Microsoft renunță la „Mixed Reality”, componenta VR din Windows

Scris de | 22 decembrie, 2023
Microsoft renunță la „Mixed Reality”, componenta VR din Windows

Microsoft pare că deja începe să se depărteze de zona „mixed reality”, zonă pe care Apple abia începe să o „curteze” cu Vision Pro. Compania a anunțat că Windows Mixed Reality, componenta din Windows 10 și 11 care permite conectarea dispozitivelor VR nativ la PC-uri, intră pe lista celor care vor rămâne fără suport și care vor fi eliminate în versiunile următoare. Platforma rămâne funcțională, momentan, dar nu știm pentru cât timp.

Următoarele versiuni de Windows nu vor mai integra suport pentru Mixed Reality

Windows Mixed Reality a apărut în 2017, când dispozitivele VR erau considerate încă noi pe piață. Mai multe companii, printre care Acer, HP, Asus, Dell, Lenovo și chiar Samsung, au dezvoltat dispozitive compatibile cu platforma Windows Mixed Reality, însă aceasta nu a avut niciodată succesul pe care Microsoft l-a dorit. Pe de-o parte, întregul ecosistem VR pentru PC a scăzut în ultimii ani, dispozitive precum PlayStation VR și Oculus/Meta Quest, care sunt mai degrabă orientate către gaming și/sau experiențe fără fir, fiind ceva mai apreciate în comparație cu cele pentru PC, conectate prin cablu.

Pe de altă parte, Microsoft nu a făcut mari eforturi în a promova ideea de Mixed Reality către publicul larg. HoloLens este un dispozitiv de sine stătător care este vândut exclusiv către companii, în timp ce Windows Mixed Reality era versiunea pentru consumatori, mai accesibilă. Lipsa de conținut pentru platformă și prețurile ridicate ale dispozitivelor VR au dus la uitarea despre această componentă din Windows în mințile utilizatorilor.

Microsoft spune că utilizatorii de Windows Mixed Reality nu vor fi afectați, putând să folosească dispozitivele pe care le au în continuare alături de Windows 10 și 11, inclusiv alături de SteamVR. Cel mai probabil însă, Windows 12 nu va mai integra această componentă software. HoloLens rămâne însă o prioritate pentru viitorul companiei, anunță purtătorii de cuvânt, conform Engadget.

Atenția Microsoft pare să fie concentrată în prezent către inteligența artificială. Compania este unul dintre cei mai mari investitori în OpenAI, compania din spatele ChatGPT și Dall-E. De altfel, Windows, Office, Bing și alte servicii Microsoft au integrat deja tehnologiile de la OpenAI prin intermediul Bing Chat și Copilot.

Această decizie pare însă ciudată, întrucât chiar acum interesul pentru realitate virtuală și augmentată ar putea crește. Apple urmează să lanseze Vision Pro în prima parte a anului 2024 în SUA, iar Samsung și Google au anunțat deja că lucrează la un produs concurent, care va rula software Android.

Etichete: , , , , ,

Sursa: Mixed Reality