Intel Application Optimization promite performanță mai bună în jocuri pe procesoarele Raptor Lake Refresh

Scris de | 26 octombrie, 2023
Intel Application Optimization promite performanță mai bună în jocuri pe procesoarele Raptor Lake Refresh

Noile procesoare Intel sunt cel puțin „dezamăgitoare”, noua generație a 14-a fiind doar generația a 13-a cu frecvențe puțin mai mari. De altfel, și numele „Raptor Lake Refresh” sugerează că nu avem de a face cu un salt mare de performanță. Se pare însă că ceea ce nu poate face cu hardware, Intel va încerca să facă prin software, noua aplicație IAO (Intel Application Optimization), promițând performanță mai bună în anumite jocuri exclusiv pe procesoare din seria 14.

Intel oferă o soluție software la o problemă hardware

Această aplicație nu pare decât să optimizeze resursele disponibile pe procesor prin noul Thread Director, alocând aplicațiilor exact atât cât au nevoie, fără să solicite în plus cipul. Astfel, poți să te ferești de supraîncălzire, care, de obicei, duce la limitarea performanței. De altfel, atât cipurile din seria 13, cât și cele noi din seria 14 sunt foarte greu de răcit cu soluțiile obișnuite de răcire.

Intel spune că performanța va fi semnificativ îmbunătățită în jocuri cu noul IAO, dar că nu toate vor primi un aport semnificativ în framerate. Au fost date două exemple: Rainbow Six Siege și Metro Exodus, fiecare cu performanță îmbunătățită cu 13, respectiv 16% folosind noua aplicație.

Intel spune că va continua să testeze jocuri în viitor și va adăuga alte titluri pe lista celor suportate.

Dacă ai un procesor din i5, i7 sau i9 din generația a 14-a de la Intel, poți beneficia de îmbunătățirile aduse de Intel Application Optimization folosind driverii Intel Dynamic Tuning, și activarea acestei funcții din BIOS-ul plăcii de bază. Aplicația este disponibilă prin magazinul de aplicații de la Microsoft, integrat în Windows 11. Aplicația detectează automat jocurile instalate și vei putea alege dacă să folosești sau nu optimizările pentru fiecare în parte.

IAO, un driver special și o funcție din BIOS sunt necesare pentru aportul de performanță

Întrebarea este însă de ce NU ai folosi aceste optimizări, dacă par că aduc performanță „gratuită” în plus. De asemenea, nu este clar de ce este nevoie de o aplicație separată, un driver special și activarea unei funcții din BIOS pentru a asigura performanță mai bună, pe care hardware-ul este clar capabil să o livreze.

Mai mult, nu este clar de ce aplicația este compatibilă doar cu noile procesoare Intel din generația a 14-a, întrucât sunt în mare parte identice cu cele din generația anterioară. Singura excepție este modelul i7-14700K, care primește 4 nuclee „eficiente” în plus de la o generație la alta, responsabile pentru un aport minor de performanță.

Etichete: , , , , ,