Zenbook 14 OLED (UX3405) review: ultrabook-ul „aproape” perfect
Energy Expo - Join the revolution

Zenbook 14 OLED (UX3405) review: ultrabook-ul „aproape” perfect

Scris de | 10 mai, 2024

Seria de ultrabook-uri Zenbook de la ASUS este una dintre cele mai reușite și cele mai longevive din piață. Aceasta a evoluat mult în ultimii ani, iar forma din prezent, cu ecrane OLED și procesoare Intel de ultimă generație nu lasă foarte mult loc pentru îmbunătățiri. De exemplu, Zenbook 14 OLED (UX3405) este un laptop cu Windows aproape perfect pentru cei care vor un computer ultra portabil cu performanță înaltă atunci când este necesară, design și materiale premium și un preț nici prea mare, nici prea mic.

ASUS oferă mult hardware pentru prețul cerut, în comparație cu concurența

Asta nu înseamnă că vorbim despre un laptop ieftin. Singura configurație care se vinde în România este cea pe care am și testat-o, cu procesor Intel Core Ultra 7 155H, 16 GB memorie LPDDR5X și SSD de 1 TB. Pentru această configurație, ASUS cere 6.349 de lei, ceea ce nu este extrem de mult având în vedere că în ograda concurentă, la Apple, cam atât costă un MacBook Air cu 8 GB RAM și 256 GB stocare. Nu voi intra în polemica Mac vs PC în acest review, însă este clar că primești mai mult hardware pentru prețul dat atunci când alegi un computer cu Windows.

Și asta este extrem de evident încă din primul moment în care pornești laptop-ul Zenbook 14 OLED, asta pentru că ecranul de pe acest laptop este cu adevărat impresionant. Eu sunt un mare fan al ecranelor OLED, și folosesc unul chiar și pe PC-ul desktop, iar de fiecare dată când pun mâna pe un computer cu ecran LCD simt imediat „downgrade-ul”. Ei bine, pe acest Zenbook m-am simțit ca acasă.

ASUS a ales pentru acest model un ecran de 14” pe format 16:10, rezoluție 3K (2.880 x 1.800 pixeli) și refresh rate la 120 Hz. Și nu, nu vorbim despre un laptop de gaming, însă acei 120 Hz fac diferența în senzația de fluiditate a experienței de utilizare. Fiind un OLED ne așteptăm la negru perfect și un contrast infinit, dar există și alte avantaje, precum redarea de conținut HDR la o calitate imposibilă pe laptop-uri fără astfel de ecrane, întrucât fiecare pixel devine propria zonă de iluminare.

Și pentru cei speriați de „burn-in”, ASUS include și mai multe tehnologii de protecție, precum pixel shift, care mișcă imaginea din când în când cu câțiva pixeli pentru a evita retenția imaginii, sau chiar integrează funcții software care reduc luminozitatea ferestrelor din fundal. Această funcție are și rol de a ajuta la reducerea consumului de energie, ceva important pe un laptop. Și pe lângă toate acestea, ecranul vine și calibrat din fabrică, deci dacă ai de editat fotografii sau clipuri video, o vei putea face fără riscul de a strica coloristica naturală.

În anumite regiuni, acest laptop este livrat și cu funcție touch, dar și cu un stylus. Din fericire, modelul testat nu include aceste funcții și este bine așa. Având în vedere că vorbim despre un laptop „tradițional”, și nu despre un 2-in-1 convertibil, utilizarea ecranului tactil ar fi ciudată.

Conectivitate foarte bună, dar poziționare cam ciudată

Un alt aspect în care mi se pare că primești „mai mult laptop” în cazul lui Zenbook 14 OLED este  la capitolul conectivitate. Sigur, nu te aștepți la foarte multe port-uri de la un ultraportabil, însă are destule și semnificativ mai mult decât alte modele. În primul rând, există un port USB-A, ceva ce nu prea te mai aștepți să vezi pe laptop-uri subțire și ușoare (apropo, cântărește doar 1.2 kg). Apoi, avem și un port HDMI „full sized”, deci nu va trebui să umbli după tine cu un „dongle” pentru a conecta laptop-ul la un monitor sau proiector. În cele din urmă, avem în continuare un jack de căști de 3,5mm și două port-uri USB-C Thunderbolt 4, ambele putând fi folosite pentru încărcare.

Singura problemă pe care o am cu aceste port-uri este poziționarea lor. Aș fi preferat să existe câte un Type-C pe fiecare parte, pentru a putea încărca laptop-ul fără să flexez cablul, indiferent de unde am priza. De asemenea, faptul că port-urile USB-C nu sunt spre partea de sus a carcasei poate incomoda atunci când ai căști sau un monitor conectat. Ce-ar mai lipsi este un cititor de carduri SD, însă pot trăi și cu unul pe USB.

ASUS livrează Zenbook 14 OLED cu un încărcător cu port USB-C de 65W în pachet, același pe care l-am tot văzut pe ultrabook-urile companiei, dar și pe ROG Ally. Din păcate, nici anul acesta, compania nu a decis să livreze un încărcător cu cablu USB-C detașabil. Dacă pățește ceva mufa USB sau cablul, încărcătorul trebuie schimbat cu totul. Am fost surprins să găsesc însă o husă de transport din material textil și piele vegană în pachet, foarte plăcut la atingere, dar cam „urât” decorat cu logo-ul Zenbook pe exterior. Pe site-ul oficial scrie că ar trebui să existe și un adaptor USB-C la mufă Ethernet RJ-45 pentru internet prin cablu, dar în pachetul unității de test eu nu l-am găsit.

