Cartelele electronice, eSIM sunt disponibile deja de câțiva ani pe piață, însă adopția tehnologiei este în continuare redusă în rândul utilizatorilor. Unul dintre motivele principale pentru asta este faptul că transferul de la un telefon la altul al unui eSIM este mult mai complicat decât este să scoți o cartelă fizică și să o introduci în alt telefon. De multe ori implică o vizită la un operator, generarea unui nou cod QR și scanarea pe noul telefon. Google are însă acum o soluție funcțională pentru transferul de eSIM, iar seri Galaxy S24 este printre primele care oferă suport pentru asta.
Seria Galaxy S24, prima după Pixel care primește această funcție
Prima dată când pornești un Samsung Galaxy S24 (și, în curând, majoritatea telefoanelor cu Android), ești acum întâmpinat de un ecran care îți permite să îți transferi eSIM-ul dintr-un alt smartphone cu Android. Ba chiar dacă ai unul echipat cu eSIM în apropiere, acesta va fi detectat, iar pe ecranul său va apărea un mesaj care poate porni acest proces. Dacă pornești procesul, telefonul vechi va genera și afișa un cod QR pe ecran, care poate fi apoi scanat pe noul telefon, iar transferul de eSIM se întâmplă rapid și automat. Desigur, eSIM-ul va fi șters de pe telefonul vechi în procesul de transfer.
Acest „tool” este dezvoltat de Google și a fost anunțat anul trecut la Google I/O, însă compania nu a vorbit despre acesta de atunci. De altfel, nici măcar nu a confirmat că funcția a fost deja lansată pe noile smartphone-uri, întrucât doar modelele Pixel ofereau această funcție până în prezent. Anterior exista doar între modele de la Samsung această capabilitate de transfer, dar acum poți muta pe S24 eSIM-uri de pe alte brand-uri cu ajutorul funcției de la Google.
Transferul rapid de cartele eSIM fără implicarea operatorului va asigura o adopție mai mare a tehnologiei, întrucât tot procesul durează câteva secunde, cam la fel ca în cazul unui transfer fizic de cartele. Problemele apar însă tot la nivelul operatorilor atunci când vorbim despre suport pentru această funcție. Deutsche Telekom este printre puținii operatori care ar permite asta, iar Android Police raportează că procesul funcționează pentru utilizatorii de T-Mobile din SUA. Rămâne de văzut și testat dacă este valabil și pentru eSIM-uri de pe Telekom în alte țări.
Cert este că în următorii câțiva ani, toți operatorii de rețele de telecomunicații vor adopta probabil această tehnologie de transfer automată, iar eSIM-ul va putea, în sfârșit să devină standard pe telefoane. Acest lucru înseamnă că mai mulți producători vor putea elimina cartelele SIM fizice, eliberând din spațiul de la interior. Apple a făcut deja asta încă de la generația iPhone 14, dar doar în SUA. Este posibil să vedem acum ceva similar și de la alți producători.