„Ceasul inteligent în ediție limitată este o odă adusă progresului umanității în spațiu”, așa descrie Huawei ediția „Space” a ceasului Huawei Watch 4 Pro, care s-a lansat de astăzi, 7 mai, și în România. Câteva secole mai târziu de la descoperirea sistemului solar, Huawei marchează avansul tehnologic într-un punct în care vorbim despre internet prin sateliții Starlink, sau capsule care te pot trimite în spațiu.
Watch 4 Pro Space Edition este o iterație nouă a unui ceas lansat anul trecut și pe care l-am testat și noi aici la connect. Dincolo de aspect, care este similar, dar nu chiar identic, Huawei promite un update pe partea construcție, dar și software, unde avem noi funcționalități la nivel de monitorizare a sănătății și a somnului dar și noi fețe de ceas care să pună în valoare estetica spațială. Despre ce este vorba vă spunem în acest review, pe care am încercat să-l facem cât mai succint, chiar dacă pe alocuri vom intra în particularități.
Construcție de titan cu coating DLC
Începem cu puțină istorie. Conform datelor cunoscute, titanul a fost descoperit pentru prima oara undeva în jurul anilor 1800 de un preot amator chimist numit William Gregor, iar mai apoi a fost descoperit din nou de un chimistul german Martin Heinrich Klaproth, care a denumit materialul „titan”, cunoscut și ca metalul zeilor, numele său venind de la Titanii din mitologia greacă. Astăzi, materialul este folosit în industria aerospațială sau echipamentele militare, iar producătorii de ceasuri folosesc acest material încă din 1970, atunci când Citizen a realizat primul său ceas din titan, Citizen X8 Titanium Chronometer, inspirat de misiunea spațială Apollo. Au urmat apoi și alte branduri faimoase de ceasuri, precum Rolex, Zenith, Tudor, Tag Heuer sau Audemars Piguet care au folosit materialul zeilor pentru realizarea de minuni orologere.
Titanul are proprietăți unice care îl fac un material excelent pentru carcase de ceasuri și brățări, precum rezistența ridicată, greutatea scăzută, factorul hipoalergenic și faptul că nu ruginește. Are și lucruri mai puțin extraordinare, precum prețul sau procesul de prelucrare mai dificil, dar și faptul că se zgârie destul de repede. Este mai dur ca oțelul, și el un material foarte popular pentru producția de ceasuri, dar duritatea îi asigură un nivel mai scăzut de zgârieturi. De aceea, foarte mulți producători adaugă un coating de DLC (Diamond Like Carbon) peste titan, pentru a crește rezistența la zgârieturi fine.
După ce anul trecut se lăudau cu un ceas realizat din titan de „calitate aerospațială”, pentru ediția specială Space cei de la Huawei au folosit Titanium DLC, atât pentru corp, cât și pentru brățară. Asta se traduce într-un ceas într-o nuanță mai închisă, cu accente de roșu pe cadran și pe butonul de tip coroană. Ceasul are un material ceramic nanocristalin pe ramă, iar nuanța roșiatică se integrează excelent cu fețele noi de ceas.
Avem un ceas similar cu Watch 4 Pro, dar mai rafinat și cu ceva mai mult bun gust, cel puțin din punctul meu de vedere. Ecranul este tot curbat, iar brățara din titan este una elegantă. Sunt două butoane fizice pe dreapta, o coroană acționabilă sus și un buton tip pilulă jos. Butonul de tip coroană deschide lista de aplicații sau te trimite înapoi, în timp ce butonul de jos deschide un meniu contextual prin care se poate naviga și care poate fi personalizat cu mai multe funcționalități, astfel că poți pune aici scurtături rapide spre antrenamente, Huawei Glance, lista de apeluri sau Sleep.
Pachetul de retail al lui Huawei Watch 4 Pro Space Edition include ceasul, încărcătorul magnetic, zale suplimentare pentru brățară și o duzină de manuale de instrucțiuni. Nu avem brățară suplimentară din silicon, așa cum am întâlnit anterior la alte ceasuri Huawei din clasa această, dar amintim că nici varianta Watch 4 Pro simplă nu venea cu o brățară de sport.
Specificații și fețe de ceasuri
Ceasul are un display de 1.5 inci LTPO de tip AMOLED, cu o rezoluție 466 x 466 pixeli, ceea ce rezultă o densitate a pixelilor de 310 ppi. Pentru că avem parte de un ecran vibrant AMOLED trebuie menționată și posibilitatea de a activa Always on Display, o caracteristică care va „mânca” din autonomia ceasului.
