Samsung Galaxy Z Fold 5 – Ce mai urmează de aici? (REVIEW)

Samsung Galaxy Z Fold 5 – Ce mai urmează de aici? (REVIEW)

Scris de | 17 august, 2023

Telefoanele pliabile au trecut de stadiul de „novelty”, în care erau ceva la care lumea se uita cu uimire și cu o oarecare admirație, devenind o parte din normalitatea utilizatorilor de smartphone-uri. Deja nu mai e ceva neobișnuit să vezi o persoană care folosește un telefon de tip flip prin oraș, însă parcă cele de tip fold sunt ceva mai rare. Samsung a orientat de la bun început gama Z Fold către utilizatorii de business, foști posesori de Galaxy Note, oameni care folosesc intens telefonul și în general pentru lucruri care țin de jobul pe care îl au.

Iată că am ajuns cu Galaxy Z Fold și Galaxy Z Flip la cea de-a cincea generație, iar pe primul dintre ele am stat timp de aproximativ o săptămână, pentru a vedea ce e nou față de generația anterioară, ce schimbări au apărut și, mai ales, dacă merită să faci upgrade-ul la cel mai nou telefon Fold din portofoliul Samsung.

Design și ce găsești în cutie

Cutia lui Samsung Galaxy Z Fold 5 este la fel de subțire ca în anul anterior, ceea ce înseamnă că nu, nici anul acesta și probabil nici în viitorul apropiat. Nu pierd nici aici ocazia să spun cât de dezamăgitor e lucrul acesta, mai ales că e un telefon care cere o sumă considerabilă, astfel că atunci când vezi în cutie doar un cablu de încărcare, fără brick și nimic altceva, nu ai cum să nu simți că ceva e în neregulă. 

Eu am testat varianta Icy Blue, care e în teorie un albastru, în practică duce mai mult către argintiu, mai ales în lumină puternică, și mai există și Phantom Black, precum și o versiune Cream, ambele găsindu-se în România. Telefonul arată și se simte similar cu Fold 4 și alte iterații anterioare, pentru că păstrează acel aspect lunguieț și îngust în format pliat, cu o grosime simțitoare, pentru că deh, ai două ecrane puse unul peste celălalt.

Feeling-ul telefonului este unul premium, lucrul acesta nu s-a schimbat încă de la apariția primelor Fold-uri ale celor de la Samsung, chiar dacă noutatea a dispărut. În continuare este realizat din cele mai bune și mai rezistente materiale disponibile pe piață, adică Gorilla Glass Victus 2 pe față și pe spate, atunci când e pliat și un cadru din acel armor aluminum despre care Samsung spune că rezistă mai bine la căzături și zgârieturi. Rezistența la apă este IPX8, ceea ce înseamnă că poate fi scufundat până la 1 metru și jumătate adâncime timp de 30 de minute.

Deci, din punct de vedere al design-ului, toate-s vechi și bune-s toate. De fapt, am observat trendul acesta la Samsung de-a lungul anului 2023, cu o excepție notabilă – Galaxy Z Flip 5, de care vom vorbi în alt review. Practic, Samsung a optat anul acesta să se concentreze pe a îmbunătăți mai degrabă software-ul și tot ce e sub capota device-urilor sale – fie că vorbim de televizoare, ca The Serif, sau de telefoane, ca S23 Ultra – decât hardware-ul sau design-ul. Iar acesta nu e neapărat un lucru rău, chiar dacă am văzut multe voci care au acuzat o „lipsă de inovație”.

Ecran

Samsung Galaxy Z Fold 5 este un telefon greu, pe la 253 de grame, dar parcă greutatea asta dispare atunci când îl deschizi și te uiți la el în formatul extins. Ecranul ajunge la 7,6 inchi în această postură, și da, este tot din acel soi de plastic special, însă surprinde subțirimea telefonului, de doar 6,1 milimetri. Acest ecran este un Dynamic AMOLED 2X, de 120Hz și cu certificare HDR10+, care are o rezoluție de 1812 x 2176 de pixeli. E mare, frumos și la fel ca până acum, e o plăcere să vezi conținut pe ecranul mare, iar asta nu cred că poate nega cineva. E ca și cum te-ai uita pe o tabletă mai confortabilă și mai ușor de ținut în mână. 

