Apple va permite și instalarea aplicațiilor prin download de pe site, fără un magazin, la presiunea UE

Scris de | 12 martie, 2024
Apple va permite și instalarea aplicațiilor prin download de pe site, fără un magazin, la presiunea UE

Ușor, ușor, Apple va ajunge, probabil la o formă de deschidere cât mai apropiată de ceea ce își doresc utilizatorii, dar și membrii Comisiei Europene, care au obligat compania să permită alternative pe platformele sale. La doar câteva zile după ce Apple a „deschis”, cel puțin parțial iOS-ul, compania anunță noi metode de distribuție a aplicațiilor, mai simple pentru dezvoltatori. Se pare că nu va trebui să ai neapărat aplicația listată pe un magazin pentru a o putea instala pe iPhone, aceasta putând fi distribuită și direct de pe site-ul oficial. De asemenea, magazinele pot fi acum dedicate unui singur dezvoltator.

Dezvoltatorii își pot crea propriile magazine de aplicații „private”, pe care să fie listate doar aplicații proprii

Se pare că în urma discuțiilor recente cu reprezentanții Comisiei Europene, Apple a mai adus câteva schimbări la regulamentul pentru instalarea de aplicații din surse alternative. Inițial, Apple a anunțat un proces complicat prin care dezvoltatorii puteau să creeze noi magazine care să concureze cu App Store, însă acestea trebuiau să fie neapărat magazine publice, cu aplicații de la mai mulți dezvoltatori. Asta ar fi pus Epic Games, care dorește să lanseze Fortnite pe iOS în dificultate, întrucât compania ar avea doar jocurile sale de distribuit.

Acum însă, un dezvoltator poate să își creeze un magazin propriu, care să nu permită înscrierea altor aplicații din exterior. Putem vedea un viitor nu foarte îndepărtat în care Meta, Epic Games, Microsoft și alții și-ar putea deschide magazine de aplicații proprii, pentru a distribui aplicațiile lor și pentru a încasa toți banii, fără a plăti un comision către Apple.

Desigur, Apple își va lua partea și din aceste magazine proprietare, întrucât taxa pe „tehnologia de bază” (Core Technology) rămâne valabilă și pentru acest tip de magazine. Odată ce o aplicație depășește un milion de instalări anuale, Apple impune o taxă de 0,5 euro per fiecare instalare. O instalare poate însemna și instalarea unui update, nu doar descărcările pentru instalarea prima dată a aplicației.

Web distribution va permite descărcarea de aplicații direct de pe site-uri

Cea mai interesantă modificare nouă adusă de Apple este Web Distribution. Prin această metodă, dezvoltatorii de aplicații vor putea să distribuie aplicații prin instalare directă de pe site-ul oficial. Este foarte important de menționat că DOAR de pe site-ul oficial, și nu de pe alte site-uri.

Apple a publicat un nou regulament pentru distribuția de pe web, care permite dezvoltatorilor să își listeze link-uri de download chiar și fără un magazin de aplicații pentru software de iOS. Desigur, domeniul pe care această aplicație este găzduită va trebui înregistrat pe contul de dezvoltator, iar dezvoltatorii nu vor putea să pună link-uri de instalare către aplicații făcute de alte companii pe acest site.

Totul va putea fi implementat prin intermediul unui API special, dezvoltat de Apple, care va fi legat la sistemele sale. Desigur, aplicațiile care vor fi descărcate de pe site-uri, vor trebui, de asemenea, să fie „notarializate” adică verificate pentru confidențialitate și malware de către Apple, înainte de a putea fi aprobate și instalate. Nu în ultimul rând, taxa pe tehnologie se aplică și la download-urile realizate în acest fel.

Desigur, există câteva reguli care trebuie să fie respectate de către dezvoltatori pentru a putea să distribuie aplicații pe site-urile proprii, însă se vede că UE reușește să pună presiune pe companie pentru a oferi cât mai multe opțiuni pentru utilizatori și dezvoltatori, chiar dacă face asta tot în stilul propriu, cu multe piedici și reguli. Probabil că, în timp, UE va obliga compania să deschidă totul complet, însă utilizatorii de iOS probabil că se mulțumesc și cu aceste mici victorii.

Distribuția web pentru aplicații de iOS va fi disponibilă cândva „în această primăvară”, funcția fiind încă în dezvoltare.

Iată ce criterii trebuie să îndeplinească dezvoltatorii pentru a putea lista aplicații de iOS pentru download direct:

– să fiți înscris în Programul pentru Dezvoltatori Apple ca o organizație înființată, domiciliată și/sau înregistrată în UE (sau aveți o entitate legală subsidiară înființată, domiciliată și/sau înregistrată în UE care este listată în App Store Connect). Locația asociată entității dvs. legale este listată în contul dvs. de dezvoltator Apple.

– să fiți membru în regulă în Programul pentru Dezvoltatori Apple timp de cel puțin doi ani consecutivi și să aveți o aplicație care a avut mai mult de un milion de instalări anuale pe iOS în UE în anul calendaristic precedent.

Să fiți de acord cu, printre altele:

  • Să oferiți numai aplicații din contul dvs. de dezvoltator.
  • Să fiți receptiv la comunicările de la Apple referitoare la aplicațiile dvs. distribuite prin Distribuția Web, în special referitor la orice comportament fraudulos, dăunător sau ilegal, sau orice altceva pe care Apple consideră că afectează siguranța, securitatea sau confidențialitatea utilizatorilor.
  • Să publicați politici transparente de colectare a datelor și să oferiți utilizatorilor control asupra modului în care datele lor sunt colectate și utilizate.
  • Să urmați legile aplicabile din jurisdicțiile în care operați (de exemplu, Legea serviciilor digitale, Regulamentul general privind protecția datelor și legile privind protecția consumatorilor).
  • Să fiți responsabil pentru gestionarea cererilor guvernamentale și a altor cereri de eliminare a listărilor de aplicații.

Distribuirea aplicațiilor direct de pe un site web necesită responsabilitate și supraveghere a experienței utilizatorului, inclusiv capacitatea de a gestiona aplicațiile și de a oferi suport și rambursări clienților. Apple va autoriza dezvoltatorii după îndeplinirea unor criterii specifice și angajarea față de cerințele continue care ajută la protejarea utilizatorilor.

via 9to5mac

Etichete: , , , ,

Sursa: Apple