Apple a anulat proiectul Titan care trebuia să producă o mașină electrică complet autonomă

Apple Car

Apple a lucrat în ultimii 10 ani la un proiect secret numit „Titan”, care trebuia să rezulte într-o mașină electrică complet autonomă. Planul era ca mașina să se lanseze cândva înainte de finalul lui 2025, însă proiectul a fost întârziat constant din varii motive. Acum, după ce a investit mai bine de 10 miliarde de dolari în dezvoltarea acestor tehnologii, Apple pare că a decis să renunțe la aceste eforturi. Bloomberg raportează că echipa Titan a fost anunțată că proiectul se oprește, iar angajații au fost deja anunțați că urmează restructurări.

Mașina Apple nu va mai fi lansată

Dezvoltarea proiectului Titan nu a venit fără provocări majore. Apple nu avea experiență în domeniul auto, deci mai întâi a trebuit să angajeze experți din domeniul auto, apoi experți în inteligență artificială pentru a dezvolta sistemul de condus autonom. Ambițiile companiei par că au fost însă prea mari pentru un astfel de proiect, întrucât producători cu renume și prezență în piață de mulți ani încă nu au reușit să creeze o mașină complet autonomă. Apple a încercat să intre în urmă cu câțiva ani în parteneriat cu Kia/Hyundai, dar înțelegerea a căzut atunci când informații despre înțelegere au fost scăpate pe internet.

Zvonurile recente sugerau că Apple ar urma să renunțe la partea autonomă și să lanseze o mașină electrică cu sistem avansat de asistență, similar cu ceea ce oferă Tesla, însă compania pare că s-a speriat mai degrabă de cererea în scădere pentru vehiculele electrice. De altfel, Apple plănuia să lanseze o mașină electrică fără volan sau pedale la un preț în jurul a 100.000 de dolari americani.

Bloomberg spune că anunțul de a încheia proiectul Titan a fost făcut intern de COO-ul Apple Jeff williams și de către Kevin Lynch, cel responsabil pentru acest proiect. Angajații au fost informați că o parte dintre cei care lucrează în prezent la dezvoltarea tehnologiilor auto vor fi transferați către divizia de Inteligență Artificială, urmând probabil să dezvolte zona de AI generativ, domeniu în care Apple încă nu a intrat și care va deveni o prioritate în viitor. De asemenea, restul de angajați au posibilitatea de a aplica pentru poziții în alte divizii din cadrul companiei, în timp ce alții vor fi concediați.

Este destul de curios faptul că Apple renunță la mașina sa electrică chiar acum, când concurenți precum Sony și Xiaomi abia intră pe această piață.