REVIEW iPhone 15 Pro: Procesor de excepție, USB-C și toate noutățile din acest an. Se mai încinge?

REVIEW iPhone 15 Pro: Procesor de excepție, USB-C și toate noutățile din acest an. Se mai încinge?

Scris de | 19 octombrie, 2023

Iată că a venit iarăși acel moment din an (m-am plictisit să tot încep așa review-urile de iPhone, însă m-am gândit că poate începe să sune ca un trademark) să testăm cel mai așteptat și mai faimos telefon care se lansează în fiecare an. iPhone 15 Pro de această dată, cu straie (relativ) noi și cu un brand-new port USB-C, dacă e să ne luăm după Apple, s-a lansat în urmă cu o lună, însă cererea foarte mare nu a fost încă satisfăcută pe deplin de retailerii din România, iar mulți dintre cei care au comandat deja acest smartphone mai au puțin de așteptat.

Însă eu am reușit să mă joc cu el în tot acest timp, să testez toate funcțiile noi pe care Apple le-a implementat pe noul lor flagship, mă rog, să îi spunem flagship, chiar dacă nu este varianta Pro Max, pentru că diferențele dintre cele două sunt minore, și să vedem care sunt atuurile din acest an, și mai ales să ne adresăm veșnica întrebare care îi macină pe toți fanii telefoanelor lansate de gigantul din Cupertino: „merită upgrade-ul?”. La această întrebare vom răspunde pe parcursul review-ului.

De când s-a mărit redacția connect, am avut câteva discuții despre forma review-urilor noastre, cum le vom aborda și în ce direcție vrem să mergem. Astfel că încercăm în această perioadă să ieșim puțin din tiparul obișnuit al unei recenzii connect, cel pe care l-ați putut urmări până acum pe canalul nostru de YouTube, sau pe care l-ați citit pe connect.ro, și voi încerca să ating cele mai importante subiecte care au circulat până acum pe internet cu referire la iPhone 15 Pro, și să vă detaliez experiența mea de până acum cu acest telefon.

iPhone 15 Pro: Se încinge?

Ca să-ți răspund foarte rapid la această întrebare, răspunsul este „depinde”. În sensul că până să apuc să filmez eu acum, Apple au scos deja un update de software prin care au redus semnificativ temperaturile la care ajungea iPhone 13 Pro. Dar da, înainte de această actualizare pot să spun că am avut probleme serioase cu overheating-ul, și, culmea, nu în scenariile la care te-ai putea aștepta. Adică nu în timpul vreunei sesiuni mai lungi de gaming, ci în timp ce făceam poze. Într-adevăr, poze ProRe, însă nu prea pot să îi găsesc scuze. În fine, morții cu morții, vii cu vii, acum nu mai există această problemă, iar Apple și-a spălat păcatele.

De fapt, acum pot să spun că funcționează mai bine din punct de vedere al temperaturilor, chiar și în aplicațiile care nu îmi făceau neapărat probleme sesizabile înainte. Deci kudos. Și dacă tot suntem la capitolul probleme, am tot citit despre veșnica știre recurentă a ultimelor săptămâni, cum că display-urile de pe 15 Pro și 15 Pro Max ar suferi de burn-in. Eu nu am întâmpinat o astfel de problemă, și am utilizat telefonul zilnic. Bine, acum este posibil să fie vorba despre un batch de modele mai predispuse acestui lucru, însă în viață trebuie să mai ai și noroc, știi cum se spune.

Procesorul la înălțime

Încă din momentul prezentării oficiale, cei de la Apple au dedicat o mare parte a bucății dedicate pentru iPhone 15 Pro procesorului din acest an, în speță A17 Pro. Pentru prima dată nu mai avem parte de branding „bionic” pe flagship și trecem spre Pro, acolo unde sunt convins că Apple a vrut să existe o diferențiere clară între cipul din acest an și cele din anii trecuți, pentru a pune o emfază mai mare pe saltul din performanță. Acum, am observat teste peste teste, și se pare că A17 Pro se apropie de performanțele lui M1, alt CPU produs in-house de compania din Cupertino.

