Windows 11 va afișa un mesaj pe ecranele sistemelor incompatibile cu noile funcții AI

Scris de | 29 aprilie, 2024
Windows 11 va afișa un mesaj pe ecranele sistemelor incompatibile cu noile funcții AI

După reclame în meniul Start, Microsoft se pregătește să introducă și un „watermark” care va fi afișat pe ecranele utilizatorilor de PC-uri care nu au procesoare compatibile cu noile funcții AI care vor fi introduse în Windows 11. Descoperirea a fost făcută de Albacore, un utilizator de pe rețeaua X, care a verificat codul noilor versiuni beta de Windows. Se pare că Microsoft pregătește integrarea de funcții AI în Explorer, dar și în alte componente ale sistemului de operare.

Pentru a folosi AI Explorer, Windows 11 necesită un chipset Snapdragon X

Albacore spune că build-ul 26200 de Windows 11 verifică dacă sunt îndeplinite toate condițiile pentru activarea funcțiilor AI la rulare și afișează un mesaj pe ecran pe sistemele care nu le îndeplinesc. În acest moment, pentru AI Explorer, condițiile sunt strâns legate de ce fel de procesor ai în computer, iar Intel și AMD încă nu ar fi pe lista de procesoare cu suport oficial.

Se pare că Microsoft pregătește AI Explorer cu compatibilitate strictă cu procesoare pe arhitectură ARM, cu minimum 16 GB memorie RAM și 256 GB stocare. De altfel, singurul procesor de pe lista celor compatibile este Snapdragon X Elite, care include un NPU. Nu este clar dacă acest mesaj va fi afișat și pe sistemele cu procesoare x86, dar build-ul este pentru Windows 11 versiunea 24H2, nu una care să fie obligatoriu dedicată procesoarelor Arm.

Din fericire, acest mesaj poate fi oprit prin dezactivarea anumitor elemente din sistemul de operare, însă acest pas nu va fi ușor accesibil utilizatorilor de rând, ci doar celor avansați cu cunoștințe peste medie. Și mai interesant este că AI-ul din Explorer nu va funcționa pe sisteme cu mai puțin de 16 GB memorie RAM, sugerând că următoarele computere echipate cu chipset-uri Snapdragon X, vor folosi minimum această cantitate de memorie.

Acesta este încă un exemplu prin care Microsoft se grăbește cu adopția AI-ului în grabă. Intel și AMD au lansat deja de mai bine de un an cipuri cu co-procesoare AI integrate, însă Windows 11 pare să folosească doar chipset-urile de la Qualcomm, care nici nu au ajuns încă în piață în mod oficial.

Etichete: , , , ,

Sursa: via tomshardware