Microsoft începe adaptarea Windows la PC-uri de gaming handheld cu „Compact Mode” în aplicația Xbox

Scris de | 4 decembrie, 2023
Microsoft începe adaptarea Windows la PC-uri de gaming handheld cu „Compact Mode” în aplicația Xbox

Una dintre cele mai mari probleme ale dispozitivelor de gaming handheld bazate pe Windows (precum ROG Ally și Lenovo Legion Go), este navigarea ușoară prin interfața sistemului de operare. Fiind vorba despre Windows 11, acesta este construit exclusiv pentru a fi folosit pe un ecran mare, precum unul de laptop sau de PC desktop, iar multe dintre butoane și funcționalități pot fi accesate confortabil doar cu ajutorul unui mouse. Microsoft a înțeles că este necesară o interfață dedicată pentru astfel de dispozitive și debutează „Compact Mode” pentru aplicația Xbox, dedicată ecranelor mici.

Utilizatorii de ROG Ally și Legion Go, vizați de noul update al aplicației pentru Game Pass

Compact Mode este doar un mod de afișare mai „compact” al interfeței aplicației Xbox. Avantajul acesteia este că poți vedea totul mai confortabil pe ecrane mici, meniul din partea stângă fiind redus la pictograme, fără lista întreagă de opțiuni și fără text care să ocupe mult spațiu. Astfel, rămâne mult spațiu pentru prezentarea jocurilor pe ecran, cât și pentru navigarea prin oferta de jocuri.

Aplicația Xbox este cea prin care accesezi în mod obișnuit jocurile de pe Game Pass. Totodată, aceasta este cea care permite cumpărarea de jocuri de pe magazinul Microsoft Store. Poți activa compact mode din setările de profil, interfața fiind rapid adaptată la ecrane mici.

Un alt avantaj al compact mode este posibilitatea de a naviga prin meniuri folosind butoanele în stil „gamepad”. Astfel, nu mai trebuie să apelezi la emularea de mouse pe stick-ul analogic de pe ROG Ally, sau la trackpad-ul mic de pe Legion Go. Poți cumpăra, instala și porni jocuri fără să folosești ecranul tactil sau un pointer. 

Acest update pentru aplicația Xbox oferă speranțe pentru viitorul sistemului de operare Windows în raport cu dispozitivele portabile de gaming. Dacă Microsoft a început să adapteze deja Windows 11 la PC-uri handheld cu ecrane mai mici și la schema lor de control, există o posibilitate ca și alte componente ale sistemului de operare să primească un tratament similar. Nu putem scoate din discuție nici posibilitatea lansării unei interfețe „compacte” pentru întregul sistem de operare, care să poată fi folosit confortabil cu un gamepad de gaming. 

Etichete: , , , , , ,

Sursa: The Verge