MIX Fold 3: face Xiaomi o greșeală cu acest model? (hands-on VIDEO)

MIX Fold 3: face Xiaomi o greșeală cu acest model? (hands-on VIDEO)

Scris de | 13 octombrie, 2023

De curând am avut ocazia să interacționez pentru câteva minute cu Xiaomi MIX Fold 3, cel mai nou pliabil al brand-ului chinez. Chiar dacă deja această serie de telefoane a ajuns la a treia generație, Xiaomi nu pare să considere că piața din Europa destul de importantă pentru a aduce aceste dispozitive în magazinele locale. Astfel, nu voi putea vorbi despre preț sau disponibilitate. De altfel, reprezentanții Xiaomi au sugerat că și în cazul în care MIX Fold 3 ar veni pe piață, acea lansare nu ar avea loc curând, ci probabil abia anul viitor. De asemenea, a existat o singură unitate „de protocol”, pe care presa de specialitate a putut să o vadă live, iar aceasta urmează să facă turul Europei odată ce pleacă din România.

MIX Fold 3 este un pliabil ca toate celelalte

Mi se pare însă că în acest fel, Xiaomi și alte brand-uri care se concentrează pe lansarea de pliabile exclusiv în China greșesc, întrucât lasă Samsung și alte companii să își creeze o bază de clienți pe acest segment, făcând apoi penetrarea pieței și mai complicată. Nu cred că mai poți avea pretenția la o cotă de piață semnificativă dacă aduci telefoane cu doar puțin diferite față de concurență, la câțiva ani distanță. Deja utilizatorii vor fi investit în anumite ecosisteme sau vor fi deja mulțumiți cu ceea ce primesc de la un anumit brand, mai ales când oferta nu pare să fie extrem de competitivă.

Spun asta pentru că, Xiaomi MIX Fold 3 nu este un telefon fundamental diferit față de cele pe care le-am văzut anterior. Privit de la distanță, acesta arată la fel ca oricare alt model din această categorie: are un ecran de 6,56” la exterior, un ecran pliabil de 8” la interior, ambele la 120 Hz, un port USB-C și amprentă în butonul de power. Nu iese cu prea multe în evidență.

Aș putea spune că la capitolul camere foto ar putea ieși puțin în evidență, întrucât față de restul modelelor din piață, care folosesc sisteme cu trei camere, acesta trece la patru camere, într-un format similar cu Xiaomi 13 Ultra, și cu o „cocoașă” pe măsură. Avem cele trei camere deja „standard”: wide, ultrawide și un zoom nici prea mare, nici prea mic, de 3,2x, alături de încă un zoom 5x periscopic, pe care nu prea îl vedem pe alte pliabile.

Nu îmi este tocmai clar însă de ce este nevoie de două camere cu zoom atât de apropiate ca distanță focală. Samsung a demonstrat cu variantele Ultra că două camere cu zoom pot avea sens, dar doar dacă acestea sunt destul de diferite, trecând direct la 10x după zoom-ul intermediar. Faptul că avem branding LEICA pe acest sistem de camere înseamnă că există profiluri de culoare speciale și procesare în plus pentru imagini, totuși, istoria dispozitivelor recente ale companiei a demonstrat că parteneriatul cu Leica nu produce automat cele mai bune fotografii de pe smartphone-uri.

Construcția este „premium”, dar lipsa rezistenței la apă este un minus

Atunci când vine vorba despre construcție, Xiaomi pare că știe ce face. În ultimii ani, compania chineză a urcat clar în zona premium de asamblare, iar Xiaomi MIX Fold 3 este comparabil cu oricare alt model pliabil din piață. Nu pot spune că sunt un mare fan al materialului capacului de pe spate. Acesta este texturat și aderent, dar pare prea plasticos la atingere. Xiaomi spune că este realizat din fibră de aramidă, un soi de material textil foarte rezistent și ușor. Chiar dacă nu mi-a plăcut mie, nu înseamnă că integrarea lui nu are sens: avem un panel de sticlă în minus, deci mai puțin risc de spargere în cazul unui accident. Ciudat este însă faptul că nu avem deloc rezistență la apă, ceva ce este deja standard de câțiva ani chiar și în zona de pliabile. Pare riscant să cumperi un telefon de aproape 2.000 de euro și să îl poți distruge din cauza unui accident cu un pahar cu apă.

Xiaomi MIX Fold 3 nu iese în evidență nici cu o configurație hardware specială. Vorbim despre ceva standard pentru 2023, cu Snapdragon 8 Gen 2, 12 sau 16 GB RAM și până la 1 TB stocare. Bateria nu este nici cea mai mare, nici cea mai mică din această categorie de dispozitive, la 4.800 mAh și încărcarea este în standardele impuse și de alți jucători din piață, la 67W. Nici măcar prin dimensiuni și greutate nu iese cu mult în evidență la 255 grame și 10,9mm grosime pliat, fiind deja disponibile dispozitive mai subțiri. Comparat cu un iPhone 14 Pro Max, am fost surprins să văd că are o amprentă mai mică atunci când este pliat, însă este și puțin mai gros și mai greu. Totuși, nu mi se pare că ar fi o diferență foarte mare între purtarea unui MIX Fold în buzunar față de un iPhone, sunt destul de apropiate.

Despre software nu prea am multe de zis. Modelul testat era echipat cu MIUI 14 în ediția Fold, care există exclusiv în versiune pentru China, fără posibilitatea de a dezactiva anumite funcții pentru limba chineză, chiar dacă telefonul era setat complet în engleză. Chiar și încercarea de a scrie „connect.ro” a fost dificilă, întrucât tastarea de caractere latine pe o tastatură chinezească funcționează complet diferit. Am reușit însă să împart ecranul în două și să pornesc aplicații în fereastră foarte ușor și intuitiv. Dar nu am găsit prea multe alte funcții speciale care să profite de pe urma ecranului pliabil. Acesta este un alt capitol la care Xiaomi și restul de companii chinezești par să fie cu mult în urma Samsung.

MIX Fold pare să fie încă un telefon prin intermediul căruia Xiaomi să își demonstreze capabilitățile tehnologice, fără a avea însă un plan bine pus la punct pentru acesta. Telefonul arată foarte bine, dar nu iese în evidență cu multe lucruri și nici nu pare să ofere o evoluție importantă de la o generație la alta. O cameră cu zoom, o baterie mai mare și un procesor mai puternic sunt singurele elemente care fac diferența față de MIX Fold 2, iar problemele acelui model nu erau performanța sau autonomia, ci mai degrabă lipsa funcțiilor software care să încurajeze utilizarea unui ecran mai mare, ceva ce nu pare să se fi rezolvat nici pe noua generație.

Etichete: , , , , ,