Ecranul mai mic, acel așa-numit cover display, are o rezoluție de 904 x 2316 pixeli, cu o diagonală de 6,2 inchi. Este tot un Dynamic AMOLED 2X, dar nu îți recomand să vezi conținut pe el, pentru că va fi o experiență bizară și care se simte puțin restrictivă și claustrofobă – îți dă senzația de nevoie de spațiu. Are însă o rată de refresh tot de 120Hz, la fel ca ecranul principal și m-am surprins anul acesta utilizându-l mult mai des decât înainte. Cam orice lucru care nu necesita multitasking sau nu includea vizionarea de conținut sau implicarea într-o discuție ceva mai lungă, l-am făcut de pe ecranul mai mic și mai îngust. Nu știu dacă m-am maturizat eu în procesul de testare al unui Fold sau am început să folosesc diferit un astfel de telefon, dar pot să spun cu siguranță că acesta este primul Fold pe care nu l-am deschis fără un motiv clar. 

Software

Aici am avut o problemă uriașă. Ok, nu e chiar uriașă, și ține mai mult de piticii de pe creier ai fiecăruia, dar of, Samsung, de ce nu mă lași să centrez butoanele dacă îmi doresc asta? Înțeleg, taskbar-ul este acum un staple al seriei Fold, și pe Galaxy Z Fold 5 este mai bine integrat și mai ușor de folosit ca niciodată, dar aș vrea să pot renunța cumva la el sau măcar să îl pot muta ca să centrez butoanele de navigare. La momentul la care am testat eu telefonul nu se putea acest lucru, erai obligat să pui butoanele de navigare la stânga sau la dreapta, astfel că am renunțat complet la ele și am trecut pe gesturi, dar sper din suflet să apară un update minor care să îți permită să faci ceva în privința asta.

Senzorul de amprentă este plasat pe laterală, și nu sunt mare fan al lui în continuare. Aș vrea un senzor de amprentă plasat în ecran, sincer, mi se pare mult mai convenabil și mai ușor de utilizat decât cel de pe laterală, plus că, nu știu din ce motiv, dar aparent nu sunt capabil să nimeresc niciodată din prima deblocarea telefonului cu senzorul de pe laterală.

În rest, numai lucruri de bine. Telefonul rulează Android 13 cu interfața One UI 5.1.1 (inițial), și va face și saltul la Android 14 și One UI 6 când va fi cazul. Cum am zis și anterior, taskbar-ul este adevăratul star din punct de vedere software, în opinia mea, pentru că face multitasking-ul mai ușor pe Galaxy Z Fold 5 decât pe orice alt telefon. Ai acces imediat la orice aplicație pui în taskbar, posibilitatea de a deschide rapid două sau trei ferestre și e foarte ușor mai nou și să share-uiești mai multe fotografii prin drag & drop. Ce să mai, ecranul extins poate funcționa ca un mini laptop sau ca o tabletă, dacă asta îți dorești. Ba chiar ai și Samsung DeX la dispoziție, dacă vrei să te simți și mai mult ca pe un PC.

Performanță

La interiorul lui Samsung Galaxy Z Fold 5 se află principalul lucru care îl deosebește de toate celelalte Fold-uri dinaintea vremii sale – procesorul de ultimă generație. Avem așadar un Snadpragon 8 Gen 2, realizat pe 4nm, de la Qualcomm, cu opt nuclee și ajutat de un Adreno 740. Las aici și rezultatele din testele sintetice, ca să scăpăm de toate numerele odată: 16571 de puncte în PC Mark și 2038 puncte (Single-Core), respectiv 5265 de puncte (Multi-Core) în Geekbench.