What if? Dacă am fi avut parte de varianta Deep Purple și pe iPhone 15 Pro?

În testul nostru sintetic, procesorul care echipează modelele Pro și Pro Max din acest an a obținut un scor de 2886 în Geekbench single-core (2517 pe predecesorul A16 Bionic) și de 7256 în Geekbench multi-core, socr comparabil, cum spuneam mai sus, mai degrabă cu M1-ul instalat pe iPad Air (7954) sau chiar și iPad Pro (9387). Ceea ce este impresionant și va contribui cu siguranță la rezultate foarte bune în jocuri AAA, precum resident Evil Village, care va rula varianta de consolă, nu una de mobile. Un alt salt destul de mare înainte, pentru că este singurul smartphone din prezent capabil de așa ceva, iar portările de pe consolă pe iOS ar trebui să mult mai similare din punct de vedere grafic în viitorul apropiat.

Astfel că am instalat direct câteva titluri mai populare din Apple Arcade, ca să văd cum face față într-un gaming de tip tradițional, deoarece un astfel de joc AAA, precum Village-ul menționat mai sus, nu este încă lansat. 30 octombrie este data cea mare, pentru oricine va dori să încerce asta la momentul respectiv. Revenind, experiența în gaming este tradițională, aș zice, la fel de bună ca pe orice alt model de iPhone din ultimii 3-4 ani, și nu se diferențiază cu nimic, nici în bine și categoric nici în rău.

Action Button: O diferență notabilă?

Să încep direct aici și să-ți spun că da. Nu numai că Apple a ales să încorporeze acest buton pe șasiul gamei Pro și Pro Max, însă totodată a renunțat la poate cel mai emblematic buton după defunctul „home”, pe care îl vedem în continuare pe iPhone SE 3. Ei, iată că avem parte de un nou mod de interacțiune fizică cu smartphone-ul, unul care este din start fully customizable, având posibilitatea de a integra în el mai orice aplicație third-party care se bucură de integrare cu Apple Shortcuts. Culmea, aș vrea să îi aud acum pe Android fanboys ce au de comentat, după ce alți producători au insistat ani buni cu butoane fizice laterale care îți băgau pe gât diverși asistenți personali.

Pe lângă integrarea cu Shortcuts, mai avem clasicul silent mode, un switch pentru funcția „focus”, un launcher pentru cameră, „lights on” pentru lanternă, features pentru accesibilitate sau chiar și…nimic. Poți să-l setezi și să devină un soi de fidget spinner overpriced pentru cei cu probleme pe fond nervos. Glumesc, evident. Un alt lucru interesant este faptul că Apple s-a gândit că cel mai probabil vei apăsa în mod accidental acest buton în buzunar, și, ca să nu ai parte de vreo surpriză, activarea funcției pe care o vei alege pentru Action Button se face doar printr-o apăsare ceva mai prelungă, cu maximum secundă în plus ca timp. În rest, cel puțin teoretic, poți să-ți comanzi pizza preferată prin aplicația ta „go-to” de livrare de mâncare prin legarea shortcut-ului aferent la Action Button. Viitorul este acum.

USB-C: Doamne-Ajută!

O altă diferență absolut notabilă în acest an este faptul că iPhone 15, toată gama adică, dispune de o interfață USB-C pentru încărcare și multe alte lucruri. „În sfârșit!” ar exclama mulți dintre utilizatori, însă Apple a introdus un asterix și aici. De exemplu, pe gama 15, avem parte de o limitare serioasă a vitezei de transfer, adusă la standardul USB 2.0, vechi de 20 de ani. Not cool, Apple. În schimb, pe 15 Pro-ul despre care vorbim astăzi, vitezele sunt USB 3.0, deci totul ok aici. Ba mai mult, este o adevărată gură de aer proaspăt pentru creatorii de conținut și editorii video care acum pot exporta fișierele Raw la o viteză mult mai mare decât prin, de acum defunctul, Lightning.

