Mi-am înlocuit smartwatch-ul cu un Samsung Galaxy Fit3 pentru o săptămână

Scris de | 29 martie, 2024
Mi-am înlocuit smartwatch-ul cu un Samsung Galaxy Fit3 pentru o săptămână

Recent, Samsung a lansat cele mai noi telefoane ale sale din seria A, pe care le-am și testat și cărora le-am făcut review-uri cuprinzătoare aici (Galaxy A55), respectiv aici (Galaxy A35). De ce vorbesc de telefoane într-un material care se referă la o brățară/smartwatch de fitness? Ei bine, pentru că aceasta este inclusă în oferta de precomandă pentru ambele telefoane, și dacă alegi unul dintre noile midrange-uri ale producătorului sud-coreean, vei primi și un Galaxy Fit3 la pachet. Astfel, ca să vedem cât de interesant este și dacă merită să iei în calcul chiar și achiziția sa separată, am luat fitness band-ul și l-am pus la mâna timp de o săptămână. Scopul? Să văd dacă poate să îmi înlocuiască smartwatch-ul de zi cu zi, care e de vreo 8 ori mai scump.

Deci, l-am pus la treabă în ultimele 5 zile (am uitat să specific că m-am referit la o săptămână lucrătoare 🙂 ), ca să văd cam ce poate și cum m-aș înțelege cu un astfel de device, după ce am fost obișnuit să port un smartwatch mult mai scump.

În primul rând, e clar că am renunțat la multe funcții și tipuri de sporturi. Din fericire (sau nefericire, în funcție de cum vrei să vezi lucrurile), principala activitate pe care o fac cu ceasul este să alerg, și Galaxy Fit3 are, evident, și o funcție de alergat, pe lângă multe altele, de înot (în piscină sau în mare/ocean), hiking, ciclism, ridicat de greutăți etc. Sunt chiar foarte multe și variate, astfel că indiferent ce sport ai face, ar trebui să ai o funcție pentru el în meniu. Mai departe, contează și modul în care urmărește performanța ta în acel sport, iar brățara aceasta nu s-a descurcat rău deloc. Mă așteptam să existe o discrepanță între o alergare cu smartwatch-ul și una cu Galaxy Fit3, și aceasta a fost de câțiva zeci de metri în plus pentru fitness band, la sfârșitul unui 5K, ceea ce e acceptabil, în opinia mea.

Până atunci, câteva cuvinte despre felul în care arată acest hibrid între brățară de fitness și smartwatch. E disponibilă în trei culori diferite, roz, gri și alb, și eu am avut-o la mână pe cea gri. Nu pot să o recomand pe cea albă dintr-un singur motiv – fiind un gadget pe care îl vei purta când faci sport, o să se murdărească destul de tare și va trebui îngrijită bine și des, deci ți-aș recomanda să mergi pe varianta neagră. 

Fitness band-ul are un ecran dreptunghiular, lucru cu care mi-a luat câteva ore să mă obișnuiesc, pentru că smartwatch-ul meu are unul circular și controale puțin diferite, cu ceva mai multe butoane. Ajută și faptul că ai un tutorial care îți arată rapid cum să folosești band-ul și ce face fiecare swipe. Conectarea e și ea foarte rapidă, eu l-am conectat la un Samsung Galaxy S20 Ultra și întreg procesul a durat doar câteva minute. 

Ce mi-a plăcut

Nu o să fac un review clasic, în care vorbesc despre fiecare aspect al lui Galaxy Fit3, ci mai degrabă aș vrea să mă concentrez pe lucrurile care mi-au plăcut și cele care mi-au lipsit în tot acest proces de switch de device-uri. Așadar, printre lucrurile care mi-au plăcut, chiar destul de mult, se află ecranul, care are 1,6 inchi și este un AMOLED cu culori vii și care se văd foarte bine în lumina soarelui. E destul de ușor de controlat în alergare, și suficient de mare ca să vezi notificările și detaliile importante despre tura pe care o faci. De asemenea, răspunde foarte ușor și repede la comenzi. Nu sunt eu cel mai mare fan al ecranelor dreptunghiulare, dar acesta mi s-a părut destul de bun. Până la urmă, unul dintre lucrurile pe care Samsung le face foarte bine, indiferent de device, este ecranul, care mai mereu este de o calitate excelentă.

