Samsung The Serif (55 inchi, 2023) – Televizor cu ambiții de operă de artă (REVIEW)

Samsung The Serif (55 inchi, 2023) – Televizor cu ambiții de operă de artă (REVIEW)

Scris de | 9 august, 2023

Mărturisesc că de când am văzut prima oară un televizor din gama Lifestyle de la Samsung am vrut să testez unul, să mă joc cu el (sau, mă rog, pe el, în cazul de față) după voia inimii pentru o perioadă mai lungă. Și iată că, în sfârșit, am avut și ocazia asta, pentru că în ultimele trei săptămâni la mine în casă și-a făcut loc Șeriful. Pardon, Seriful (The Sheriff era un nume mai bun, sincer). Mărturisesc că The Frame încă rămâne favoritul meu ca aspect și concept de televizor care se poate transforma în tablou, însă nici The Serif nu e departe de idealul acesta, astfel că am fost bucuros să văd ce poate în această perioadă, mai ales că e vorba de varianta pregătită pentru 2023. 

Design

Televizoarele din gama Lifestyle de la Samsung se deosebesc de celelalte în primul rând prin design – toate au un design special, conceput parcă cu un anumit tip de locuință în minte. The Frame spre exemplu este menit să ia locul unui tablou pe peretele unei încăperi, astfel încât pereții să fie mai liberi, mai curați. The Terrace este conceput special pentru spațiile exterioare, cum ar fi, dăă, terasele sau curțile. The Serif urmează și el aceeași rețetă, însă aș zice că se potrivește cel mai bine în camere de dimensiuni medii spre mari, care adoptă un stil destul de minimalist.

Primul lucru care îți sare în ochi la The Serif, fie că are picioarele atașate sau nu, este rama în care este încadrat. La mine a fost albastră, însă există și o variantă albă care se vinde pe piața din România, și e cu siguranță un lucru pe care nu l-ai mai văzut până acum la un televizor. Din profil se aseamănă cu litera I, fiind mai lunguieț jos și sus, iar acest design este, din experiențele pe care le-am avut până acum, de genul love it or hate it. Toate persoanele care au trecut pe la mine pe-acasă în ultimele săptămâni, au avut doar aceste tipuri de reacții, iar în cazul meu, pot spune că îmi place, deși nu mi se pare tocmai potrivit pentru un apartament ca al meu, care e aglomerat cu o groază de chestii și două pisici. Cum am zis, e parcă mai potrivit pentru spații cu design minimalist.

Eu am ales să îl țin pe picioarele care se montează foarte ușor, dar îl poți pune și fără acestea, direct pe o masă sau comodă. Partea de sus e destul de lată, însă cu un scop precis: îți poți lăsa acolo telefonul, pentru că are și un NFC, pentru o conectare ușoară la televizor și posibilitatea de a da play la conținutul de pe smartphone direct pe TV. 

În ceea ce privește dimensiunea, m-am jucat cu varianta de 55 de inchi, totuși trebuie să spun că, din cauza ramei, tot timpul am impresia că televizorul acesta e mai mare decât este de fapt. Mai există și variante de 43, respectiv 65 de inchi, astfel că ai de unde alege dacă vrei o opțiune mai mare sau mai mică. În cutie vei găsi și telecomanda, de culoare albă, foarte mică și ușor de „descifrat”. Schimbatul canalelor mi se pare puțin frustrant atunci când vrei să treci de pe un post aflat la începutul grilei către unul aflat spre sfârșit, dar nu e o problemă uriașă.

Conectivitate

Pe spatele lui The Serif se găsesc toate porturile pe care ți le-ai dori și de care ai avea nevoie pe un televizor în 2023. Avem așadar, 4 HDMI-uri, toate fiind 2.1, permițând astfel conectarea unei console din generația actuală (PS5 sau Xbox Series X), pentru gaming în 4K. Mai există și două USB-uri, o ieșire digital audio optică, un slot CI și intrare RF, pentru cablu sau satelit. E prezent și eARC-ul, pe cel de-al treilea HDMI, astfel că poți conecta rapid un soundbar la acest televizor, care funcționează pe WiFi5 și Bluetooth 5.2.

Ecran

Ecranul era principalul lucru pe care abia așteptam să îl analizez la The Serif, pentru că este mat, exact ca la The Frame, și nu are reflexii. Asta înseamnă că îl poți pune aproape oriunde îți dorești în casă fără să te îngrijorezi de felul în care bate lumina pe el și să te temi că nu vei avea posibilitatea de a viziona conținutul așa cum trebuie.

Panoul este un QLED cu rezoluție de 3840 x 2160 de pixeli, adică 4K, cu o rată de refresh de 100 de Hz. Aceasta din urmă îl face potrivit pentru jocuri, The Serif fiind capabil să comute automat pe cea mai rapidă rată de refresh atunci când detectează o consolă sau un PC

Unghiul de vizionare este larg, astfel că nu vei pierde din calitatea imaginii indiferent de poziția pe care o ai. Și apropo de calitate, că doar acesta e principalul punct de interes la orice televizor – nicio surpriză, it’s quite good. QLED-urile de la Samsung și-au betonat cumva poziția în industrie, fiind recunoscute ca variante bune pentru oricine caută un televizor nou.