Și acum să trecem și la baterie și viteză de încărcare, dacă tot vorbim despre USB-C și cabluri. Pentru prima dată în istorie, Apple introduce un cablu braided în cutia unuia dintre produsele sale, unul mult mai rezistent, din toate punctele de vedere, decât cele de care am avut parte până acum. Teoria mea este că e absolut imposibil ca un utilizator ceva mai vechi de iPhone să nu fi avut vreun cablu rupt sau măcar vreo cunoștință cu așa ceva. Ei bine, acum această problemă ar trebui să existe mult mai puțin, chiar spre deloc. Iar fast charging-ul este în liniile cu care am fost obișnuiți, adică un maxim de 27W atunci când vei folosi un încărcător de Mac

Whatever, cam vreo ora și jumătate durează să îl încarci iar bateria, pe Pro, țin cam 36 de ore în condiții normale de utilizare, ceva mai slăbuț decât la Pro Max, dar asta e perfect logic, deoarece șasiul mai mic nu a permis integrarea unui acumulator la fel de mare ca pe modelul mai ofertant din punct de vedere al dimensiunilor. Ca o comparație aici, care poate va folosi unora dintre voi, Daily driver-ul meu 13 Pro Max are cam aceeași autonomie, dacă nu chiar ușor superioară, odată cu update-ul la iOS 17.0.2.

Însă de departe cea mai folositoare nouă funcție, sau mai degrabă nouă compatibilitate, pe care iPhone-urile 15 o aduc odată cu integrarea unui port USB-C este posibilitatea de a conecta orice dongle care folosește o astfel de interfață. Practic, este perfect posibil și va deveni chiar normal să conectezi iPhone-ul tău la un stick USB-C, un HDD extern USB-C, un card reader USB-C, ai înțeles tu ideea. Iar pentru cine chiar vrea să se joace și mai departe cu acest smartphone, îl poate chiar și conecta la internet printr-un dongle Ethernet, iar totul va funcționa plug-and-play. Ba chiar avem parte și de o animație nouă pe Dynamic Island care îți va confirma de fiecare dată conexiunea cu un dongle. Ah, living the iPhone dongle life (insert dongle aici pentru impresie artistică).

Camera Foto similară cu ce am văzut până acum, dar avem și noutăți

Fotografia pe iPhone a fost mereu definită ca fiind una foolproof, adică mai oricine scoate telefonul din buzunar, dă un tap pe ecran pentru focalizare și apoi captează imaginea. Rezultatele reușesc să fie mereu bune spre foarte bune, iar asta se datorează software-ului care trage tare în spatele ecranului. Ei bine, pe gama iPhone 15 Pro avem parte în premieră de posibilitatea de a alege între trei distanțe focale, ca și cum am avea trei lentile diferite.

Desigur, totul se realizează cu ajutorul camerei principale, iar AI-ul integrat va lăsa impresia că poți schimba lentilele între ele precum ai face-o în cazul unui DSLR. 24, 28 și 35 de milimetri sunt cele trei distanțe focale de care te vei putea folosi, 24mm fiind cea standard, 28mm fiind cea care echivalează cu un 1.2x zoom, iar 25mm cu un 1.5 zoom. Cele trei setări sunt folositoare atunci vrei să fotografiezi mai îndeaproape un subiect și ai nevoie de mai multe detalii, deși nu pot să spun că diferențele sunt extraordinare atunci când ne uităm la produsul finit.

Culorile sunt acolo unde au fost mereu, cum ne-a obișnuit Apple, adică ceva mai estompate decât multe dintre modelele Android, rezultatele fiind ceva mai apropiate de realitatea, iar postprocesarea, deși extrem de prezentă, nu își bagă chiar atât de tare coada în ecuație. În interfața camerei putem acum sesiza și un buton de toggle on/off pentru formatele HEIF MAX, RAW 12 sau RAW MAX, pentru a avea parte de mai multe detalii în fotografiile trase. Pentru fotografii și editorii foto acesta este un lucru foarte bun, iar pozele, chiar dacă mai mari, se vor transfera și mult mai rapid prin intermediul unei conexiuni wired, pe USB-C, așa cum vorbeam mai sus.