Spuneam că nu sunt fan al formei dreptunghiulare a ecranului, dar trebuie să recunosc că există un lucru la care mi se pare mult mai potrivit decât unul circular – somnul. Mi-a fost mult mai ușor să dorm la mână cu Galaxy Fit3 decât cu ceasul meu obișnuit, și datorită formei, care mi se pare că nu e la fel de deranjantă atunci când încerci să adormi, dar și datorită greutății, care este destul de redusă, cântărind 18,5 grame. Din acest punct de vedere, mi-a fost mult mai ușor să îmi urmăresc somnul cu band-ul de la Samsung la mână.

În ceea ce privește funcțiile de zi cu zi ale smartwatch-ului meu, au fost înlocuite aproape cu brio de un Galaxy Fit3. Notificările se văd fără probleme, poți și să răspunzi la mesaje, poți vedea calendarul și vremea rapid, fără să te mai uiți pe telefon. Poți controla și muzica direct de pe ceas atunci când ieși la alergat, ca să nu mai stai să scoți telefonul din buzunar.

Mai sunt câteva funcții care îmi plac la Samsung Galaxy Fit3, deși nu le-am folosit, din fericire. Prima dintre ele este Fall Detection, care mi se pare extraordinar de utilă pentru persoanele vârstnice, pentru că poate detecta atunci când au parte de o căzătură și, dacă nu se pot ridica, band-ul va informa contactele de urgență ale persoanei respective cu privire la locația sa. Apoi, posibilitatea de a-ți găsi telefonul cu ajutorul band-ului, în caz că l-ai pierdut sau l-ai pus undeva și nu mai ții minte exact unde. Și, în fine, posibilitatea de a face o fotografie cu telefonul, direct de pe band. Nu știu cât de des o vei folosi, dar e bine să știi că ai și această posibilitate dacă ai vreodată nevoie de ea.

Ultimul lucru care mi-a atras atenția într-un mod plăcut este aplicația, Samsung Health, care îți oferă destul de multe detalii, mai ales pentru un gadget care nu costă foarte mult, brățara de la Samsung fiind disponibilă la un preț de 299 de lei. E ușor de utilizat, meniurile sunt colorate, primești un animal în funcție de tipul de somn pe care îl ai – sună puțin copilăresc, dar mi se pare că face ca antrenamentele și ideea de a folosi band-ul pentru fitness să fie distractive și mult mai tentante.

Ce mi-a lipsit

Mi-au lipsit însă și câteva lucruri, așa cum era de așteptat. Nimic fără de care nu aș putea să trăiesc, și lucruri pe care evident că Samsung nu le putea integra ținând cont de prețul mult mai redus al lui Galaxy Fit3 față de smartwatch-ul meu „daily driver”, dar care tot merită menționate, dacă tot am făcut comparația aceasta. 

Primul dintre ele este NFC-ul, pe care îl folosesc destul de des în viața de zi cu zi, pentru că mi se pare o metodă foarte convenabilă și ușoară de a plăti, mai ales atunci când ies la alergat, fiindcă nu mai sunt nevoit să îmi iau telefonul cu mine. Și tot de asta se leagă și cel de-al doilea lucru care mi-a lipsit în timpul acestei schimbări: GPS-ul.

Din nou, nu mă așteptam ca Galaxy Fit3 să aibă aceste funcții, ar fi fost aberant din partea mea. Dar de când am un smartwatch pentru alergare, m-am obișnuit să ies doar cu acesta, pentru că are GPS integrat și îmi urmărește foarte ușor traseul, oferindu-mi apoi toate detaliile, fără să mă mai car cu telefonul după mine. Și, să fim sinceri, și aia e o problemă, ținând cont de cât de mari sunt mai toate telefoanele din ziua de azi. 

Concluzia connect

Samsung Galaxy Fit3 e undeva la granița dintre fitness band și smartwatch, dar reușește să le facă destul de bine pe ambele. E suficient de ușoară ca să dormi cu ea și să nu o simți în marea majoritate a zilei, dar are și suficiente funcții încât să poată fi folosită cu ușurință la birou sau în activitățile de zi cu zi. Deci, cred că aș putea să trăiesc cu ea fără probleme.

Etichete: , , , ,