Apple lansează iPad Air cu procesor M2 în două noi variante: cu ecran de 11 și 13″

iPad Air M2 Main

Conferința Apple care tocmai s-a încheiat a început cu prezentarea noului iPad Air, care arată aproape identic cu modelul care tocmai a fost înlocuit. Există însă câteva diferențe minore. În primul rând, ecranul modelului de bază crește de la 10,9 la 11”, practic egalând modelele Pro de până acum. La cel de 11” se adaugă un model de 13”, primul Air cu această dimensiune. Aceste două dispozitive sunt identice în materie de specificații în rest și nu fac trecerea la display-uri XDR, așa cum întâlneam anterior pe Pro-uri.

iPad Air primește procesor M2, versiune cu ecran mare și stocare mai multă

Astfel, avem ecrane IPS de 11 și 13”, cu refresh rate de 60 Hz și compatibilitate cu tastaturile Magic Keyboard din generația anterioară, lansate original pentru iPad Pro. Camera foto frontală a fost mutată pe laterală, pentru a fi centrată atunci când folosești tableta în mod landscape. iPad Air primește și digitizorul avansat de pe modelele Pro, care permite utilizarea funcției hover cu Apple Pencil.

Acest upgrade este justificat însă de trecerea de la procesorul Apple Silicon M1 la modelul M2. Astfel, noul Air va oferi față de vechiul Air un aport de performanță de 15% pe partea de CPU, de 25% pe partea de GPU și 40% pentru procesare AI folosind Neural Engine. Apple estimează un total de 50% performanță îmbunătățită în utilizare mixtă față de modelul cu M1. Față de modelul anterior, cu Apple A14, performanța ar fi de 3 ori mai mare, spune Apple. Probabil că acesta este publicul pe care compania îl curtează pentru upgrade, de fapt.

Pentru prima dată în seria Air, stocarea este dublată în varianta de bază, deci pornește de la 128 GB și ajunge până la 1 TB. Un alt upgrade minor ar fi compatibilitatea cu rețele Wi-Fi 6E, pentru viteze de transfer mai rapide și conexiuni mai stabile.

Prețul pornește de la 699 euro pentru varianta de 11” și 949 pentru cea de 13”. Paleta de culori este una limitată față de generațiile anterioare: albastru, violet, galben și gri. Vor exista și versiuni cu conectivitate 5G. Tabletele intră astăzi la precomandă și vor fi livrate săptămâna viitoare.