În ceea ce privește partea video, aici nu avem parte de cele trei distanțe focale introduse în acest an pe camera gamei Pro, însă ne putem bucura în continuare de o stabilizare optică care ar trebui să fie un adevărat standard pentru celelalte modele de pe piață, lucru pentru care iPhone-urile sunt recunoscute de câteva generații încoace. Aceast OIS devine extrem de folositor atunci când alegi să tragi clipuri în Cinematic Mode, unul destul de popular printre regizori și creatori de conținut. Aici avem parte de înregistrare în rezoluție 4K la 30 sau 24 de cadre pe secundă, sau 1080p la 30 FPS, spre deosebire de modul normal, tradițional, de înregistrare video, acolo unde urcăm spre 4K 60 FPS.

Diferențele zi/nopate nu par să provoace transpirație celor trei senzori de pe iPhone 15 Pro, iar detaliile, contrastul reglat exact după placul meu, lucru ce poate fi mai subiectiv, sunt la înălțime. Mi-a plăcut mereu cum iPhone-urile reglează mereu luminozitatea cu saturația culorilor, pentru a le potrivi destul de bine într-un rezultat mai mult decât satisfăcător, Însă cuvintele sunt de prisos, și te voi lăsa pe tine aici să observi o serie de fotografii realizate în diverse scenarii de utilizare, cu setări diferite de zoom. Însă, ca o completare aici și totodată ca o diferență față de 15 Pro Max, modelul Pro de dimensiuni mai mici se oprește la un zoom 3x, față de un maxim de 5x pe smartphone-ul mai mare. Nu mi se pare o diferență incredibilă și nicidecum una care să constituie un factor singular de decizie în privința alegerii modelului pe care ai vrea să ți-l cumperi. Acolo ar trebui să iei în considerare alte lucruri.

Și ca să închei și cu acest capitol, camera portrait de pe 15 Pro vine și ea cu o noutate, software de această dată. De acum poți aplica efectul bokeh după realizarea fotografiei și nu neapărat în timp ce faci asta, ceea ce poate fi foarte util atunci când ți se pare că o poză făcută deja ar putea fi mai reușită în portrait mode, sau dacă pur și simplu ai uitat să comuți camera pe modul aferent.

Concluzia connect

iPhone 15 Pro este cel mai bun iPhone de dimensiunile sale care există, la fel ca în fiecare an. Apple are grijă să introducă în fiecare an upgrade-uri incrementale de funcții sau quality of life, pentru ca să poată spune despre telefoanele sale că sunt „the best iPhones yet”. Și da, de obicei le iese. Acum, dacă merită să faci upgrade este o cu totul altă discuție. Ca în fiecare an, când îmi pun această întrebare mă gândesc cam de la ce iPhone ar avea sens să faci asta. Părerea mea acum este că dacă ai un iPhone 12 Pro sau Pro Max poți să mai tragi un an de el. 

De altfel, s-ar putea să aibă sens pentru extrem de multă lume un upgrade prin prisma conectivității USB-C, sau prin prisma unui procesor mai puternic. Acum, nu pot să-și dau mură-n gură. Dacă aș fi avut un 11 Pro Max, a fi făcut acest upgrade cu siguranță. Așa, de pe 13 Pro Max nu prea îi văd rostul momentan. Deci, dacă ai un 12 Pro sau Pro Max, poți măcar să te gândești la asta și să ne spui și nouă în comentarii despre decizia ta, pentru că sunt foarte curios.

Plusuri

  • Procesorul apropiat de nivelul Apple M1
  • Camera Foto cu și mai multe opțiuni „de joacă”, postprocesare la înălțime, OIS senzațional
  • Action Button care face orice îl pui tu să facă
  • Viteze de transfer foarte mari pe USB-C
  • Cablu de încărcare „braided”

Minusuri

  • Durata de viață cam scurtă a unui ciclu de încărcare
  • „Fast” Charging

Etichete: , , , ,