Windows 11 este mai greoi în jocuri decât Linux

Scris de | 5 decembrie, 2023
Windows 11 este mai greoi în jocuri decât Linux

Acum câțiva ani nici nu aș fi visat că mă voi putea juca pe Linux. În perioada în care tot experimentam cu distro-uri, cea mai mare piedică între mine și un sistem care rulează exclusiv Linux au fost abilitatea de a mă juca – ori inabilitatea. Asta s-a schimbat odată cu lansarea lui Proton de la Valve, când nu doar că piața jocurilor s-a deschis unui nou sistem de operare, dar acesta a reușit să ofere într-un timp foarte scurt îmbunătățiri pe care Microsoft nu le-a adus în decenii de monopol pe piață. Așa se face că în ziua de astăzi, Windows 11 oferă performanță mai mică în jocuri decât distribuții ale sistemului de operare gratuit.

Chestia este este cu totul neașteptată, mai ales că Proton este (în esență) un simplu layer de traducere care îi permite Linux-ului să ruleze aplicații care folosesc API-ul DirectX de la Microsoft. Asta înseamnă că practic mai adaugi încă o sarcină extra pe care harwdare-ul ar trebui să o execute, astfel performanța scade – cel puțin în teorie. O sesiune de testare realizată de publicația ComputerBase ne dezvăluie însă că realitatea este diferită. Aceștia au rulat aceleași jocuri pe Windows 11, Arch, Nobara și Pop!_OS, iar în cele mai multe cazuri, sistemul de operare de la Microsoft a fost codaș.

Bine, acum nu vă imaginați că diferența a fost de la cer la pământ; nici măcar pe-aproape. Dintre toate sistemele, cel mai bine a punctat Nobara Linux, urmat de Arch cu un rezultat aproape identic, și de Pop!_OS cu o diferență de 5%. Windows 11 pe de altă parte, a fost la 6% în spatele Nobara. Deci vorbim despre procente mici, iar un joc care nu funcționează pe un PC cu Windows, nu va merge ca prin minune pe același PC, dar cu Linux. În schimb, discutăm despre o victorie imensă pentru gamingul în afara sistemului de la Microsoft. Iar cu ascensiunea lui Steam Deck (acum OLED) și eforturile celor de la Valve, situația nu se va schimba decât în bine. Și să fiu sincer, abia aștept să pot să fac trecerea full-time pe un distro ca să scap odată de Windows, update-uri și toate problemele cu care vine la pachet.

Etichete: , ,