Samsung lansează Galaxy S24, primele sale telefoane cu AI. Impresii, preț, specificații și ce noutăți aduc

Scris de | 17 ianuarie, 2024
Samsung lansează Galaxy S24, primele sale telefoane cu AI. Impresii, preț, specificații și ce noutăți aduc

Samsung tocmai a anunțat oficial noile smartphone-uri Galaxy S24, echipate cu noile funcții Galaxy AI, iar noi am văzut deja telefoanele în cadrul a două sesiuni de hands on, unul la CES 2024 și unul chiar aici, în București, înainte de dezvăluirea oficială. Există trei categorii de noutăți atunci când vorbim despre seria Galaxy S24. Avem pe de-o parte noutățile de design și construcție, upgrade-urile de hardware interior și o serie de funcții software complet noi, bazate pe ceea ce Samsung numește Galaxy AI. Le vom aborda pe fiecare în parte, dar vom începe cu design-ul.

Design-ul seriei Galaxy S24 a fost rafinat din nou, însă telefoanele seamănă mult cu modelele de anul trecut

Dacă la prima vedere poți spune că noile Galaxy S24 sunt foarte similare în design cu cele din generația precedentă, la o privire mai atentă am realizat că două dintre ele, S24 și S24+, seamănă mai mult dispozitivele din gama iPhone 15 de la Apple. Spun asta pentru că aceste două telefoane adoptă acum design-ul mai „plat” pe care îl tot vedem an de an de la debutul iPhone 12. Ecranele și capacele de pe spate sunt complet plate, iar rama metalică este foarte puțin rotunjită, pentru un plus de confort.

Galaxy S24 și S24+ sunt construite cu o nouă versiune de Armour Aluminum, cu 17% mai puternică, spune Samsung, în timp ce sticla de pe față și spate rămâne Gorilla Glass Victus, la fel ca în cazul generației precedente. Forma generală și dimensiunile ecranelor rămân însă aproape identice cu cele din ultimele câteva generații de telefoane Samsung. Totuși, în dimensiuni, telefoanele sunt puțin mai compacte, întrucât marginile din jurul ecranelor au scăzut.

Galaxy S24 Ultra, în schimb, vine cu o serie de noutăți. Modelul Ultra era ultimul care mai avea ecran plat în generația S23, iar acum, S24 Ultra renunță complet la curbura ecranului. Acesta este complet plat, în timp ce sticla se curbează ușor la margini pentru un plus de confort în utilizare. Și marginile acestui model sunt acum puțin mai plate, dar totuși rămân rotunjite pe laterale. Galaxy S24 Ultra este însă primul model de la Samsung care este construit din titan, așa cum am văzut și pe seria iPhone 15 Pro în toamna anului trecut.

Exclusiv pentru acest model, Samsung a ales o sticlă și mai puternică, modelul Gorilla Glass Armour de la Corning, care ar trebui să reducă reflexiile luminii cu 75% față de Victus 2, în timp ce oferă o rezistență de trei ori mai mare la zgârieturi. Rămâne de văzut în timp dacă această sticlă este sau nu atât de rezistentă. Pe spate însă, Galaxy S24 Ultra folosește tot sticlă Victus 2, la fel ca S23 Ultra. Telefonul este puțin mai subțire și mai ușor, datorită noilor materiale. Diferențele sunt însă minime și greu de sesizat dacă nu ai modelul anterior pentru comparație.

Noutățile hardware constau în procesoare noi și o singură cameră îmbunătățită

În ultimii câțiva ani, Samsung nu a făcut salturi majore nici la capitolul design și nici la performanță, iar generația S24 este din nou una care aduce îmbunătățiri incrementale. O veste oarecum proastă despre modelele S24 și S24+ este faptul că sunt livrate în Europa cu procesoare Exynos, dar Samsung nu specifică numele sau capabilitățile acestora. Cel mai probabil este vorba despre modelul 2400, cu GPU dezvoltat în parteneriat cu AMD, deci ar trebui să vedem totuși un aport de performanță față de versiunile anterioare cu Exynos, dar probabil și față de seria S23 cu Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy.

