură. Datorită tehnologiilor de monitorizare pe care le au încorporate, fine-tuning-ul se transportă și în cazul muzicii sau a jocurilor, iar mediile, joasele și înaltele sunt foarte bine reglate. Ok, nu se vor compara cu un headset destinat audiofililor și nici cu unul dedicat gaming-ului, însă prețul său le face o soluție competitivă, superioară multora care se comercializează pe acest segment și sunt destinate unui alt tip de activități.

Concluzie

Razer Moray este un accesoriu diferit de cele pe care le testăm noi de obicei. Pot vedea cum acestea sunt ideale pentru monitoring de streaming, deoarece sunt extrem de confortabile și de ușoare, având un soundstage care să-ți permită să auzi tot ce trebuie, când trebuie. Ele sunt bune și pentru sesiuni mai lungi de gaming, însă nu îți vor oferi toate funcțiile unui headset dedicat. Însă nu despre asta vorbim aici și nu acesta e scopul lor. Per total, nu le pot găsi nici un punct negativ, ele comportându-se exact așa cum sunt advertised. Razer Moray se comercializează în România la un preț de aproximativ 730 de lei.

Etichete: , , , , ,