De ce este protagonistul din GTA 3 mut?

Scris de | 20 decembrie, 2023
De ce este protagonistul din GTA 3 mut?

Să încep acest articol spunând că GTA 3 este doar un alt joc de la Rockstar, ar fi un deserviciu adus unuia dintre cele mai importante jocuri din istorie. Și pentru tot ce a însemnat în gaming, reușita este cu atât mai impresionantă cu cât protagonistul jocului, Claude Speed, nu scoate o vorbă pe tot parcursul poveștii. Preț de ani buni, nimeni nu a știut motivul, dar un fost angajat Rockstar a spart tăcerea (wink-wink) și a dezvăluit motivul din spatele liniștii lui Claude.

Mulți au crezut că alegerea a fost făcută pentru a lăsa jucătorul să însufle orice vrea el asupra personajului, lumea tridimensională deschisă explorării fiind cadrul perfect. Alții au spus că a fost așa ca parte din poveste, întrucât Claude Speed apare, la fel de tăcut, și în GTA San Andreas. Dar adevăratul motiv este diferit și-l aflăm de la Obbe Vermeij care a lucrat la Rockstar North din 1995 până în 2009 în cadrul unor proiecte precum GTA 3, Vice City, San Andreas și GTA IV. Într-o postare pe Twitter (x, whatever) acesta a discutat despre Claude:

Chiar dacă mă așteptam la mai multe din partea Rockstar, nu știu, vreun secret sau ceva lore ascuns, se pare că motivul a fost unul destul de stupid. Departamentul audio era deja ocupat când s-a ajuns la vocea lui Claude, și cum trebuiau oricum să facă niște sacrificii, au decis ca personajul să rămână mut. Și cumva, cred că a fost decizia corectă, mai ales că prin pielea (pixelii) lui Claude Speed am explorat pentru prima dată o lume open-world 3D atât de detaliată. Tot aici s-au pus și bazele jocurilor GTA moderne, iar protagoniștii ce au urmat după Claude au fost atât de buni, încât e bine că Rockstar nu și-au asumat niciun risc cu el în 2001.

Etichete: ,