Gamingul pe pliabile, sau cum Samsung Galaxy Z Fold 5 și Galaxy Z Flip 5 sunt unele dintre cele mai bune și potrivite smartphone-uri pentru joacă

Gamingul pe pliabile, sau cum Samsung Galaxy Z Fold 5 și Galaxy Z Flip 5 sunt unele dintre cele mai bune și potrivite smartphone-uri pentru joacă

Scris de | 31 august, 2023

Am analizat deja ambele telefoane pliabile din seria nouă de la Samsung, în review-uri dedicate – Galaxy Z Flip 5 și Galaxy Z Fold 5, însă nu am intrat foarte mult în pâine în ceea ce privește gaming-ul pe acestea. În principal, pentru că și eu, și Claudiu am petrecut mult timp jucându-ne atât pe Flip, cât și pe Fold, și am decis ca, dacă tot am pierdut ore bune în acest mod, măcar să iasă și un articol în care vorbim de experiența de gaming pe pliabile, că tot nu am analizat-o în detaliu până acum. 

Înainte de toate, merită însă să specificăm principalele lucruri care ajută experiența de gaming pe aceste telefoane. Atât Galaxy Z Flip 5, cât și Galaxy Z Fold 5 au cele mai noi procesoare Snapdragon, de la Qualcomm, adică acele Snapdragon 8 Gen 2, realizate pe 4nm, cu 8 nuclee și ajutate de GPU-uri Adreno 740. Memoria RAM e de 8GB la Z Flip 5, respectiv de 12GB la Z Fold 5, cu stocări diferite, între 256GB și 1TB.

Samsung Galaxy Z Flip 5

Gaming-ul pe Flip 5 nu diferă foarte mult de experiența pe care o ai pe un telefon obișnuit, datorită formatului său de telefon mai mic care se transformă într-un telefon normal. Ecranul are 6,7 inchi și o luminozitate maximă de 1750 de niți, ceea ce înseamnă că te poți juca oriunde fără să te încrunți la telefon, lucru foarte util pentru jocuri care se folosesc de realitatea augmentată sau te pun să te plimbi prin oraș, cum este foarte-popularul-acum-ceva-timp Pokemon Go. Cel mai important aspect al ecranului pentru gaming este însă rata de refresh, care atinge 120Hz și este variabilă, astfel că se va schimba în funcție de conținutul pe care îl rulezi – dacă te uiți la filme va fi mai redusă, dacă te joci ceva mai ridicată și tot așa.

Deși experiența de gaming este similară cu ce ai pe alte flagship-uri, aici surprinde aș zice performanța, ținând cont că vorbim de un pliabil, care până recent nu prea aveau acele specificații care „rup norii”. Samsung Galaxy Z Flip 5 le are însă, și orice joc de mobil merge ceas pe acest telefon.

Inițial, m-am orientat către titluri care au o componentă mai puternică single-player, adică Marvel Contest of Champions și recentul Harry Potter: Hogwarts Mystery. Dacă primul are deja ceva ani de existență, al doilea este clar un test mai demanding pentru telefon, mai ales că e un joc mare și cu o grafică foarte interesantă și pe care nu o întâlnești prea des. În Contest of Champions, Z Flip 5 a funcționat excelent, nu am avut lag sau vreo „agățare” în lupte, iar în Harry Potter, deși s-a încins mai rapid și mai mult decât Contest of Champions, performanța a rămas excelentă. Rapiditatea ecranului ajută și în luptele din Contest of Champions, unde trebuie să reacționezi cu multă viteză ca să anticipezi atacurile adversarului. 

Îndoitura din ecran nu te împiedică în niciun fel în jocuri, poți trece cu ușurință peste ea și, deși o simți la mână, nu mi se pare deranjantă, cel puțin după câteva săptămâni de utilizare. Samsung Galaxy Z Flip 5 nu reinventează joaca pe telefonul mobil, însă o îmbunătățește serios, ajutat și de excelentele sale componente de la interior.

