Pixel 9a review: mid-range scump, flagship ieftin sau ceva la mijloc?

Pixel 9a review: mid-range scump, flagship ieftin sau ceva la mijloc?

Scris de | 10 aprilie, 2025

A durat ceva dar Pixel 9a a ajuns, în sfârșit, în magazine, dar și la test. L-am avut cu mine în ultima săptămână și pot spune că este un telefon cel puțin intrigant, pentru că încearcă să creeze din nou un soi de punte între zona mid-range și cea premium. Dacă reușește să aducă acea experiență Pixel la un preț mai accesibil, aflați în review-ul connect.

La ce renunți pentru un preț mai mic pe Pixel

Voi spune de la început că mi se pare că Pixel 9a, la prețul la care este disponibil, nu mi se pare o afacere prea bună. Așa cum nici iPhone 16e nu mi se pare că merită la preț întreg, 9a pare că te încurajează constant să iei modelul imediat superior, Pixel 9 „standard”. Orice face noul Pixel 9a în acest moment, Pixel 9 o face mai bine și la un preț destul de apropiat încât să fie mai ușor de recomandat. De ce zic asta? Hai să le luăm pe rând.

Să începem cu construcția. Pixel 9a este bine construit, dar nu folosește 100% materiale premium. Dacă Pixel 9 este echipat cu sticlă Gorilla Glass Victus pe ambele părți, noul 9a folosește Gorilla Glass 3 pe partea din față, o versiune mai veche și mai puțin rezistentă, iar pe spate are plastic reciclat. Singurul upgrade la acest capitol pare să fie certificare IP68, un upgrade de la IP67 de pe 8a-ul de anul trecut. Nu mă înțelegeți greșit, nu se simte tocmai ca un telefon ieftin, dimpotrivă, este foarte solid și plăcut în utilizare, dar Pixel 9 se simte mai bine. Aș putea spune și că acea zonă de camere este puțin inestetică, acea bară de camere de pe modelele Pixel fiind măcar o semnătură a seriei, Noul model pare cumva… neterminat. Și în clasicul stil Pixel, Butonul de Power și cele de volum sunt complet inversate față de alte telefoane cu Android din piață. Eu m-am adaptat destul de greu la asta.

Ecranul este un alt motiv pentru care probabil mulți ar prefera să aleagă un Pixel 9 „standard”. Chiar dacă cel de pe 9a este egal în capabilități, marginile sunt foarte inestetice. Pare că Google a pus intenționat margini negre mai groase în jurul ecranului pentru a semnaliza că este un model mai ieftin, este tot un OLED Ful HD la 120 Hz cu luminozitate de până la 2.700 nits în HDR. Totul se vede excelent pe el, dar trebuie să te uiți constant și la acea ramă neagră. Mai mult, acest ecran vine configurat la 60 Hz din fabrică, fiind necesară activarea manuală a modului fluid din setări. Am observat asta și la modelele Pixel superioare și nu pot să înțeleg de ce face Google asta.

Tensor G4 se descurcă bine în toate scenariile

Pixel 9a folosește același procesor Tensor G4 de la Google, deci nu contează dacă alegi noul model mai ieftin, Pixel 9, 9 Pro sau chiar 9 Pro Fold, toate sunt la fel de performante. Totuși, există un motiv pentru care poate că vei dori să eviți 9a: doar 8 GB memorie ram, față de 12 GB RAM. Totuși, Pixel 9a mi s-a părut un telefon performant în utilizarea de zi cu zi, chiar dacă în teste nu impresionează. Rezultatele sunt OK, dar nu de flagship. La nivel CPU și GPU vorbim despre scoruri în zona unui mid-range premium, și cu avantajul că nu prea se încinge. Am observat că menține o stabilitate de 80% a performanței după testele de stres din 3DMark, ceea ce înseamnă ă te poți juca mult și bine fără probleme de framerate.

Confirm și că GPU-ul este unul performant. Dacă pe multe modele mid-range nu poți juca Warzone decât pe setări joase, pe Pixel 9a, acesta rulează chiar bine și la fel de bine se comportă și Genshin Impact, Asphalt sau Call of Duty. Desigur, setările necesită puțină ajustare. Nu poți atinge performanță de top chiar pe cele mai înalte setări, dar pot recomanda fără rețineri acest telefon pentru jocuri de mobil, chiar și pentru unele atât de solicitante.

Am identificat un singur avantaj hardware pe care Pixel 9a îl are față de Pixel 9 și chiar față de 9 Pro: bateria de 5.100 mAh. Pentru un telefon mai compact, această baterie este excelentă, oferind cam două zile de utilizare complete la o singură încărcare la utilizare mixtă. Singurul dezavantaj ar fi încărcarea, care se face pe la 20-23W, deci va trebui să ții telefonul în priză peste o oră pentru o încărcare completă. Pe wireless viteza este de doar 7,5W, așa că mai bine nu o folosești deloc. Cred că aceasta este o componentă care putea să lipsească și care ar fi putut să mai scadă puțin prețul acestui model.

