Super Mario Bros. Wonder review: reinventarea unui clasic

9Nota connect

Super Mario Bros. Wonder review: reinventarea unui clasic

Scris de | 10 noiembrie, 2023

Super Mario Bros. Wonder este unul dintre cele mai importante jocuri cu Mario din ultimii câțiva ani, întrucât marchează două momente importante în istoria Nintendo. Pe de-o parte, acesta pare că este ultimul joc nou al seriei de pe Switch, consola care s-a dovedit a fi un succes imens pentru compania japoneză. Pe de altă parte, acesta este primul joc în care Charles Martinet, actorul care a interpretat întotdeauna vocea lui Mario, nu mai este implicat. Astfel apune o eră în istoria jocurilor cu Mario, însă dacă începutul noului capitol al seriei ne oferă o idee despre ceea ce vom primi în viitor, putem spune că aceasta este în continuare pe mâini bune.

La revedere Mushroom Kingdom, bine te-am găsit Flower Kingdom

Seria de jocuri „2D” cu Mario nu a mai primit un titlu cu adevărat nou de pe vremea Wii U, și New Super Mario Bros U. Și acel titlu era, la rândul său, un joc care a evoluat din titlurile New Super Mario Bros de pe DS și Wii, care doar itera pe baza titlurilor deja lansate. Zece ani mai târziu, Super Mario Wonder este pe de-o parte familiar pentru cei care au jucat oricare dintre titlurile anterioare, cu un strat gros de vopsea nouă peste toate elementele clasice Mario.

Pentru a putea da frâu liber creativității, Nintendo a mutat acțiunea din Mushroom Kingdom, tărâmul unde au loc majoritatea jocurilor cu Mario, în Flower Kingdom. Sigur, nu este o diferență majoră, întrucât pe parcursul jocului ne vom plimba tot prin lumea cu verdeață, lumea cu deșert, lumea subterană sau lumea cu „lavă”, dar elementele de decor și inamicii sunt, în mare parte noi. De altfel, m-am bucurat teribil când am văzut prima dată un Goomba în joc, întrucât aceștia, care erau inamicii principali în seria Mario, sunt foarte rari acum. Wonder este plin de tot felul de inamici predominant noi, sau măcar noi variante „remixate” ale celor clasici.

Povestea este, ca de obicei, complet ignorabilă și în Mario Wonder. Tot ce trebuie să știi este că Bowser a invadat Flower Kingdom, a furat puterea Wonder Flower și s-a transformat într-un castel plutitor cu puteri magice. Mario, Luigi, Peach, Daisy, Yoshi și Toads pleacă astfel în aventură alături de prințul-omidă Florian al Flower Kingdom pentru a elibera cele șase lumi din Flower Kingdom prin colectarea de Wonder Seeds. Este un scenariu clasic pentru Mario, iar la acest capitol nu pot spune că apar mari noutăți sau diferențe. Structura jocului este familiară, cu un overworld care permite selectarea nivelurilor. Ai acum însă puțin mai multă libertate în selectarea nivelurilor, unele zone fiind deschise, permițând abordarea scenariilor de joc în orice ordine dorești.

Schimbarea vocilor pentru Mario și Luigi nu mi se pare însă că este o schimbare foarte mare. Un cunoscător își va da seama că este ceva diferit la replicile lui Mario și la onomatopeele pe care le scoate atunci când sare sau colectează câte un power-up, însă Kevin Afghani, noul actor, pare că face o treabă bună pentru a reproduce sunetele clasice într-o manieră cât mai autentică. Complet ciudat într-un joc Mario este însă să auzi replici complete vorbite, iar fix asta se întâmplă cu florile vorbitoare care sunt împrăștiate la tot pasul prin niveluri. Este cel puțin… șocant, inițial, dar scopul acestor flori pare să fie dublu în joc. Pe de-o parte, acestea sunt elemente comice, majoritatea comentariilor lor fiind glume referitoare la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Pe de altă parte, replicile lor te pot ajuta să rezolvi puzzle-uri sau să descoperi secrete, deci le poți considera și un sistem de „hints” integrat direct în joc. Povestea jocului în rest este spusă tot exclusiv pe bază de text, chiar și în „secvențele cinematice”.

Lume nouă, puteri noi

O mare schimbare în gameplay pentru seria Mario este chiar prezența prințului Florian, care se ascunde în șapca lui Mario și poate atașa de aceasta insigne. Fiecare insignă reprezintă o abilitate specială, care poate varia în efect de la folosirea șepcii pe post de parașută pentru a plana în plus în aer, la mărirea distanței pe care o poți parcurge printr-o singură săritură. Există chiar și posibilitatea de a nu pierde o viață atunci când cazi într-un hău sau în lavă, sau folosirea unei liane pentru a te atașa de o suprafață, asemeni pânzei lui Spider-Man. Toate aceste insigne pot fi deblocate sau cumpărate pe parcursul jocului din magazinele presărate prin cele șase lumi principale. Doar una poate fi activă la un moment dat și se aplică întregului „party” atunci când joci în modul coop.

Este interesant cum poți experimenta cu diverse insigne pentru fiecare nivel în parte. Desigur, poți termina cam orice nivel folosind oricare power-up pasiv de acest gen, însă anumite zone pot fi accesate mai ușor, sau uneori doar cu ajutorul unui anumit power-up.

