Tipic Apple: noile iPad Air M2 și Pro M4, livrate fără încărcător în Europa

ipad-air-ac-mirage

Anunțul noilor modele iPad de săptămâna aceasta a fost dedicat în special pieței din SUA, fiind menționate prețuri și particularități care nu sunt valabile peste tot. De exemplu, iPad Pro M4 de 11” pornește de la 999 dolari în SUA (fără taxe incluse), dar de la 1.200 euro în Europa. O altă diferență majoră este pachetul noilor tablete, care în Europa include mai puține accesorii. Pentru prima dată, modelele iPad sunt livrate fără încărcător.

Noile tabletele iPad Air și Pro cu procesoare M2 și M4 sunt mai scumpe în Europa și vin și fără încărcător în pachet

Deși în SUA noile iPad Air M2 și iPad Pro M4 sunt livrate cu încărcătoare de priză, în Europa și Marea Britanie, noile tablete de 11 și 13” vor fi acompaniate în cutie doar de un cablu USB-C. Măcar acest cablu pare să fie unul nou, de calitate mai bună, cu înveliș textil și care vine în culoarea tabletei. Anterior, toate cablurile de pe iPad erau din plastic și erau albe. Oricine a avut un astfel de cablu știe că acestea nu sunt nici foarte fiabile, putând să se rupă chiar și fără un motiv anume și nici nu sunt foarte rezistente la murdărie, majoritatea luând o tentă galbenă după câteva luni de utilizare.

Problema apare atunci când iei în calcul faptul că un iPad este semnificativ mai scump în Europa decât în SUA, dar vine și cu mai puține accesorii incluse. Desigur, cineva care este în căutarea unei tablete de peste 1.000 de euro probabil că are deja un încărcător puternic cu USB-C la îndemână, fie de la smartphone, fie de la laptop. Probabil că dacă valoarea încărcătorului era scăzută din prețul de la raft al tabletei, această veste nu ar fi fost privită dintr-o perspectivă negativă. De asemenea, Apple nu zice clar de ce în anumite regiuni încărcătorul rămâne în cutie, însă, cel mai probabil, este vorba despre normele de poluare, care sunt mai stricte în UE decât în restul lumii.

Din fericire, pentru cei care au nevoie de încărcătoare cu USB Power Delivery, au început să apară alternative foarte ieftine. Decât să cumperi încărcătorul de 20W original de la Apple, care costă 210 lei, sau pe cel de 30W care costă 300 de lei, există acum la IKEA încărcătoare de 30, respectiv 45W la 30, respectiv 70 lei în gama SJOSS.

Acum că încărcătorul de priză nu se mai găsește în cutia iPhone, Apple Watch sau iPad, singura serie de dispozitive portabile Apple care încă vine cu un alimentator de priză este MacBook.