Epic Games confirmă: Fortnite se întoarce pe iOS prin intermediul Epic Games Store… în Europa

Scris de | 26 ianuarie, 2024
Epic Games confirmă: Fortnite se întoarce pe iOS prin intermediul Epic Games Store… în Europa

Încep să apară primele reacții după ce Apple a anunțat că va permite lansarea de „magazine” alternative de aplicații pe iOS și alte platforme ale sale. Epic Games, compania cu care Apple este în litigiu de vreo patru ani deja, a anunțat însă primul magazin alternativ care va fi lansat anul acesta pe iPhone: Epic Games Store. Odată cu acesta, Fortnite, unul dintre cele mai populare jocuri din lume, care a fost eliminat de către Apple din App Store, se întoarce pe iPhone, dar exclusiv în Europa.

Epic Games dorește să își lanseze propriul magazin pe iOS, prin intermediul căruia va distribui Fortnite

În 2020, Epic Games a ales să își implementeze propriul sistem de plată pentru achiziționarea de conținut digital in-game, iar această decizie a dus la eliminarea de pe App Store a jocului și întregului cont de dezvoltator. Compania Apple era acoperită în această situație, întrucât contractul semnat de Epic interzicea companiei să folosească astfel de metode pe App Store. În urma unui proces și chiar și unui apel, niciuna dintre cele două companii nu a ieșit tocmai „învingătoare”, însă Apple trebuie acum să ofere posibilitatea altor companii să implementeze propriile sisteme de plată. Desigur, Apple va taxa și acele tranzacții, întrucât legislația din SUA permite asta.

În Europa însă, DMA (Digital Markets Act), noua lege care intră în vigoare în luna martie, obligă Apple să deschidă aproape complet platformele sale. Acest lucru va duce la deschiderea căii pentru magazine alternative, precum Epic Games Store, unde Epic Games va lista Fortnite din nou, cel mai probabil cu un sistem de plăți proprietar, care nu va putea fi taxat de către Apple.

Momentan, Epic nu poate decât să anunțe întoarcerea Fortnite și debutul Epic Games Store pe iOS, însă nu are un program stabilit pentru lansare. Procesul de dezvoltare al unui magazin nou ar putea dura destul de mult, mai ales pentru că Apple a făcut procesul unul anevoios, care trebuie neapărat să treacă prin verificările sale interne prin procesul de „notarizare”, adică verificarea aplicațiilor, al fel ca pe App Store.

CEO-ul companiei nu este mulțumit de abordarea Apple asupra conformării cu DMA

Tim Sweeney, CEO-ul Epic Games, și-a arătat însă dezaprobarea pe contul personal de pe rețeaua X, unde a descris ceea ce face Apple drept „conformitate rău intenționată”. Acesta spune că anumite schimbări anunțate de Apple nu sunt în concordanță cu ceea ce este scris în textul DMA și că, cel mai probabil acestea nu vor fi acceptate de autoritățile din UE. Acesta vorbește și despre faptul că Apple are puterea sub noile reguli pe care le-a creat, să interzică Epic Games, Valve, Microsoft sau oricărui alt rival din piață să lanseze un magazin de aplicații pe iOS din motive de „securitate”.

„Planul Apple de a submina noua lege europeană privind piața digitală (DMA) este un nou și ingenios exemplu de conformitate rău intenționată.

Ei forțează dezvoltatorii să aleagă între exclusivitatea App Store-ului și termenii de utilizare ai magazinului, care vor fi ilegale conform DMA, sau să accepte un nou și ilegal sistem anti competitiv plin de taxe noi și nejustificate pentru descărcări și noi taxe Apple pentru plăți pe care nu le procesează.

Apple propune că poate alege ce magazine sunt autorizate să concureze cu App Store-ul lor. De exemplu, ar putea bloca lansarea Epic Games Store de către Epic și distribuirea jocului Fortnite prin intermediul acestuia sau ar putea bloca Microsoft, Valve, Good Old Games sau noi concurenți.

Magazinul Epic Games este cel de-al șaptelea cel mai mare magazin de software din lume (după cele 3 magazine de jocuri pentru console, cele 2 magazine mobile și Steam pe PC). Suntem hotărâți să lansăm pe iOS și Android și să intrăm în competiția pentru a deveni cel mai mare magazin de software multi-platformă, pe baza concurenței la plată, a taxelor de 0-12% și a jocurilor exclusive precum Fortnite.

Epic a susținut întotdeauna ideea de notarizare și scanare malware pentru aplicații, dar resping cu fermitate modul în care Apple manipulează acest proces pentru a submina concurența și a continua să impună taxe Apple pentru tranzacții la care nu este implicată.

Sunt o mulțime de lucruri neplăcute în anunțul Apple. Va dura mai mult timp să parcurgem atât părțile scrise, cât și cele nescrise ale acestei noi grozăvii, așa că stați cu ochii pe noi.” a scris Tim Sweeney pe X.

Etichete: , , , , ,