Cum arată X TV, alternativa lui Elon Musk la YouTube

X app Smart TV

Rețeaua de socializare X, cea mai nouă „jucărie” din colecția lui Elon Musk, va primi o aplicație pentru televizoare smart, așa cum a fost anunțat anterior. Nima Owji, utilizator X, a participat la una dintre sesiunile de test a aplicației și a publicat pe profilul său de pe X o înregistrare video care arată tuturor cum arată aplicația X TV. Se pare că Elon este un mare fan al YouTube, întrucât noua sa aplicație este o clonă fidelă a aplicației de la Google.

Interfața X TV este „copiată” după cea de la YouTube

Putem vedea în clipul video faptul că, la fel ca în cazul aplicațiilor de streaming precum YouTube sau HBO Max, este necesară accesarea unui link de pe un computer sau smartphone pentru a lega contul personal de pe X pe aplicația X TV. Apoi, apare un ecran principal, unde ai un flux de clipuri video din mai multe categorii.

Există o categorie dedicată „Shorts”, clipuri în stil TikTok, dar și un flux numit „For You”, plin de recomandări de conținut de pe rețeaua X, bazate pe un algoritm. Cel mai probabil, acest algoritm funcționează pe baza interacțiunilor precedente de pe X pentru a găsi conținut cât mai relevant pentru tine. În josul paginii poate fi observat tab-ul „trending”, pentru conținut popular de pe platformă.

Desigur, există și un buton de căutări, cu o tastatură de pe ecran, foarte similară cu cea de pe YouTube pe televizoare, dar ai și un tab unde poți vedea conținut de la conturi pe care le urmărești, similar cu „Subscriptions” de pe YouTube.

Acesta este încă un pas spre aplicația „universală” X

Aplicația pare să fie într-un stadiu avansat de dezvoltare, însă nu este clar cât de populară ar putea fi, chiar și în rândul utilizatorilor de X. Elon Musk încearcă încă de când a cumpărat Twitter să transforme rețeaua într-o soluție completă de social media care să permită utilizatorilor să facă orice, de la consum de conținut video de calitate, la apeluri audio și video. Problema este atragerea conținutului către platformă.

YouTube are, în mare parte, un monopol pe servicii de streaming de conținut realizat de utilizatori și companii, întrucât a fost unul dintre primele astfel de servicii din piață și a avut de-a lungul timpului susținerea Google. Ajută și faptul că nu există alte tipuri de conținut pe YouTube.

Pe X intri pentru știri și postări scurte, în general, iar conținutul video este ceva secundar pe platformă. Creatorii de conținut video probabil că nu vor să concureze cu link-uri către site-uri de știri, meme și alte mesaje care ajung populare pe X. Aici, Elon ar trebui să lucreze la crearea unei alternative reale, poate cu o secțiune video dedicată și funcții avansate de publicare și afișare.

Aplicația X TV pare să fie însă un prim pas către realizarea unui concurent real pentru YouTube, chiar dacă pare că interfața este un soi de „temă copiată”, dar cu mici schimbări.