Mario & co. primesc în noul joc Wonder și multe power-up-uri noi în niveluri. Cel mai interesant este cel care îi transformă în elefanți, oferind noi abilități precum posibilitatea de a lovi cu trompa inamicii sau de a-i arunca în sus, cât și posibilitatea de a strânge apă în trompă pentru a uda florile din jur pentru a rezolva puzzle-uri sau descoperi bonusuri ascunse. Alte noutăți sunt costumul de burghiu, care îi permite lui Mario să se ascundă sub pământ, sau în tavan, floarea care în loc de flăcări trage cu baloane și Wonder Flowers, de departe cele mai importante power-up-uri noi.

Acestea schimbă aproape complet nivelurile și regulile jocului. Unele pot afecta gravitația, altele pot teleporta personajele în spațiu, printre asteroizi și stele, într-unul dintre niveluri cheamă o cireadă de tauri furioși, iar în altul îi transformă pe Mario și pe ceilalți în personaje de gelatină care pot să meargă pe pereți. Aceste elemente sunt extrem de variate și de cele mai multe ori unice pentru fiecare nivel în parte. Experimentarea tuturor acestor transformări ale nivelurilor poate fi un motiv foarte bun pentru a parcurge fiecare scenariu de joc în parte, chiar dacă, de multe ori, poți progresa în joc și fără să treci prin toate.

Mario Wonder este și primul joc Mario care pare că are o componentă online mai dezvoltată, dar pe care nu am putut să o accesez pe perioada testării. Pentru că nu mă joc titluri online foarte des pe Nintendo Switch, am lăsat abonamentul Online să expire și nu l-am mai înnoit. Astfel, nu pot raporta nimic despre schimbările aduse experienței de joc, dar, din câte imi pot da seama, poți lăsa anumite markere prin niveluri, care pot ajuta alți jucători sau care pot avertiza de anumite pericole sau elemente ascunse.

Am jucat de la început și până la final în mod coop local, în doi jucători, și pot spune că schimbările aduse în multiplayer nu sunt obligatoriu pe placul meu. Dacă cei doi jucători nu au abilități apropiate, iar unul se descurcă mai bine decât celălalt, vor apărea cu siguranță conflicte pe parcursul jocului. De altfel, dacă „liderul” party-ului pierde o viață, automat celălalt jucător devine lider, iar camera îl urmărește exclusiv pe acela. Mi-a plăcut însă felul în care poți „reînvia” un coechipier, fără să pierdeți vieți dacă fantoma acestuia reușește să se întoarcă la jucătorul care încă este în viață. De asemenea, chiar dacă, la bază, ai putea spune că este un joc pentru copii, nivelurile din lumea „specială”, pe care o deblochezi pe parcurs, sunt unele dintre cele mai complexe și mai grele dintr-un joc cu Mario de până acum. Fanii vechi ai seriei, care au dobândit abilități de platforming avansate de-a lungul timpului, nu vor fi dezamăgiți.

Micile detalii ridică Mario Wonder peste alte titluri din serie

La o primă vedere, Mario Wonder are un aspect grafic caracteristic unui joc cu Mario, însă, comparat direct cu oricare dintre titlurile anterioare, acesta este de departe cel mai colorat și cel mai frumos animat joc dintre toate. Fiecare mică acțiune are o animație dedicată, de la poziționarea personajelor la marginea unei prăpastii și până la urmărirea cu ochii și prin mișcări ale capului a poziției inamicilor din proximitate. Tranzițiile prin țevile verzi sunt de asemenea excelent animate. Cele mai interesante sunt cele în care Mario trage după el șapca care rămâne în urmă, sau încearcă să se strecoare cu greu prin țeavă atunci când are costumul de elefant.

Totuși, mi s-a părut că muzica, un element definitoriu al seriei Mario încă de la începuturi nu este la fel de memorabilă în noul Super Mario Wonder. Există câteva melodii și teme foarte plăcute, dar nimic care pare că ar putea rămâne în istoria jocurilor video, așa cum au făcut-o de-a lungul timpului coloanele sonore din jocurile mai vechi.

Concluzia connect

Dacă ai un Nintendo Switch, nu ai cum să dai greș cu Super Mario Wonder. Acesta este unul dintre cele mai finisate jocuri ale anului, dar și printre cele care mi-au adus cea mai multă satisfacție și care m-au făcut să îmi păstrez zâmbetul pe față de la început și până la sfârșit. Nu mi se pare că este cel mai bun joc cu Mario de până acum, însă intră cu ușurință în lista celor mai bune, precum originalul Super Mario Bros., Super Mario World, Mario 64, Mario Galaxy sau Odyssey.

9Nota connect

Plusuri

  • Platformerul 2D cu Mario, reinventat
  • Multe costume și abilități noi
  • Flower Kingdom aduce schimbări binevenite în serie
  • Poate fi jucat în coop local în întregime
  • Noile voci se potrivesc perfect

Minusuri

  • Felul în care modul coop funcționează este uneori frustrant
  • Muzica nu este tocmai memorabilă

Etichete: , , ,