Cum am zis, avem the latest and the greatest în materie de procesor. Și, deși am zis că scăpăm de toate numerele, am uitat totuși să specific unele importante: combinația de RAM și stocare. Sunt astfel 3 versiuni diferite, toate cu 12GB de RAM, doar stocarea fiind diferită – 256GB, 512GB sau 1TB. În toate cele trei cazuri este însă ultra-rapidă, de tip UFS 4.0.

Deci, revin, latest and greatest. De ce? Pentru că telefonul acesta cam cere asta. Adică înțeleg perfect de ce performanța trebuie să fie una de top pentru un device ca Galaxy Z Fold 5 – pe lângă prețul pe care îl cere, telefonul acesta va fi în mod normal și ceva mai solicitat în multiple aplicații față de alte device-uri. Pentru că vei vrea să folosești în același timp mai multe aplicații, dacă ai posibilitatea asta. Vei avea nevoie să dai un mail spre exemplu și să scrollezi în același timp prin galerie, în căutarea unui PDF sau a unei poze pe care să o atașezi. O să ai nevoie să cauți informații pe google, eventual chiar într-un moment în care te afli într-o conferință și tot așa, lucruri care, deși în mod normal nu ar solicita foarte tare un telefon, atunci când sunt combinate și poți face 3-4 deodată, vor aduce ceva stres în plus asupra procesorului. 

Din fericire, nu ar trebui să ai vreo problemă în ceea ce privește performanța. De jocuri nici nu mai zic, e o plăcere să te joci ceva în formatul extins al telefonului, parcă te și îmbie mai mult să faci asta, și chiar dacă unele jocuri nu sunt optimizate pentru ecranul mare, mai toate titlurile populare funcționează pe acesta, și chiar foarte bine.

Baterie și sunet

Samsung Galaxy Z Fold 5 are la interior o baterie de 4400mAh, care se încarcă pe fir la maximum 25W, și poate atinge 50% în 30 de minute. Îmi mențin părerea că e puțin totuși pentru un telefon de 9000 de lei (mas o menos), și o să resimți acest lucru în contextul în care folosești mult ecranul extins, pentru că ai putea rămâne uneori fără baterie înainte să se facă seară. Nici încărcarea wireless, care se face pe 15W, nu știu cât te va putea ajuta, și telefonul are și reverse wireless charging, pe 4,5W, în cazul în care vrei să mai dai puțin „juice” căștilor.

Sunetul este excelent, tare și clar, și cam cum ar trebui să fie pentru un astfel de telefon. Sunt două difuzoare stereo aflate la interior, și în cazul în care nu vrei să folosești căști, își vor face treaba cu brio.

Camera

Camerele sunt identice cu cele de pe telefonul de anul trecut, ceea ce, nu o să mint, m-a dezamăgit puțin. Cu toate astea, fiindcă review-ul la Z Fold 4 a fost făcut de Iulian, o să profit de ocazie ca să îmi împărtășesc și eu părerea despre aceste camere. 

Deci, avem 3 camere în modulul principal, cel de pe spate – una wide, de 50MP, cu f/1.8, un tele cu zoom optic 3x, de 10MP și f/2.4 și un ultrawide de 12MP cu f/2.2. Pe partea video vine singurul upgrade vizibil în ceea ce privește specificațiile camerelor, anume faptul că Galaxy Z Fold 5 poate filma acum la calitate 8K și la 30fps, nu doar la 24fps. 

Camerele de selfie sunt două la număr, și includ una de 10MP, cu f/2.2, situată pe ecranul mic, și acea cameră sub ecran, care are 4MP și f/1.8 și a cărei existență nu prea o observi decât în lumină directă. 

Să le luăm pe rând. Nu vreau să crezi că fotografiile ies la fel ca pe device-ul de anul trecut, pentru că, deși nu am testat eu Fold 4, sunt convins că măcar la nivel de software au venit o groază de update-uri pentru succesorul său. Dar, cine știe, poate vom și pune la un moment dat cele două generații față-n față pentru un test mai concluziv. Până atunci însă, principala.

