Am stabilit deja că accesoriile pentru Apple Vision Pro, dispozitivul VR de la Apple care pornește de la 3.500 de dolari, sunt extrem de scumpe. A venit acum momentul să vedem și cât vor costa reparațiile acestui model. Întrucât avem de a face cu un dispozitiv de la Apple, era clar că nu vor fi în niciun caz ieftine. Faptul că avem de a face cu un dispozitiv foarte compact, cu multe componente integrate într-o singură piesă, înseamnă și că orice reparație mai complexă ar putea duce la înlocuirea dispozitivului cu totul.
Apple oferă doar două reparații pentru Vision Pro: înlocuirea sticlei de pe față și „altele”
Pe site-ul Apple, după ce a apărut live pagina de pre-comandă și au fost listate accesoriile oficiale, a apărut și o pagină pentru reparații și suport tehnic pentru noul Vision Pro. Aici, Apple oferă estimări pentru costurile de reparație ale dispozitivului, și oferă două cazuri ipotetice. Cât costă înlocuirea sticlei care protejează ecranul exterior și cât costă „alte daune”. La alte daune sunt acoperite probabil oricare alte probleme care ar putea apărea, fie cu ecranele interne, placa de bază sau alte componente interne.
S-ar putea să vedem mulți utilizatori de Apple Vision Pro cu sticla ecranului exterior spartă, așa cum vedem și mulți utilizatori de iPhone cu ecranele crăpate, care refuză să le repare. Motivul pentru ezitarea de a duce dispozitivele la service sunt, desigur, costurile. Pentru a înlocui doar panoul de sticlă de pe Vision Pro, Apple cere nu mai puțin de 799 dolari americani, adică la fel de mult precum cere pe un iPhone 15 nou-nouț, cu toate componentele sale aferente. Vorbim aici doar de o protecție, nu și de ecranul exterior sau alte componente din jur. De altfel, Apple sugerează că dacă cumperi AppleCare+, garanția extinsă cu asigurare, care costă încă 500 de dolari pentru doi ani de acoperire, costul pentru această operațiune scade la „doar” 299 dolari, restul fiind acoperit de asigurare.
„Alte daune”, adică operațiuni mai complexe, care ar necesita înlocuirea completă sau parțială a dispozitivului, vor costa 2.399 dolari, adică cu doar 1.100 dolari mai puțin decât un dispozitiv nou, sau mai mult de jumătate din prețul produsului. Desigur, Apple are grijă să menționeze că dacă ai AppleCare+, costul de reparație rămâne doar 299 dolari.
Probabil că acea husă de protecție pentru transport de 200 de dolari nu mai pare o idee atât de proastă, atunci când iei în considerare faptul că reparația ar putea fi semnificativ mai scumpă. Apple Vision Pro va fi livrat începând cu data de 2 februarie, exclusiv în SUA, la un preț de 3.499 dolari pentru varianta de bază de 256 GB, 3.699 dolari pentru 512 GB și 3.899 dolari pentru varianta de 1 TB. La aceste sume vor fi adăugate și taxele, în statele care taxează astfel de produse, iar accesorii precum husa de transport, o agățătoare pentru baterie sau un suport de cap mai stabil, se vând separat cu prețuri între 50 și 200 de dolari americani.