Pentru că am văzut telefoanele inițial în SUA, acele unități erau toate echipate cu Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy. Nu am putut rula teste în cadrul evenimentului, însă nici nu ar fi contat, având în vedere că noi primim complet alte modele. Modelul Galaxy S24 Ultra rămâne însă echipat cu Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy chiar și în Europa, deci cei mai pretențioși fani Samsung vor primi totuși versiunea pe care și-o doreau. Toate modelele beneficiază de o cameră de vapori cu 90% mai mare, care face contact cu procesorul cu o pastă termoconductoare. Acest lucru ar trebui să asigure performanță susținută pentru mai mult timp în gaming înainte ca procesoarele să intre în throttling.

Configurațiile hardware disponibile vor fi 8 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare pe Galaxy S24, 12 GB RAM și 256 sau 512 GB stocare pe S24+ și 12 GB RAM și 256 GB, 512 GB sau 1 TB pe S24 Ultra.

Ecranele sunt de asemenea îmbunătățite pe întreaga gamă de dispozitive. Variantele S24 și S24+ primesc însă cele mai mari upgrade-uri. În primul rând, aceste ecrane sunt acum de tip LTPO cu refresh rate variabil între 1 și 120 Hz, ceva ce era rezervat doar variantei Ultra în trecut. Apoi, modelul Plus vine cu un ecran cu rezoluție QHD+, pentru prima dată după mulți ani în care fusese „downgradat” la Full HD. Toate cele trei ecrane oferă însă luminozitate maximă de 2.600 nits în HDR, o îmbunătățire de 40% față de generația anterioară.

Tot S24 și S24+ primesc și upgrade de baterie de 100, respectiv 200 mAh capacitate și ajungem astfel la 4.000 și 4.900 mAh, upgrade care ar trebui să adauge cam 4 ore de redare de conținut video în plus față de generația anterioară. La acest „upgrade” de autonomie contribuie și procesoarele, dar și ecranele semnificativ mai eficiente cu consumul de energie. Galaxy S24 Ultra ar trebui să beneficieze la rândul său de îmbunătățiri de autonomie din aceleași motive, chiar dacă capacitatea bateriei rămâne de 5.000 mAh. La capitolul încărcare, Samsung rămâne pe poziții: 25W pe modelul „standard”, și 45W pe S24 „plus” și Ultra și fără încărcătoare în pachet. De altfel, încărcarea wireless nu primește un upgrade la standardul Qi2 cu un conector magnetic, ci rămâne la standardul original.

Specificații Galaxy S24 și Galaxy S24+  
  Galaxy S24 Galaxy S24+  
Display  6.2-inch FHD+6.7-inch QHD+ 
Dynamic AMOLED 2X, 120Hz refresh rate (1-120Hz), Vision booster 
ProcesorExynos 2400
Dimensiune & greutate 70.6 x 147 x 7.6mm, 168g (mmWave) / 167g (Sub6) 75.9 x 158.5 x 7.7mm, 197g  (mmWave) / 196g (Sub6)
Camera   12MP Ultra-Wide Camera, F2.2, FOV 120˚            
50MP Wide Camera, OIS F1.8, FOV 85˚   
10MP Telephoto Camera, 3x Optical Zoom, F2.4, FOV 36˚   
12MP Front Camera, F2.2, FOV 80˚   
Memorie & Stocare 8 + 128GB  12 + 256GB  
8 + 256GB  12 + 512GB  
8 + 512GB   –
Baterie  4.000 mAh   4.900 mAh   
Încărcare Încărcare prin cablu: 25W Fast Wireless Charging 2.0 Wireless PowerShareÎncărcare prin cablu: 45W Fast Wireless Charging 2.0 Wireless PowerShare
Sistem de operare Android 14  One UI 6.1  
Rețea & conectivitate 5G, LTE, Wi-Fi 6E, Wi-Fi Direct Bluetooth 5.3  
Rezistență la apă IP68

Cam toate camerele foto de pe cele trei dispozitive Galaxy S24 rămân la nivel hardware aceleași ca pe generația anterioară. Doar camera cu zoom mare de pe S24 Ultra primește un upgrade de senzor, dar un downgrade de distanță focală. În locul unei camere de 10 megapixeli cu zoom 10x, noul model primește o cameră de 50 megapixeli cu zoom optic 5x. Totuși, fiind vorba despre o cameră mai modernă cu rezoluție mai mare, rezultatele, chiar și la 10 sau 30x ar trebui să fie mai bune decât în cazul generației anterioare. De exemplu, acum vom avea posibilitatea de a realiza fotografii pe timp de noapte cu zoom-ul 5X și chiar și înregistrări video, datorită stabilizării îmbunătățite, procesării avansate ProVisual engine și senzorului nou, cu pixeli mai mari.

