De-a lungul anilor am testat mai multe modele de monitoare AOC, care s-au remarcat mai mereu prin raportul calitate-preț excelent pe care îl oferă. Recent însă, AOC a început să își „întindă antenele” și să încerce să aducă pe piață și alte tipuri de produse, ceva mai scumpe, dar în continuare puțin mai accesibile față de unii rivali din segment, precum AGON Pro-ul pe care l-am testat chiar eu luna trecută.
Ba mai mult, în weekend-ul care tocmai a trecut, AOC și Philips au dezvăluit o mulțime de monitoare noi, inclusiv o gamă surpriză pentru AOC, în cadrul unui eveniment desfășurat în Valencia, Spania. Am participat și noi la eveniment, am văzut monitoarele și iată ce propune noua serie Graphic Pro U3 a celor de la AOC, care este creată special pentru profesioniști.
Seria Graphic Pro U3 este alcătuită din 3 modele: două de 27 de inchi, (Q27U3CV, care are și rezoluție QHD, respectiv 27U3CV, care vine cu rezoluție 4K UHD) și un model de 31,5 inchi, U32U3CV, ce are rezoluție 4K UHD. E o mișcare foarte îndrăzneață pentru un brand asociat cu gaming-ul și mai ales cu gadget-urile accesibile, de a face saltul la o categorie de produse destinată celor care caută cele mai bune tehnologii hardware și software. AOC se consideră însă pregătită pentru asta, și aduce pe toate cele trei monitoare noi din seria pentru creatori o acuratețe a culorilor cu Delta E < 2, și acoperire a spațiului DCI-P3 de 98%.
Cel mai important punct de atracție pentru această serie îl reprezintă însă certificarea Calman Ready, care permite comunicare directă cu software-ul de calibrare a culorilor Calman, al celor de la Portrait Displays. Astfel, monitoarele vin inclusiv cu o funcție de auto-calibrare pentru a stabili acuratețea culorilor lor imediat ce sunt scoase din cutie.
Bineînțeles, fiind vorba de o serie de monitoare dedicată profesioniștilor, AOC include și o serie de porturi care nu ar trebui să lipsească de pe astfel de gadget-uri. Așadar, seria Graphic Pro U3 vine la pachet cu HDMI 1.4/2.0, DisplayPort 1.4, și un hub USB-C cu input pentru cabluri RJ-45. Hub-ul are o lățime de bandă de 10Gbps cu USB 3.2 Gen2 și include un USB-C upstream port care are suport DisplayPort Alt mode ca să extinzi ecranul, Power Delivery pe 96W, suficient cât să încarci un laptop care nu e de gaming, Ethernet pass-through și încă un USB-C cu Power Delivery pe 15W, downstream de această dată.
Modelele cu U în față vin și cu un al treilea port USB-C downstream pentru un switch KVM, astfel încât tastatura și mouse-ul conectate la acest hub să poată fi schimbate de la un PC la altul, dacă ai nevoie sau dorești asta. Modelul Q27U3CV are și un output DisplayPort.
Avantajul principal al noilor modele AOC pentru profesioniști rămâne însă prețul, care este unul excelent pentru toate cele trei modele. Astfel, Q27U3CV este cel mai accesibil dintre ele, cu un preț recomandat de 349 de euro. U27U3CV vine la un preț recomandat de 469 de euro, în timp ce versiunea de top a seriei, U32U3CV va costa 589 de euro.