Plăcile video moderne au devenit atât de mari încât se rup în slotul PCIe – sau cum riști să îți strici RTX 4090-ul?

Scris de | 19 decembrie, 2023
Plăcile video moderne au devenit atât de mari încât se rup în slotul PCIe – sau cum riști să îți strici RTX 4090-ul?

După ce a fost considerat platforma de gaming inferioară preț de câteva generații de console, PC-ul a revenit spectaculos în poziția de cea mai puternică și versatilă metodă prin care să te bucuri de jocuri. Asta a fost posibil avansului tehnologic și companiilor precum AMD, Intel și NVIDIA. Dar odată cu puterea, vine și responsabilitatea… sau în cazul de față, consecințele. Și haideți să luăm exemplul unui lot de 19 plăci video NVIDIA GeForce RTX 4090 pe care un service din Calfornia le-a primit la reparat. Dintre acestea, majoritatea aveau PCB-ul crăpat.

Ce înseamnă asta? PCB-ul este placa în sine, bucata de rășină care adăpostește chip-ul grafic, memoria și toate micile piese care fac o placă video puternică. În cazul unei plăci flagship precum RTX 4090 de la NVIDIA, un PCB are undeva la 12-15 straturi de material, ceea ce înseamnă că este aproape imposibil de reparat în cazul în care se rupe. Și fix cu problema asta s-au confruntat cei de la NorthbridgeFix. În service-ul acestora a intrat la reparații un lot de RTX 4090-uri de la ASUS și GIGABYTE. Dintre acestea, majoritatea modelelor de la ASUS prezentau crăpături sau rupturi pe PCB. Ouch!

Venind de la același client, automat s-a presupus fie că plăcile video afectate provin dintr-un lot problematic, fie că au pățit ceva în timpul transportului. Deși nu au venit cu un răspuns foarte clar, reprezentanții service-ului au presupus că este vorba mai de grabă de eroare umană. Iar la finalul zilei, parcă nu-mi vine să cred că brusc, ASUS scăpa un lot de plăci de 2.000€ cu rupturi pe ușile fabricii – mai ales că nimeni altcineva nu s-a mai plâns de problema asta. Și chiar dacă povestea asta nu este senzațională sau de tabloid, ne învață niște chestii importante.

Cum să eviți situații de genul?

Plăcile video de-acum pot fi foarte mari, gen RTX 4090-ul de care tot pomenesc, ori RX 7900 XTX-urile 3rd party. Asta înseamnă că și utilizatorii trebuie să fie ceva mai atenți atunci când lucrează cu hardware de genul. Știm prea bine ce s-a întâmplat cu 4090 în perioada lansării, când se topea cablul ăla 12VHPWR. Și nici acolo nu era doar vina companiei, că mulți au placa asta încă de pe-atunci, cu cablurile alea, și încă n-au luat foc – dar nici nu le forțează în carcasă ca să rupă sudura ieftină de pe conector.

După care trebuie să ținem cont și de greutatea plăcii, care deși pare că stă bine în slotul PCIe și în șuruburile de pe spate, încă poate fi afectată de șocuri mecanice. Gen, nu știu, un speed bump când ai PC-ul în portbagajul mașinii. Iar rezolvarea nu este nici grea, nici scumpă, iar unii producători precum GIGABYTE includ în pachetele lor și bracket-uri de susținere pentru placă. Nu sunt cele mai frumoase, dar fac diferența dintre plăcile lor și alea rupte de mai sus. Așa că dacă vă cumpărați astfel de placă, nu ignorați tablele din cutie că nu erau acolo dacă nu aveau sens.

Etichete: , , , , ,