Samsung spune că sistemul de procesare de imagini ProVisual, posibil datorită noilor cipuri mai performante, aduce procesare per pixel, unde înainte procesa imaginile pe baza alăturării mai multor pixeli laolaltă. Astfel, imaginile ar trebui să fie semnificativ îmbunătățite pe toate camerele celor trei modele, chiar dacă nu avem parte de un upgrade de hardware real. Cadrele vor păstra mai multe detalii, iar zgomotul de imagine va fi redus în toate cazurile de utilizare. Un alt lucru posibil datorită procesării mai puternice este modul slow motion în 4K la 120 cadre pe secundă.

Specificații Galaxy S24 Ultra  
Display6.8”, Dynamic AMOLED 2X, QHD+, 120Hz refresh rate (1-120Hz), Vision booster
ProcesorSnapdragon 8 Gen 3 for Galaxy
Dimensiune & greutate 79 X 162.3 X 8.6mm, 233g (mmWave) / 232g (Sub6) 
Camera   12MP Ultra-Wide Camera, F2.2, FOV 120˚   
200MP Wide Camera, OIS F1.7, FOV 85˚     
50MP Telephoto Camera, 5x Optical Zoom, OIS F3.4, FOV 22˚
10MP Telephoto Camera, 3x Optical Zoom, OIS F2.4, FOV 36 ˚
12MP Front Camera    F2.2, FOV 80˚
Memorie & Stocare12 + 256GB  
12 + 512GB  
12GB + 1TB  
Baterie5.000 mAh
Încărcare   Încărcare prin cablu: 45W, Fast Wireless Charging 2.0, Wireless PowerShare
Sistem de operareAndroid 14  One UI 6.1  
Rețea & conectivitate  5G, LTE, Wi-Fi 7, Wi-Fi Direct Bluetooth 5.3  
Rezistență la apă IP68   

Galaxy S24 sunt primele telefoane Samsung cu 7 ani de actualizări și funcții AI integrate

De departe, cele mai mari noutăți de pe seria Galaxy S24 sunt cele software, în suita de capabilități noi acoperite de ceea ce Samsung numește Galaxy AI. Inteligența artificială este acum integrată direct în funcțiile telefoanelor, iar Samsung are ceea ce pare a fi cea mai extinsă gamă de astfel de funcții de până acum din piață. Majoritatea folosesc modele lingvistice mari pentru a realiza funcții rapide în timp real direct pe dispozitiv, iar unele folosesc procesarea în cloud pentru capabilități mai avansate.

Funcțiile AI ar trebui să ajute utilizatorii să rezolve anumite sarcini mai repede sau pot rezolva anumite bariere lingvistice pe care utilizatorii le-ar putea avea. Am văzut aceste funcții demonstrate și trebuie să recunosc că am fost destul de impresionat de câteva dintre ele.

Probabil cea mai impresionantă este Live Translate, care permite utilizatorilor să aibă o conversație telefonică în timp real cu un interlocutor care vorbește în altă limbă. Practic, cuvintele pe care le rostești sunt automat traduse și pe ecran în format text, dar și la capătul celălalt al conversației în format audio. Vocea interlocutorului este la rândul ei preluată în format text și apoi „vorbită” în limba ta. Vor exista 13 limbi compatibile cu Live Translate la lansare și totul se întâmplă pe telefonul tău, indiferent de ce dispozitiv se află la capătul celălalt. Niciuna dintre aceste limbi nu este însă Română, deci funcțiile AI vor fi limitate la cele de circulație internațională.

