AMD Radeon pregătește o placă video flagship pentru laptopuri!

Scris de | 4 octombrie, 2023
AMD Radeon pregătește o placă video flagship pentru laptopuri!

AMD a impresionat cu generația de plăci video Radeon RX 7000, însă cel mai mare succes l-a regăsit pe PC, acolo unde există și modele flagship. Dar asta urmează să se schimbe, iar un leak recent ne dezvăluie specificațiile unei presupuse Radeon RX 7900M. Noua placă nu este doar cea mai nouă, dar de departe cea mai puternică și avansată soluție grafică pentru laptopuri pe care a lansat-o tabăra roșie.

Radeon RX 7900M are la bază chip-ul Navi 31 construit pe arhitectura RDNA 3, doar că acesta a fost adaptat pentru platformele mobile. Chiar și așa, vorbim despre același chip grafic pe care-l regăsim și în flagship-ul desktop al producătorului, Radeon RX 7900 XTX. Asta înseamnă că noua placă de laptop ar putea oferi performanță similară cu RTX 4080 Laptop de la NVIDIA. Va reuși asta grație celor 4608 nuclee grafice și al capacității de 16GB de VRAM cu bus de 256 biți. Încă nu se știe ce tip de memorie va folosi noua placă, dar pot presupune că vorbim despre GDDR6, ori chiar GDDR6X.

Consumul este foarte interesant pentru că aici concurează cu flagship-ul competiției. AMD Radeon RX 7900M va avea un TGP de 160W, însă această valoare poate fi urcată până la 200W prin intermediul tehnologiei SmartShift. De dragul comparației, GeForce RTX 4090 Laptop de la NVIDIA are un TGP de până la 175W, unele variante ale plăcii fiind configurate chiar și mai jos de atât.

Îmi place ce văd, iar dacă zvonurile se vor adeveri, cred că plăcile video Radeon vor deveni competitive și pe platformele mobile. Acum nu mai rămâne decât să îi așteptăm pe cei de la AMD să extindă suportul pentru FSR 3 și să-și rezolve problemele cu driverele de care se plâng mulți clienți. Radeon RX 7900M ar putea fi prezentată pe data de 19 octombrie, în aceeași zi cu lansarea procesorului Ryzen Threadripper Pro 7000WX pentru stații de lucru.

Etichete: ,

Sursa: WCCFTech