Șeful Intel nu se teme de venirea Qualcomm pe PC

Scris de | 2 noiembrie, 2023
Șeful Intel nu se teme de venirea Qualcomm pe PC

Intel și AMD s-au ales cu un nou rival în piața de procesoare pentru PC-uri, sub forma lui Qualcomm și chip-urile sale ARM. Ăștia din urmă, fiind cei mai noi, au venit cu ceva gălăgie pe piață, dar se pare că nu au reușit să intimideze pe nimeni. În special nu pe Pat Gelisinger, șeful Intel care pare să nu fie deloc impresionat de ceea ce oferă noile procesoare în spațiul desktop și nu numai:

ARM și alternativele Windows, au fost reduse la roluri destul de neimportante în business-ul cu PC-uri. Ne luăm toată competiția în serios, dar cred că istoria este cel mai bun ghid pe care-l avem. Aceste produse nu au potențialul de a deveni importante per total.

Această declarație vine după ce Qualcomm susținea că procesoarele sale se vor lupta de la egal la egal cu modele actuale de la Intel și AMD – o declarație care la acel moment părea stupidă. Nu că s-ar fi schimbat prea multe de-atunci, doar că acum și-au pus și atenția celui mai mare jucător de pe piață în cap. Nu e de parcă Intel se simt amenințați de Qualcomm, dar în aceeași discuție, Pat Gelisinger a mai vorbit și despre procesoarele ARM: „Uitându-ne spre arhitecturi alternative precum ARM, nu putem să spunem decât wow, ce oportunitate grozavă pentru business-ul nostru.

Tabăra albastră nu este străină de acest tip de chip-uri, fiind subiect de coșmar după ce Apple a rupt colaborarea cu Intel pentru a-și dezvolta propriile procesoare… ARM. Ironic, și ar fi și mai interesant atunci când (nu dacă) și părinții lui Core i9 se vor apuca de dezvoltat procesoare folosind această arhitectură. Și nici măcar nu este exclus, mai ales că prognozele Microsoft vorbesc despre cum procesoarele ARM vor reprezenta până la 25% din piața de PC-uri până în 2027. Iar cu Apple deja la a treia generație, iar cu un Windows 12 ce-ar face migrarea și către aceste platforme, nu mi se pare deloc o estimare ireală.

Etichete: , ,