Chat Assist este o funcție similară dar integrată în tastatura Samsung, care oferă traduceri în timp real pentru mesaje text, dar poate și oferi funcții precum schimbarea tonului unui text. Poți transforma un e-mail sau un SMS dintr-unul informal într-unul formal, pe care să îl poți trimite unui coleg de serviciu, sau invers. Aceste capabilități sunt similare cu cele pe care le-am văzut în trecut în aplicații AI precum ChatGPT sau Google Bard, dar sunt integrate direct în software-ul OneUI 6.1 al telefoanelor, mai exact în tastatura Samsung.

Există și funcții AI pentru procesarea unor texte mai mari. De exemplu, poți folosi Note Assist pentru a realiza scurte rezumate ale unor texte mai mari, le poți traduce rapid sau poți chiar transcrie o discuție înregistrată audio, între două persoane în format text. Căutările sunt de asemenea îmbunătățite cu AI, putând folosi un gest de încercuire pe ecranul telefonului, atât în imagini sau clipuri video, cât și în text, pentru a găsi rezultate rapide de pe Google în legătură cu subiectul respectiv. Samsung a vorbit și despre integrarea AI-ului cu Android Auto pentru comenzi mai naturale la volan, dar nu am putut vedea această funcție demonstrată live.

Am testat însă funcțiile de editare foto, care folosesc procesare în cloud. Poți decupa un subiect, îl poți mări sau muta în cadru, poți șterge anumite elemente și umple golurile prin generare de conținut în doar câteva secunde. Poți chiar adăuga efectul de blur pentru modul portret în fotografii realizate fără. Samsung spune că vom putea transforma orice clip video într-unul slow motion doar cu simpla apăsare lungă pe imagine în timpul redării din galerie.

La capitolul funcții non-AI software, nu avem parte de prea multe noutăți, dar primim confirmarea că Nearby Share de la Google va fi înlocuit pe toate dispozitivele cu Android cu soluția QuickShare de la Samsung. Funcția va fi compatibilă și cu PC-uri, iar Samsung va introduce și capabilități multi-control, care permite utilizarea perifericelor de la PC și pe tabletă sau smartphone.

Cea mai bună veste pentru cei care au deja telefoane din seriile Galaxy S23 și Fold sau Flip5 este că o parte dintre funcțiile AI vor fi lansate și pe aceste modele pe la jumătatea anului 2024. Există posibilitatea ca si generațiile mai vechi să primească o parte dintre aceste funcții mai târziu. Totuși, cei care aleg Galaxy S24, S24+ sau S24 Ultra, vor primi nu mai puțin de 7 ani de actualizări de software, atât de sistem, cât și de securitate. Practic, modelele S24 sunt acum la „egalitate” cu Pixel 8 și 8 Pro la acest capitol, flagship-urile Google lansate toamna trecută.

Cât costă Galaxy S24, S24+ și S24 Ultra

Nu mai rămâne să vorbim decât despre preț și disponibilitate. Telefoanele intră la precomandă de astăzi, 17 ianuarie în toate magazinele de specialitate, iar prețurile sunt puțin mai mari decât în cazul generației anterioare. S24 standard pornește de la 4.499 lei în varianta de bază, cu 128 GB, S24+ de la 5.699 lei pentru varianta cu 256 GB, iar S24 Ultra de la 7.199 lei pentru 256 GB. Anul trecut, Samsung a oferit stocare dublă pentru telefoanele comandate la pre-comandă, deci există șansa ca această ofertă să apară în anumite magazine și anul acesta, cât și diverse bonusuri la buy-back pentru telefoane mai vechi.

Ceea ce părea a fi un upgrade minor atunci când citeam leak-urile și zvonurile, ar putea fi un upgrade generațional important pentru Samsung, cel puțin la nivel software. Rămâne să testăm telefoanele în săptămânile care urmează pentru a vedea care sunt diferențele între procesorul Exynos 2400 și Snapdragon 8 Gen 3, cât de mare diferență putem observa la nivelul procesării foto și dacă acel zoom 5x este într-adevăr atât de performant pe cât zice Samsung.

Etichete: , , , , , , , ,