Samsung Galaxy Z Fold 5

Ei bine, în cazul lui Z Fold 5, situația se schimbă radical. Este un telefon mai mare, mai puternic și parcă și mai bun pentru jocuri decât Flip 5, oferindu-ți o experiență cum rar întâlnești pe un telefon mobil. Ecranul de 7,6 inchi, care e și foarte rapid, la 120Hz, îți pune la dispoziție o perspectivă mai mare în orice joc, care îți permite să observi mai bine detaliile care, altfel, ți-ar putea scăpa. 

Galaxy Z Fold 5 a fost rulat în jocuri precum Contest of Champions de la Marvel, nicio surpriză aici, însă și Diablo Immortal și PUBG, două titluri care sunt mai degrabă sinonime cu gaming-ul pe mobil al colegului meu, Claudiu. Asta pentru că, imediat ce am terminat review-ul lui Fold 5, telefonul a ajuns pe masa lui, pentru că era nerăbdător să încerce Diablo Immortal pe un ecran mai mare. Despre experiența lui cu acest joc, îl las pe el să vă povestească mai departe.

Poate cea mai bună gamă pentru gaming

Hello, Claudiu aici, și iată că preiau eu frâiele materialului, acum spre final, ca poate v-ați plictisit de Andrei. Cum spunea și el, am luat Fold 5 la butonat pe jocuri, iar reacția mea e aceeași ca de fiecare dată, doar că acum pot să vorbesc puțin mai pe larg despre acest lucru, pentru că nu este un review focusat pe capacitățile de multitasking ale terminalului.

Nu chiar de azi, de ieri mi se par telefoanele Fold extrem de bune pe gaming, ci de când am testat prima dată un astfel de device, cred că de la Galaxy Z Fold 2. Încă de atunci am sesizat unele avantaje competitive pe care le avem în timpul meciurilor de PUBG, sau mai nou, în timpul dungeon-urilor de Diablo Immortal. Faptul că avem parte de un ecran mult mai mare, eye-candy din toate punctele de vedere și cu specificații de top, toate aceste calități ne permit să avem un field-of-view extins și să vedem mult mai ușor inamicii, sau să facem mai ușor crowd-control într-un RPG.

La fel cum vei vedea mult mai în detaliu și pe canalul nostru de YouTube, după ce vei vedea clipul aferent pe care îl vom linkui și în acest articol, avantajele pe care un astfel de terminal ți le creează atunci când joci competitiv sau chiar și casual nu sunt de neglijat. La fel, cum spunea și Andrei mai sus, nici cuta nu e neapărat deranjantă, pentru că nu vei trece prea des cu degetele peste ea, iar la ochi nici măcar nu prezintă vreo relevanță. Oricum, te vei obișnui destul de ușor.

Un alt lucru pe care l-am observat este că terminalul nu s-a încălzit absolut deloc în timpul unei sesiuni de 25 de minute de PUBG, ceea ce este impresionant pentru un terminal care nu vine cu o răcire specială, dezvoltată pentru jocuri. Deci puncte în plus și aici. Andrei, ai legătura.

Ce poți vedea pe canalul nostru de YouTube

Iar în ceea ce privește PUBG, stați cu ochii pe canalul nostru de YouTube, pentru că avem acolo cu un video în care vorbim mai mult despre experiența de gaming în acest battle royale. 

Samsung Galaxy Z Fold 5 vine cu cea mai plăcută și mai bună experiență de gaming pe un telefon mobil de pe piață, la momentul actual. Sigur, există telefoane speciale de gaming care îți oferă performanță mai bună, mai multe setări, iluminare RGB și multe altele, dar ecranul mare pe care îl are Fold-ul celor de la Samsung, combinat cu calitatea și viteza sa, nu pot fi considerate altfel decât avantaje uriașe pentru sud-coreeni în acest aspect.

Mai toate jocurile mari, cunoscute, sunt optimizate pentru ecranul mare, astfel că nu o să ai probleme precum a vedea, eu știu, un buton exagerat de mare sau o setare ascunsă undeva. Samsung oferă des posibilitatea celor interesați să încerce să se joace pe telefoanele sale, la diferite evenimente, așa că data viitoare când observi vreun stand Samsung, dacă nu ești încă sută la sută convins de aptitudinile de gaming ale acestor telefoane, le poți încerca chiar tu.

Etichete: , , , , , , ,