Nintendo îi dă în judecată pe realizatorii emulatorului de Switch Yuzu

Nintendo îi dă în judecată pe cei care au realizat emulatorul de Nintendo Switch numit Yuzu, conform unui proces intentat la tribunalul din Rhode Island luni, 26 februarie. Acesta are 41 de pagini și acuzatul este Tropic Haze, companie care face Yuzu, Nintendo menționând și o persoană specifică, care are aliasul Bunnei, și care aparent conduce proiectul. Yuzu este un emulator gratuit care a fost lansat în 2018, la câteva luni după lansarea consolei Nintendo Switch. Este realizat de aceiași oameni care au lucrat la Citra, un emulator de Nintendo 3DS, și permite jucătorilor să ruleze titluri de Switch pe PC, Linux sau device-uri cu Android. De asemenea, funcționează și pe Steam Deck.

Emulatoarele nu sunt ilegale, dar piratarea jocurilor pentru a le juca pe acestea este, însă cei de la Nintendo specifică în documentele lor că nu există vreo cale legală de a utiliza Yuzu, care se folosește de coduri ce „înving” măsurile de securitate ale Nintendo, inclusiv decriptare folosind „o copie de prod.keys obținută ilegal”.

În ceea ce privește pagubele cauzate celor de la Nintendo de către Yuzu, compania japoneză indică spre lansarea lui The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, joc care a avut parte de un leak cu aproape două săptămâni înainte de lansarea oficială, de pe 12 mai. Varianta piratată a jocului s-a răspândit atunci destul de repede, și Nintendo spune că a fost descărcată de mai mult de un milion de ori până la data de lansarea oficială. Yuzu nu oferă copii piratate ale jocurilor, dar site-urile de ROM-uri (așa cum se numesc copiile piratate pentru emulatoare) îl indicau drept o soluție pentru a juca jocurile pe care utilizatorii le descărcau de-acolo.

Nintedo spune că a cheltuit „resurse semnificative pentru a opri copierea și distribuirea ilegală” a jocurilor sale pentru Switch și arată că Yuzu primește 30.000 de dolari pe lună de la peste 7000 de susținători pe Patreon. Compania mai indică și că Patreon-ul celor de la Yuzu și-a dublat membrii plătiți în perioada dintre 1 mai și 12 mai, când Tears of the Kingdom a fost lansat. Japonezii cer tribunalului din Rhode Island să închidă emulatorul și doresc să primească daune compensatorii de la Yuzu.