China își produce propriile procesoare de PC: Zhaoxin lansează modelele octa-core Kaixian KX-7000

Scris de | 14 decembrie, 2023
China își produce propriile procesoare de PC: Zhaoxin lansează modelele octa-core Kaixian KX-7000

Zhaoxin, unul dintre producătorii de origine chineză de procesoare, a lansat noile modele Kaixian KX-7000, la distanță de cinci ani de la generația KX-6000. Datorită unui nou design, bazat pe „chipletts”, unei noi arhitecturi interne și suportului pentru memorie RAM de generație nouă, noul procesor promite îmbunătățiri de până la 100% față de modelul anterior pentru procesare generală și un aport de performanță de până la patru ori pentru iGPU-ul integrat.

Procesoarele Kaixian KX-7000 nu sunt foarte performante, însă ar putea fi utile în multe domenii

Compania Zhaoxin este rezultatul unui parteneriat dintre Via Technologies și Guvernul Municipal din Shanghai, iar designul acestor procesoare pare să fie unul original, compatibil cu instrucțiunile x86 folosite în general în PC-uri. Seria Kaixian KX-7000 folosește noua arhitectură Century Avenue, iar procesoarele sunt echipate cu până la 8 nuclee care pot rula la 3,7 GHz. Nu este clar dacă acest design octa-core folosește doar unul sau mai multe „chipletts”, sau dacă acesta este doar primul model care adoptă acest design intern, iar tehnologia va fi folosită în viitor pentru lansarea de produse cu mai multe nuclee.

Avem de a face cu 4MB memorie L2 cache, 32 MB L3 Cache și suport pentru memorii DDR4-3200 și DDR5-4800. Cel mai probabil, memoriile cu overclocking, comune pe piața de PC-uri, vor trebui să ruleze la frecvențele standard alături de procesoarele Kaixian.

GPU-ul integrat este acum compatibil cu tehnologii precum DirectX 12, Open GL 4.6 și OpenCL 1.2. Performanța de patru ori mai mare decât cea a generației anterioare nu va asigura însă performanță prea bună în jocuri. Este un iGPU de bază, probabil comparabil cu ceea ce găsim în majoritatea procesoarelor de la Intel sau AMD.

Cipul pentru I/O este separat de nuclee, la fel ca în cazul procesoarelor de la AMD. Acest cip permite accesul la 24 de magistrale PCI-Express 4.0, două USB 4, trei USB 3.2 Gen 2 și un USB 2.0, alături de trei port-uri SATA III. Ci care sperau să construiască PC-uri de gaming cu aceste procesoare vor fi astfel dezamăgiți, întrucât nu pot conecta foarte multe componente.

Totuși, aceste procesoare sunt dedicate utilizării în domeniul de afaceri, putând servi drept componente în computere „embedded”, sau în birouri, unde nu este nevoie de un GPU dedicat sau foarte performant.

Cel mai probabil, nu vor fi disponibile în afara Chinei

Un detaliu interesant este faptul că vor exista atât modele BGA, cât și LGA, adică integrate pe placa de bază sau cu sistem de montură cu pini, ceea ce permite upgrade-uri.

Zhaoxin are deja parteneri care vor produce computere cu procesoarele Kaixian KX-7000, precum lenovo, Tongfang, Unigroup, Ascend sau Lihane Donghai. Așa cum era de așteptat, toate sunt companii chineze, iar aceste procesoare probabil că nu vor fi lansate în afara Chinei.

Etichete: , , , ,

Sursa: AnandTech