La nivel de autonomie, Huawei Watch 4 Pro Space Edition oferă până între 14 și 21 de zile de utilizare cu modul Ultra-Long Battery activ, dar dacă vrei toate funcțiile obișnuite active, aceasta va fi de 3 până la 5 zile, în modul Standard. Pe perioada testării autonomia a variat de la 3 la 5-7 zile, dar asta cu AOD activ, dari fără a instala un eSIM pe ceas, ceea ce este decent pentru un smartwatch cu astfel de capabilități.
eSIM-ul, o caracteristică pe care ne-am dorit-o majoritatea ca să ne transformăm în James Bond și să vorbim la ceas oriunde ne-am afla, probabil rămâne una dintre cele mai neutilizate funcții pe ceasurile care suportă acest tip de conectivitate. Eu n-am mai mutat SIM-ul meu virtual dintr-un alt ceas pe acest model de teste, dar chiar și pe acela m-am trezit să-l folosesc extrem de rar, întrucât sunt puține momentele când reușesc să plec fără telefon după mine. În orice caz, eram dezamăgit că Watch Ultimate de la Huawei, un ceas pe care-l folosesc constant, nu a integrat această funcționalitate, așa că m-am bucurat să o văd pe ediția specială a lui Watch 4 Pro.
Odată cu ediția specială, pe lângă peste 40.000 de fețe de ceas disponibile în Huawei Watch Face Store, producătorul a integrat și câteva fețe dedicate. Avem Laval Exclusive și Star Explorer, două teme care proiectează direcția spațială pe care Huawei vrea să o confere identității ceasului. Star Explorer include cele douăsprezece constelații astrologice diferite și te lasă să-ți personalizezi cadranul în funcție de semnul tău zodiacal, în timp ce tema Laval Exclusive este mai futuristă și imită motorul unei navete care aruncă flăcări. Aceasta din urmă poate afișa până la trei animații diferite, nivelul bateriei indicând astfel puterea de ardere afișată pe ecran. Un mod interesant și ingenios integrat de Huawei, astfel că între 70-100% flacăra arde portocaliu, iar sub 30% flacăra ia o nuanță de albastru.
Sănătate și monitorizare
Sănătatea și monitorizarea sunt elemente cheie pe care mizează producătorii de ceasuri inteligente, iar la acest capitol Huawei și-a dezvoltat constant algoritmii de monitorizare a activității/somnului și de raportare a datelor obținute. S-a ajuns acum la Health Overview 2.0, o funcție Health Glance care îți oferă un raport de sănătate cu până la 8 indicatori cheie și care urmărește împreună cu detectarea respirației în somn dacă s-au întâmplat schimbări de-a lungul timpului. Mai mult, poți alege să împărtășești aceste date cu familia. Practic dacă ceasul este pe mână unei persoane dragi poți observa indicațiile neregulate sau chiar poți primi apeluri de urgență în cazul în care se înregistrează o cădere accidentală.
Huawei Trueseen a ajuns acum la varianta 5.5, iar rata de precizie a valorii oxigenului din sânge s-a îmbunătățit acum cu 15%. Aceasta reușește să monitorizeze saturația oxigenului din sânge (SPO2) non-stop. În plus, tehnologia s-a îmbunătățit și pentru acuratețea detectării ritmului cardiac, detectarea temperaturii pielii, analiza ECG, respirația din somn și multe altele, ceea ce permite să ai cele mai bune informații despre starea ta generală de sănătate.
Dincolo de toate aceste cifre, eu pot să vă zic că am monitorizat o serie de antrenamente cu ceasul și s-a dovedit încă o dată un ajutor de nădejde. Iar dacă compar cifrele cu un Garmin Epix Pro, Huawei Watch 4 Pro Space Edition nu este departe de ceea ce livrează concurenții cu renume în piață. Pe partea de alergare, îmi place cum ceasul indică prin culori și săgeți în ce zonă te afli, astfel că încercam să mă mențin cât mai mult in zona verde, de alergare aerobă, o alergare de lungă durată, de intensitate mică/medie, care sporește rezistența.
Partea de somn este monitorizată corespunzător de Huawei, chiar dacă tinde să ofere un punctaj ceva mai ridicat față de ceea ce oferă alte ceasuri. De remarcat totuși că poate înregistra și sunetele peste noapte, asta în cazul în care vrei să sesizezi anomalii în respirație, precum sforăitul.
Ring Activity este o funcționalitate pe care o folosesc puțin, dar de fiecare dată când mă gândesc la ea îi găsesc o utilitate. La fel și Health Clovers, un soi de check-in-uri pe care să le bifezi pe parcursul unei zile: trezește-te, bea apă, respiră, fă activitate, dormi. Dacă îți faci un obicei să treci prin ele ar putea fi un motivator foarte bun să-ți duci la bun sfârșit activitățile de peste zi.
La fel cum am mai menționat și în alte recenzii de ceasuri Huawei, interfața este curată, vezi dintr-o privire aspecte de sănătate sau activitate care te interesează, iar asta este extrem de important. Poți controla muzica care rulează în căști direct de pe ceas, poți face fotografii sau poți chiar să navighezi pe hărți doar cu ceasul.
Disponibilitate și preț
Ediția specială a Huawei Watch 4 este disponibilă de astăzi în România la prețul de 3.299 lei. Ceasul beneficiază de o oferă de lansare pe Huawei Store în perioada 7-21 mai și vine la pachet cu o pereche de căști FreeBuds 5i.