iPad Pro trece direct la procesor M4? Ar face asta înaintea modelelor MacBook

iPad Pro

Suntem cam la o săptămână distanță de lansarea Let Loose, anunțată recent de către Apple, unde sunt așteptate noi tablete din gama iPad. Conform celor mai noi informații neconfirmate, aceste tablete nu ar trebui să fie doar un update de specificații standard, ci o adevărată „revoluție” a categoriei de dispozitive de la Apple. În consecință, aceste tablete ar putea „sări” peste o generație de procesoare, făcând tranziția de la M2 direct la M4.

Saltul de la M2 la M4 ar putea fi unul major. AI-ul, foarte important

Mark Gurman, specialistul în afacerile Apple de la Bloomberg, a publicat în cel mai nou newsletter Power On faptul că se așteaptă ca noile modele iPad Pro să fie echipate cu un chipset Apple M4. Acestea ar fi primele dispozitive cu acest procesor și, totodată ar marca cea mai mică distanță între generațiile de Apple Silicon.

Chipset-urile Apple M3 au debutat în toamnă, alături de noile modele MacBook Pro. Acelea au integrat procesoare M3, M3 Pro și M3 Max. Alături de aceste computere și iMac-ul a primit upgrade la M3, dar, recent și seria MacBook Air. Singurele computere care nu au fost încă actualizate la M3 au fost modelele Mac Mini, Mac Studio și Mac Pro.

În cazul în care M4 debutează cu noile modele iPad, cel mai probabil, acele serii care nu au trecut la M3, vor trece direct la procesoare M4. Motivul pentru care M4 ar putea fi însă o prioritate atât de mare pentru Apple ar putea fi însă capabilitățile AI integrate în noul procesor.

iPad Pro-urile ar fi primele dispozitive Apple care au într-adevăr capabilități AI avansate. Noul Neural Engine de pe M4 ar trebui să fie mult mai avansat decât procesorul AI din trecut, iar peste o lună, la WWDC, Apple ar putea prezenta noile versiuni de iOS, iPadOS și macOS cu AI integrat.

Dar procesorul Apple M4 nu ar fi singurul care ar oferi un upgrade major față de generația anterioară de tablete. Atât modelul de 11”, cât și cel de 12,9” ar putea adopta și paneluri OLED, primele de pe o tabletă iPad. Aceste două îmbunătățiri ar aduce însă un preț semnificativ mai mare de la o generație la alta. Tabletele iPad Pro erau oricum foarte scumpe, în majoritatea situațiilor chiar mai scumpe decât laptop-urile MacBook Air, tot de la Apple.

iPad Air ar putea primi un model cu ecran mai mare

Pentru cei care și-ar dori tablete de aceste dimensiuni, cu performanță înaltă, dar la prețuri mai mici, se pare că Apple va oferi iPad Air de 10,9” și într-o versiune de 12,9”, la prețuri mai mici. Aceste modele ar face upgrade de la procesor M1 la M2, fără funcții AI avansate.

Sunt așteptate și două noi accesorii avansate: un Magic Keyboard cu carcasă din aluminiu pentru noile modele iPad Pro, și un nou Apple Pencil, care poate detecta gesturi strângere cu ajutorul unor senzori de presiune și integrare cu aplicația Find My, pentru a-l putea găsi mai ușor dacă îl pierzi.

Evenimentul de lansare Let Loose va avea loc mai devreme decât în trecut, la ora 17:00 a României (7 dimineața în California). În general, Apple ținea evenimentele de lansare la 10 dimineața, adică ora 20 a României.