Iar lucrul acesta rămâne de actualitate și în cazul lui The Frame, care are la interior un procesor Quantum 4K, de cea mai nouă generație, ce ajută foarte mult pe partea de software, de care o să vorbim mai târziu. Televizorul reproduce un miliard de culori, iar acuratețea acestora este bună – nu avem negrul atât de profund de la OLED, dar nici cu cel de-aici nu o să-ți fie rușine. Am văzut ceva filme și seriale pe acest TV, de pe Disney+, Netflix și Amazon Prime Video (toate 3 au butoane dedicate pe telecomandă, apropo), și experiența de vizionare a fost foarte bună în mai toate cazurile. Secret Invasion, care și-a bătut joc de tot potențialul pe care îl avea din punct de vedere al poveștii, măcar a arătat excelent pe ecranul lui The Serif, fețele Skrullilor ieșind de fiecare dată în evidență ca o pată de culoare în tot decorul gri și mohorât al serialului. 

Contrastul este și el foarte bun, și nu lipsește opțiunea de upscaling pentru conținutul care nu este disponibil la calitate 4K. De asemenea, există certificare pentru conținut HDR10+, pe platformele de streaming unde acesta este redat.

Software

Așa cum spuneam încă de la CES 2023, la începutul acestui an (video aici), televizoarele din 2023 de la Samsung nu s-au concentrat pe aducerea de noutăți din punct de vedere al hardware-ului, ci au plasat focusul în zona de software, acolo unde au venit cu o mulțime de funcții diferite.

Am menționat deja de AI Upscaling, care „urcă” artificial calitatea conținutului pe care îl vezi, o funcție care mi se pare deja must pe un televizor din 2023. La asta se adaugă multe altele, precum spre exemplu detectarea luminozității, care se face automat în funcție de cât de luminată este camera în care se află televizorul.

Există și un asistent vocal, Bixby, pentru cazul în care dorești să controlezi televizorul în acel mod, însă de departe cel mai bun mod de control este cel prin aplicația SmartThings. Practic, imediat ce pornești televizorul acesta va putea fi înregistrat în SmartThings, iar de-acolo poți să nici nu mai pui mâna pe telecomandă vreodată, dacă dorești, pentru că în aplicație găsești inclusiv o telecomandă virtuală. De asemenea, tot din aplicație vei putea porni și opri televizorul, vei putea seta Ambient Mode, cu ale sale 2543 de moduri diferite de imagine (exagerez aici, evident, dar chiar sunt foarte variate și destul de multe), care îți permite să transformi The Serif într-un tablou sau într-o ramă pentru pozele tale din vacanță, sau într-o galerie pentru NFT-urile tale (glumesc, sper că nu ai așa ceva, pentru bunăstarea ta financiară). Din SmartThings poți să faci practic orice îți dorești pe televizor, mai rapid și mai ușor decât ai face-o din telecomandă și mi se pare cu adevărat un avantaj pe care Samsung îl are în zona de TV-uri.

În fine, pentru gaming vei fi mulțumit cu ceea ce are de oferit The Serif. Televizorul comută automat pe setările cele mai potrivite pentru jocul pe care îl joci, inclusiv luminozitatea și rata de refresh. Ai și tehnologia FreeSync Premium de la AMD integrată, iar eu am încercat pe Xbox Series X-ul conectat la tv, The Outer Worlds, FIFA 23 și WWE 2K23, iar toate s-au văzut și mișcat superb și fluid, fără să îmi lase loc de vreun reproș.

Sunet

The Serif vine cu sunet Dolby Digital Plus și cu tehnologia Adaptive Sound+, care analizează camera în care se află televizorul și optimizează calitatea sunetului în conformitate cu aceasta. Sunetul e puternic, clar și fără vreo problemă, și beneficiază la rându-i de îmbunătățiri cu ajutorul AI-ului, la fel ca imaginea. Printre acestea se numără Active Voice Amplifier și Dialog Enhancement, care au rolul de a înlesni auzul dialogului și al vocilor personajelor dintr-un serial sau film.

Concluzia connect

The Serif este unul din acele televizoare de la Samsung pe care în mai multe review-uri le-am văzut numite „mai degrabă operă de artă decât televizor”. Nu m-aș duce totuși în direcția aceea încă, pentru că da, are un design unic, și s-ar putea să păcălești câțiva invitați că nu s-ar ascunde de fapt un televizor acolo, însă The Serif, în varianta de 55 de inchi pe care am testat-o, îndeplinește aproape perfect cam toate sarcinile pe care ar trebui să le îndeplinească un tv în 2023. E bun pentru jocuri și filme, poate fi controlat ușor prin SmartThings și poate fi folosit și ca o pânză pentru fotografiile tale sau picturile care îți plac. La momentul la care scriu review-ul, The Serif se găsește pe site-ul Samsung, la un preț de 5899 de lei. Nu o să comentez aici despre eventualii competitori ai săi, pentru că nu i-am testat încă, dar cred că, eventual la un Black Friday, The Serif poate să fie o alegere cu care să fii mai mult decât satisfăcut.

Plusuri

  • Design aparte.
  • Ecran foarte bun.
  • Controlul și integrarea cu SmartThings.
  • Toate funcțiile îmbunătățite cu AI.

Minusuri

  • Există alte variante de 55 de inchi ceva mai ieftine.
  • Pentru unii, design-ul ar putea fi too much.

Etichete: , , , , , ,