Pixel 9a vine cu 7 ani de actualizări și AI „la bord”

Am descoperit că există și un avantaj software față de celelalte modele Pixel 9. Deși este un telefon mai ieftin, acesta primește același suport de 7 ani pentru Pixel Drops, actualizări de sistem și actualizări de securitate. Dar pentru că acelea au fost lansate inițial cu Android 14, ultimul lor update de sistem va fi Android 21, pe când Pixel 9a, lansat cu Android 15 va primi chiar și Android 22. Interfața Pixel este în continuare simplă și aerisită, poate chiar prea simplă pentru gusturile mele. M-am obișnuit cu skin-urile altor producători care includ multe funcții utile mai la îndemână. Apreciez însă faptul că nu există deloc bloatware pe Pixel, fiind integrate doar aplicații Google.

Am fost însă uimit la nivel software să descopăr că Google nu are majoritatea funcțiilor AI în limba română. Desigur, Gemini și Circle to Search funcționează și în română, dar când vine vorba despre transcrieri din înregistrări audio, sau funcțiile de compunere de text din Gmail și alte aplicații, limba noastră este complet absentă. Mă îngrijorează și acei 8 GB memorie RAM, care cu siguranță vor limita funcțiile AI care vor fi posibile pe acest model în viitor, atunci când vor apărea unele mai noi și mai avansate.

Și dacă tot vorbim despre AI, hai să vedem cu ce se laudă Google față de concurență. Una dintre funcțiile mai proeminente este Pixel Studio, un generator de imagini, disponibil momentan în stadiu beta, care pare că produce rezultate foarte bune, dar nu extrem de complexe. Este peste ceea ce oferă Apple cu Image PlayGround și mi se pare și mai ușor de folosit pentru că îți oferă și exemple de prompt-uri pentru a te inspira sau pentru a putea vedea cum poți ajunge la anumite rezultate. Decent, dar nu ceva fără de care să nu poți trăi.

Apoi ai Magic Editor, care poate modifica imagini din galerie, ceea ce poate fi distractiv din când în când. De exemplu, am creat șanț cu apă în jurul unei biserici, asemeni unui castel medieval, și am modificat o fotografie să pară că sunt pe o plajă. Rezultatele bune la o privire rapidă, dar materialul generat este de rezoluție mică, deci dispare rapid iluzia. Există și funcții de ștergere sau îmbunătățire a fotografiilor, dar editarea nu este la fel de ușoară sau intuitivă precum pe telefoanele Samsung. De asemenea, toată procesarea se face în cloud, nu pe dispozitiv, dar am fost mulțumit de viteza de procesare.

Magic Editor

Cumva Google, un pionier în AI, pare că rămâne în urmă la acest capitol, în ciuda dezvoltării rapide de noi modele și adăugării de tot felul de funcții noi. Aș menționa și că pe parcursul testării au fost lansate și funcțiile Live din Gemini care folosesc camera și pot vedea ce ai pe ecran. Acestea sunt disponibile momentan doar pe Pixel și pe seria Galaxy S25. Mă aștept ca aceste funcții să vină și pe alte telefoane și poate chiar și pe iPhone în curând, întrucât sunt legate de aplicația Gemini. Nu pot spune că le-am găsit un caz de utilizare pentru mine, dar ar putea fi utile celor cu deficiențe de vedere cu siguranță.

Camera Pixel 9a nu dezamăgește, dar nici nu intră în zona flagship

În cele din urmă avem camera. Eu unul nu am fost impresionat în mod special de Pixel 8 sau 9 Pro în variantele XL atunci când le-am inclus în comparații cu cele mai performante flagship-uri ale momentului. Trebuie să recunosc însă că, Pixel 9a pare să își depășească puțin condiția de telefon mid-range la acest capitol, și nu pentru că ar avea cine-știe-ce camere nemaivăzute. Senzorii, cel puțin, sunt foarte „strandard”, cu 48 megapixeli pe camera principală, de la 64 pe Pixel 8a de anul trecut, și același ultrawide de 13 megapixeli. Camera selfie de 13 megapixeli pare să fie, la rândul ei, aceeași pe toate Pixel-urile recente.

Impresionant este însă ce poate să scoată procesarea cu AI de la Google din aceste camere… să le zicem modeste. Nu vorbim în niciun caz de performanță de flagship, ci doar de niște camere bune, pe care te poți baza.

Fotografie pe timp de zi (0.5x, 1x, 2x)

De exemplu, ultrawide-ul, este surprinzător de bun pe timp de zi. Știu sigur că acest senzor nu este unul foarte performant, dar în urma procesării de câteva secunde de după realizarea fotografiei, imaginile arată chiar peste așteptări. Nu pot spune că sunt un fan al culorilor suprasaturate, dar tot ce scoate această cameră este bun de publicat pe social media direct, fără multe editări. Am testat recent și modele cu pretenții mai mari care nu ofereau rezultate așa bune pe ultrawide.

Apoi avem camera principală care este comparabilă cu ceea ce scoteau modelele Pixel în urmă cu doar câțiva ani. Imaginile au un nivel de detalii bun, cu aceleași culori vibrante și contrast accentuat specific Pixel. Nu mă pot plânge de nimic pe această cameră pe timp de zi. Totul este așa cum ar trebui să fie, minus culorile cam nenaturale. Aici ține, desigur și de preferințe.

