Jumătate din populația planetei folosește smartphone-uri în 2023

Scris de | 16 octombrie, 2023
Jumătate din populația planetei folosește smartphone-uri în 2023

GSMA, organizația mondială a domeniului de conectivitate mobilă, a publicat un nou raport pentru anul 2023, în care dezvăluie statistici în raport cu utilizatorii de telefonie mobilă și servicii de internet mobil la nivel global. Raportul dezvăluie că mai mult de jumătate din populația planetei folosește în prezent un telefon mobil. De asemenea, majoritatea celor care dețin un telefon, îl folosesc și conectat la internet. Desigur, jumătate din planetă rămâne încă neconectată.

Jumătate de planetă este conectată la internet, în mare parte prin intermediul smartphone-urilor

Raportul GSMA spune în raportul Mobile Internet Connectivity Report 2023 că 4,3 miliarde de oameni, adică 55% din populația planetei, deține smartphone-uri. Totuși, există peste 4,6 miliarde de utilizatori de internet, dintre care 4 miliarde accesează serviciile online de pe smartphone.

Discrepanțele între aceste cifre apar pentru că nu toți cei care au smartphone-uri le au si conectate la internet, din cauza lipsei de conectivitate din zonă, în timp ce alții încă nu au smartphone-uri, dar accesează internetul de pe PC-uri sau feature phones. 600 de milioane de utilizatori de internet, adică 8% din populația planetei, sunt în continuare pe telefoane cu butoane, „feature phones”.

În regiunile America de Nord, Asia de Est și Pacific, peste 69% dintre utilizatori au acces la servicii de conectivitate la standard cel puțin 4G. Utilizatorii din Africa Subsahariană, Africa de Nord și Orientul Mijlociu folosesc însă predominant conexiuni 3G pe smartphone-uri. Conform raportului, în continuare peste 38% dintre cei care trăiesc în zone cu acces la viteze broadband de internet mobil, nu îl folosesc. În Asia de Sud și Africa Subsahariană, mai mult de jumătate din populație (52, respectiv 59%) nu sunt online.

Cealaltă jumătate este privată de serviciile și oportunitățile pe care internetul le oferă

Mats Granryd, director general al GSMA, încurajează „accelerarea incluziunii digitale și eliminarea barierelor pentru a putea opri lărgirea diviziunii digitale”.

Cu toate că ne îndreptăm către o lume complet conectată, în prezent, 3,4 miliarde de persoane nu au încă acces la internet. Acești oameni sunt lipsiți de acces la multe servicii care le-ar putea îmbunătăți viața, inclusiv la oportunități de a câștiga bani folosind tehnologia.

via GSMArena

Etichete: , ,

Sursa: GSMA