Qualcomm a lansat Snapdragon X: procesoare Arm pentru laptop-uri cu Windows și alternativa reală la Apple Silicon

Scris de | 25 aprilie, 2024
Qualcomm a lansat Snapdragon X: procesoare Arm pentru laptop-uri cu Windows și alternativa reală la Apple Silicon

Qualcomm a dezvăluit detaliile oficiale despre Snapdragon X, noile sale procesoare ARM pentru computere cu Windows. Acestea vor fi disponibile în câteva configurații diferite, însă vor oferi, în mare parte, performanță apropiată între ele. Cipurile sunt împărțite în două categorii, Snapdragon X Elite, pentru procesoarele cu toate nucleele active și Snapdragon X Plus, pentru variantele cu nuclee dezactivate. Există și câteva diferențe de frecvențe și putere pe GPU între aceste modele.

Seria Snapdragon X include patru modele, pentru început

Pentru început, Qualcomm explică denumirile acestor procesoare. Toate vor avea în denumire Snapdragon X, brand-ul oficial al acestei serii de procesoare (similar cu Snapdragon 8 pe smartphone-uri). Următoarea cifră din denumire va fi generația. Fiind vorba despre prima generație, toate procesoarele lansate aici vor fi Snapdragon X1. Următoarea literă arată seria procesorului: E pentru Elite și P pentru Plus. Urmează un număr din două cifre care arată cât de performant este procesorul (cu cât numărul este mai mare), iar ultimele trei cifre sunt momentan rezervate pentru diverse variații între modele. Astfel, cel mai performant chipset este Snapdragon X1E-84-100, pe când cel mai puțin performant al primei generații este X1P-64-100.

X1E-84-100 este un chipset cu un CPU cu 12 nuclee care poate atinge 3,8 GHz în turbo pe toate simultan și 4,2 GHz pe două dintre ele. Chipset-ul este echipat cu un GPU de 4,6 TFLOPs are un procesor neural de 45 TOPs și memorie Cache de 42 MB. Modelele următoare sunt variații ale acestui cip „complet”.

sursa: AnandTech

De exemplu, modelul imediat inferior, X1E-80-100 atinge frecvențe mai joase, de 3,4 GHz pe toate nucleele și 4.0 pe două dintre ele și are un GPU puțin mai slab, la 3,8 TFLOPs. Restul rămâne neschimbat. În cazul lui X1E-78-100, singura diferență este boost-ul pe două nuclee, care rămâne tot la 3,4 GHz.

Nici modelul X1P-64-100 nu este cu mult diferit. Acesta este însă un model 10-core, păstrând toate celelalte caracteristicile variantei de deasupra. Toate procesoarele Snapdragon X sunt compatibile cu memorii LPDDR5X-8448 și sunt construite pe arhitectură de 4nm.

Qualcomm promite performanță mai bună decât alternativele Intel și AMD

Qualcomm promite însă un aport de 28% în performanță la același consum față de un Intel Core Ultra 7 155H sau AMD Ryzen 9 7940H, cu un consum total cu 39% mai mic. Astfel, laptop-urile cu chipset-uri Snapdragon X ar trebui să ofere o autonomie mai bună, dar și o performanță superioară procesoarelor deja existente.

Problema ar fi însă faptul că pentru a rula aplicații X86, procesoarele Qualcomm ar trebui să treacă totul printr-un strat de compatibilitate care să „traducă” instrucțiunile pentru a putea fi interpretate de nucleele Arm. Astfel, cel puțin inițial, performanța ar putea fi mult mai slabă, măcar până când Microsoft, Arm și Qualcomm îmbunătățesc stratul de compatibilitate, sau până încep să apară mai multe aplicații native pentru Windows on Arm, așa cum s-a întâmplat în urmă cu câțiva ani când Apple a făcut trecerea la procesoarele Apple Silicon.

Primele laptop-uri cu Snapdragon X sunt așteptate cândva în cursul verii.

 

Etichete: , , , , , , ,

Sursa: AnandTech