Selfie, Macro, Portret, Zoom

Și tot această cameră este responsabilă și pentru alte capabilități, precum macro. Am reușit să capturez niște cadre cu adevărat impresionante în acest mod, semnificativ mai bune decât pe alte mid-range-uri cu camere macro dedicate. Aș zice că depășește chiar și anumite modele flagship la acest capitol. Și zoom-ul se face tot pe această cameră, iar aici pot spune că nu sunt tocmai mulțumit. Nici măcar la 2x nu se păstrează prea multe detalii, darămite la 4,5 sau 8x, cât este maximum. Imaginile rezultate sunt cam în ceață și ar trebui folosit acest zoom doar în caz că nu te poți apropia fizic.

Și modul portret se face tot pe camera principală, dar doar cu crop la 1,5 sau 2,5x. Ciudată alegere. Se și vede astfel că sunt mai puține detalii pe portret decât în fotografiile normale tocmai din această cauză. Dar mai deranjant este că modul portret nu face un decupaj corect în zona părului. Cred că acel algoritm e cam vechi și ar trebui actualizat. Camera de selfie este la rândul său OK, dar nu impresionantă. Procesarea o aduce la un nivel decent și cu siguranță vei scoate rezultate ok pentru rețelele de socializare.

Fotografie pe timp de noapte (0.5x, 1x, 2x)

Pe modul nocturn aș recomanda utilizarea exclusiv a camerei principale, fără zoom. Ultrawide-ul scoate imagini cu zgomot de imagine și nefocalizate, iar zoom-ul pierde prea multe detalii în orice tip de condiții de iluminare slabă. Și captura este cam lungă la 3 secunde, iar rezultatele nu sunt convingătoare. Pe camera principală obții măcar rezultate în ton cu ceea ce oferă și alte mid-range-uri, cu detalii bune spre foarte bune. Atmosfera nu este păstrată foarte bine, cadrele fiind cam mult luminate în post procesare, iar imaginile au o tentă verzuie, dar sunt destul de mulțumit de imaginile finale. Surprinzător, mi s-a părut că modul portret pare să decupeze chiar mai bine noaptea decât ziua.

Nici când vine vorba însă de filmare, nu sunt tocmai mulțumit. Pixel 9a scoate niște fișiere care au numărul corect de pixeli, dar imagine nu prea se ridică la calitatea 4K. Nu îmi dau seama dacă este vorba doar despre un bitrate mic, sau sunt și alte probleme de procesare la mijloc, dar am fost cam dezamăgit de acest aspect, iar imaginile sunt supraexpuse. Culmea, stabilizarea pare să fie foarte bună, deci dacă se rezolvă problema calității imaginii printr-un update, Pixel 9a ar fi un telefon chiar OK pentru filmări. Nici noaptea nu e tocmai slab, dar nici grozav. Se observă zgomot de imagine pronunțat, iar stabilizarea nu face față prea bine la filmat în mers.

Aș zice că Pixel 9a are meritele sale, cu performanță  foarte bună pe timp de zi pe ambele camere de pe spate, pe selfie și chiar și pe modul macro. Modul nocturn este utilizabil doar pe camera principală, iar filmarea mi se pare o zonă în care s-ar putea lucra. Not great, not terrible.

Atunci când trag linie însă, Pixel 9a mi se pare genul de telefon pe care îl cumperi doar în anumite situații. Fie îl găsești peste câteva luni la o ofertă bună, care să îl depărteze de Pixel 9, fie vrei neapărat un telefon cu software Google și actualizări rapide la un preț cât mai mic. Recomandarea mea este să vă uitați atent la Pixel 9 „standard” și eventual să îl alegeți mai degrabă pe acela acum dacă îl găsiți la un preț apropiat de 9a.  

Concluzia connect

Așa cum s-a întâmplat și anul trecut cu 8a, 9a a venit prea târziu, și la un preț prea mare pentru a putea fi recomandat imediat, ceea ce este puțin dezamăgitor, întrucât telefonul nu este deloc rău, ci doar puțin cam necompetitiv la preț. Am și un sfat gratuit pentru Google pentru anul viitor, când inevitabil va lansa Pixel 10a. Să îl aducă cu un design mai modern, fără acele margini groase inestetice și să îl poziționeze la un preț mai mic la lansare, poate pe la 400-450 euro, pentru a concura mai degrabă cu Galaxy A57, decât cu un eventual iPhone 17e.

Plusuri

  • Procesor performant pentru această zonă de preț
  • Autonomie foarte bună
  • 7 ani de suport software și actualizări rapide
  • Cameră performantă

Minusuri

  • Nu toate funcțiile AI funcționează în română
  • Prea apropiat la preț față de modelul imediat superior
  • Doar 8 GB RAM nu vor fi de ajuns pentru toată perioada de suport (mai ales pentru AI)
  • Calitatea imaginii pe filmare, sub așteptări

Etichete: , , , , , , , ,