IKEA SJÖSS: noua gamă de încărcătoare rapide ieftine, compatibile cu USB Power Delivery

ikea sjoss

IKEA nu mai este de mult doar un magazin de mobilă, selecția sa de produse smart home și accesorii utile prin casă fiind deja una vastă. Nu doar că IKEA vinde unele dintre cele mai practice și mai calitative boxe de cameră, realizate în parteneriat cu Sonos, în gama Symfonisk, dar acum are probabil și cele mai ușor de recomandat încărcătoare rapide pentru dispozitive mobile (și nu numai), cu noua gamă SJÖSS. Momentul lansării este oportun acum, când majoritatea producătorilor de telefoane renunță la încărcătoarele din cutie.

Încărcătoarele SJÖSS pot alimenta telefoane, tablete, console de jocuri și chiar laptop-uri

Compania tocmai a introdus în oferta sa două încărcătoare de priză cu mufă USB-C, compatibile cu standardul de încărcare USB Power Delivery (USB-PD) dar și cu Quick Charge 4+ și Programmable Power Supply (PPS). Primul este un încărcător rapid cu putere de 30W care costă doar 29,99 lei, în timp ce al doilea vine cu putere maximă de 45W, care poate fi oferită pe un singur port USB-C, sau poate fi împărțită egal între doi consumatori, întrucât acesta este echipat cu două port-uri. Totuși, nu vei putea alimenta un Galaxy S24 Ultra la putere maximă cu acest încărcător, întrucât acela necesită 5A, iar modelul SJOSS ajunge doar la 3A.

Cam toate dispozitivele moderne din ultimii câțiva ani au compatibilitate parțială sau completă cu standardul de încărcare USB Power Delivery, ceea ce înseamnă că pot fi alimentate la putere mare chiar și cu alte încărcătoare cu mufă USB-C, nu doar cu cele care vin în pachet.

Puterea de 30W sau 45W poate fi de ajuns pentru a încărca dispozitive precum smartphone-uri de la Apple sau Samsung, care oricum nu se alimentează cu putere mai mare, majoritatea tabletelor din piață, console portabile precum Nintendo Switch sau Steam Deck, sau chiar și laptop-uri. MacBook Air este livrat, de exemplu, cu un încărcător de 30W. În timp ce Apple cere 300 de lei pentru încărcătorul său de 30W cu Power Delivery, care alimentează laptop-ul (și încă 160 lei pentru cablul USB-C de 2 metri), poți alimenta același laptop folosind un încărcător SJÖSS de la IKEA care costă doar 30 de lei, de 10 ori mai puțin.

Modelul cu două port-uri și putere mai mare costă 69,99 lei și sunt deja listate și în oferta IKEA România, deci pot fi cumpărate chiar acum. IKEA pare să vândă și cablu cu mufă USB-C la ambele capete de 1,5 metri la 29,99 lei (LILLHULT). Pentru cineva care a pierdut sau stricat încărcătorul și cablul pentru un smartphone sau chiar un MacBook Air, oferta IKEA pare mult mai atrăgătoare decât cea Apple sau a producătorilor de telefoane, care vând încărcătoare similare la prețuri duble sau chiar triple.