Steam Deck OLED, anunțat oficial: ecran nou, mai ușor și stocare dublă

Scris de | 9 noiembrie, 2023
Steam Deck OLED, anunțat oficial: ecran nou, mai ușor și stocare dublă

Valve a anunțat oficial prima revizie importantă de Steam Deck. Aceasta se numește Steam Deck OLED și, pe lângă un nou ecran mai performant, bazat pe tehnologie OLED, aduce și câteva îmbunătățiri importante la interior. Avem parte și de un upgrade de baterie, cât și noi variante de stocare. Modelul vechi, cu LCD rămâne în ofertă, ca model de bază, însă două dintre variante vor fi scoase din ofertă după terminarea stocurilor. De asemenea, acestea sunt acum disponibile la prețuri reduse.

Design-ul rămâne neschimbat, dar Steam Deck OLED vine cu upgrade-uri la interior

Steam Deck OLED nu pare să arate semnificativ diferit la exterior față de versiunea originală. Consola are exact același design pe care îl cunoaștem de aproape doi ani, de când a fost anunțată versiunea originală. Totuși, este cu 30 grame mai ușoară, datorită ecranului. Valve spune că și ventilatorul este mai mare și mai eficient. Noul model beneficiază însă de un ecran OLED cu diagonală mai mare, de 7,4”, aceeași rezoluție de 1.280 x 800 pixeli și un panel OLED capabil să afișeze conținut în format HDR la 90 Hz cu luminozitate de 1.000 nits.

Procesorul AMD Van Gogh este acum realizat folosind procesul de fabricație pe 6nm, ceea ce sugerează că va avea un consum de energie scăzut, ceea ce va ajuta la prelungirea autonomiei. Cel mai probabil, Steam Deck OLED nu vine și cu un upgrade de performanță. Totuși, bateria este fizic mai mare, cu o capacitate de 50Wh, ceea ce ar trebui să extindă și mai mult durata de gameplay. Valve estimează că autonomia ar trebui să fie între 3 și 12 ore, în funcție de joc. (30-50% mai multă autonomie)

Încărcarea se face tot la 45W, cu un încărcător USB-C inclus în pachet, iar antenele Wi-Fi au fost upgradate la versiunea 6E, compatibilă astfel cu noile rețele pe 6 GHz. La fel ca originalul Steam Deck LCD, versiunea OLED va fi livrată cu o husă de transport standard.

Cât costă Steam Deck OLED

Vor exista două noi modele de Steam Deck OLED. Unul cu SSD de 512 GB, la 569 de euro și unul cu 1 TB stocare internă la 679 de euro. Practic, acestea înlocuiesc în ofertă vechile modele de 256 și 512 GB, la același preț și cu stocare dublă la fiecare prag. Modelul de top va fi livrat și cu o animație de pornire exclusivă, o poză de profil și o temă pentru tastatura virtuală exclusivă. De asemenea, Carcasa va avea căptușeală detașabilă, probabil pentru curățare.

O versiune exclusivă, cu carcasă transparentă și accente roșii pe grilele de evacuare, stick-uri și șuruburi, cu ecran OLED și stocare de 1 TB, va fi disponibilă în ediție limitată începând cu 16 noiembrie. Aceasta va fi disponibilă doar în SUA și Canada.

Modelul Steam Deck de bază devine acum cel cu ecran LCD de 256 GB. Acesta rămâne neschimbat, cu o autonomie declarată între 2 și 8 ore. Prețul este de 419 euro, adică prețul original al modelului de 64 GB.

Ce se întâmplă cu modelele de 64 și 512 de Steam Deck

Cei care vor o consolă din lotul vechi cu 64 sau 512 GB stocare și LCD pot comanda aceste modele la 369, respectiv 469 euro în limita stocului disponibil. O altă surpriză este însă faptul că versiunea de 512 GB de la recondiționate costă acum 379 de euro. Astfel, aceasta devine cea mai ușor de recomandat versiune de Steam Deck, urmată de cea de 256 GB la prețul nou. Versiunea de 64 GB a fost întotdeauna o versiune de bază, bună de cumpărat doar alături de un SSD M.2 mai mare pentru upgrade.

Cei care își doresc un Dock pentru Steam Deck vor putea comanda de acum unul original la 89 euro, acesta fiind livrat și cu un încărcător oficial.

Momentan, Steam Deck OLED nu este disponibil pentru comandă în România de pe Steam, dar cu siguranță va fi disponibil odată cu restul regiunilor din Europa.

Etichete: , , ,