Îmi place, și chiar destul de mult. Culorile sunt precise, deși ușor șterse în anumite cazuri (cărămiziul de pe Moara lui Assan e ceva mai aprins, spre exemplu), iar calitatea fotografiilor este excelentă. Avem un dynamic range bun, zonele întunecate nu își pierd detaliile și mulțimile de elemente nu cauzează vreo problemă. Fotografiile au un look echilibrat, în care nu intervine prea mult postprocesarea (decât dacă activezi AI-ul), și care reflectă destul de bine realitatea pe care o vezi cu ochiul liber. Și pozele de noapte sunt foarte bune cu principala, deși atunci când sunt multe surse de lumină se creează un efect puternic de bleeding.

Ultrawide-ul arată bine și îmi place că e foarte constant în ceea ce privește culorile, care sunt identice cu cele de pe principală. O astfel de constanță se găsește mai rar pe Android, și spun asta ca un utilizator de Android, să ne înțelegem. Deformarea e prezentă, dar la un nivel acceptabil, și dacă ești genul care folosește ultrawide-ul, o să fii mulțumit cu el, deși zonele întunecate parcă își pierd ceva mai multe detalii decât ți-ai dori.

Zoom-ul optic 3x excelent, și păstrează o cantitate mare de detalii în fotografie. În imaginea de mai jos, poți număra fiecare picior al păianjenului din dreapta, și deși dynamic range-ul nu este extraordinar, merită să menționez aici că eram cumva contra luminii. Surprinde excelent detalii, și până la urmă pentru asta îți dorești un zoom optic, deci nu am de ce să mă plâng.

Selfie-urile arată și ele bine. Tonul pielii este fidel, restul culorilor sunt și ele bine surprinse, iar portrait mode-ul aplică un nivel de bokeh acceptabil, nici prea slab, nici prea puternic, cât să distingi clar ce se întâmplă în spatele tău. Nivelul de detalii e și el mare, și per total mi se pare că și camera de selfie oferă o experiență bună.

Nu la fel pot spune însă și despre camera de sub ecran (foto sus mijloc), pe care sincer nu pot să ți-o recomand sub nicio formă. Ideea că aici nu există vreun update simțitor se datorează probabil faptului că nici tehnologia în ceea ce privește camerele under display nu a cunoscut vreo îmbunătățire. Sigur, este utilizabilă, dar mai bine nu o faci, pentru că cei 4MP se văd prin fiecare pixel al imaginii, iar ce rezultă este o fotografie cu detalii limitate și un aspect șters.

Concluzia connect

Samsung Galaxy Z Fold 5 continuă ideea lansărilor Samsung din 2023 - aduce același device pe care îl cunoști deja și cu care ești familiar, însă cu ceva îmbunătățiri simțitoare. Este un telefon mai mult decât competent în cam toate aspectele în care ți-ai putea dori, de la camerele foto, până la ecran, performanță și orice altceva. Principala critică din partea tuturor va fi că e același telefon ca anul trecut, cu un upgrade de procesor. Nu pot neapărat să neg asta, dar nici nu pot să îi condamn pe cei de la Samsung pentru că nu inovează an de an într-o categorie de telefoane care oricum abia recent a început să își găsească stabilitatea și identitatea. Însă mă tot întreb: ce mai urmează de-aici pentru telefoanele Fold?

Pot să zic însă un lucru negativ despre preț, care pleacă de la 9399 de lei, ceea ce este enorm, fără dubiu. Speranța era ca, odată cu maturizarea pieței, și prețurile pliabilelor să mai scadă, însă acestea rămân sus, și mi se pare că, în condițiile astea, ar trebui să oferi cumpărătorului măcar ceva mai mult decât un „mulțumesc” și o bătaie pe umăr. Și da, știu că există oferte de trade-in și că poți să mai scazi așa din preț, sau acele 4 luni de YouTube Premium gratuite, dar sincer, parcă mai bune sunt lucrurile palpabile.

Plusuri

  • Performanță excelentă.
  • Ecran superb.
  • (Aproape) toate camerele.
  • Funcțiile speciale de software, precum taskbar-ul.

Minusuri

  • Lipsa brick-ului de încărcare în cutie.
  • Camera de sub display.

Etichete: , , , , , , ,