Zenbook 14 OLED continuă tradiția unei construcții premium

Pe lângă un ecran bun și componente performante la interior, o construcție de calitate mi se pare chiar mai importantă în cazul computerelor ultra portabile. Întrucât le vei ține după tine peste tot, acestea sunt supuse mai multor riscuri de accidente și unei uzuri ridicate. La acest capitol, ASUS nu dezamăgește și păstrează tradiția seriei Zenbook. Avem de a face cu o construcție complet metalică la exterior, însă nu pot confirma dacă este vorba despre aluminiu sau aliaj de magneziu, sau o combinație între acestea. Cert este că laptop-ul este bine construit, ușor și pare că nu va ceda repede.

Singurul lucru care nu prea mi-a plăcut la construcție este faptul că pe culoare Ponder Blue, singura disponibilă, de altfel, amprentele rămân într-un mod foarte evident pe suprafața carcasei și nici nu se șterg foarte ușor.

Nu prea am multe de spus despre tastatură și trackpad, pentru că acestea sunt destul de „standard” pentru computerele ASUS de mulți ani, deja. Tastatura este decentă, dar nu are un răspuns tactil foarte pronunțat. Asta, plus cursa mică a tastelor face tastatura să pară cam „moale”. Nu este o tastatură rea, dar este cam de clasa „B”. Îmi place , în schimb layout-ul butoanelor și spațierea dintre taste, iar iluminarea în trei trepte este utilă seara.

Trackpad-ul, în schimb pare că a cam rămas în urmă pe aceste laptop-uri. Alte companii chiar și pe Windows au trecut pe suprafețe din sticlă cu feedback haptic, însă ASUS încă folosește un trackpad care se apasă mecanic, ceea ce duce la o apăsare neuniformă pe întreaga suprafață. Măcar are un as în mânecă, pe care nu mulți îl au: se poate transforma, la nevoie, într-un numpad iluminat. Personal, nu aș folosi această funcție, dar este bună pentru cei care au nevoie de ea.

Sunet surprinzător de puternic și autonomie peste medie

Înainte să ajung la performanță, aș vrea să vorbesc puțin despre autonomie și alte capabilități extra. Fiind un computer echipat cu un procesor Intel, nu aveam mari așteptări pe partea de autonomie, însă adevărul este că lucrurile s-au îmbunătățit destul de mult. Cu ecranul pe la 40-50% luminozitate și profilul cel mai economic de energie, laptop-ul estima cam 13 ore de autonomie în browsing. Adevărul este mai degrabă pe undeva pe la 7-8 ore de productivitate office și utilizare mixtă, ceea ce nu este deloc rău, dacă ești într-o sigurație în care ai nevoie să lucrezi remote fără o priză în apropiere. Nu se ridică la nivelul unui MacBook Air, dar nici nu este obligatoriu necesar, pentru că sunt slabe șanse să folosești laptop-ul mai mult într-o singură zi.

Webcam-ul are funcție de acoperire fizică prin intermediul unui slider, funcție pe care o apreciez întotdeauna când o văd pe laptop-uri, însă avem parte și de un sistem cu recunoaștere facială prin infraroșu integrat cu Windows Hello. Practic, ai șansa să îți uiți parola de tot în Windows, întrucât laptop-ul se deblochează automat atunci când „te vede”.

Și componenta audio m-a surprins, întrucât rareori întâlnim sisteme audio cu sunet bogat pe laptop-uri ultraportabile, în special pe Windows. ASUS folosește un sistem stereo cu optimizare de la harman/kardon și suport Dolby Atmos pe Zenbook 14 OLED. Rezultatul este un sunet cu ceva bas (nu mult, dar de ajuns) și frecvențe înalte și medii bine definite. Nici la volum maxim, cu tot cu opțiunea „volume boost” din aplicația MyASUS nu am întâlnit distorsiuni. Dacă pentru alte laptop-uri ai avea nevoie neapărat de căști pentru a asculta muzică la o calitate decentă, în cazul de față poți face asta și pe boxele integrate.

Zenbook 14 OLED poate oferi performanță înaltă… atunci când ai nevoie

Aș spune că testele de performanță sunt mai puțin importante pe un ultra portabil, întrucât nu sunt computere realizate pentru a rula aplicații complexe sau jocuri video, dar avem totuși la îndemână un laptop echipat cu un procesor Intel Core 7 Ultra, ceea ce sugerează că vei putea face mai mult decât editare de fișiere text sau browsing… și cam așa și este. Cel puțin dacă laptop-ul este în priză.

Testele de mai jos sunt realizate mai degrabă pentru a vedea ce se poate face pe un astfel de laptop, dar nu cei vei face zi de zi. Rezultatele în Cinebench, GeekBench și PCMark îl recomandă chiar și pentru editare foto sau video la un nivel peste cel amator, însă procesorul se încinge destul de mult sub stres susținut (se duce imediat în 95 de grade Celsius și rămâne acolo, intrând în throttling). Dacă în timpul utilizării pe baterie aproape că nu auzi deloc cooler-ul de pe procesor, atunci când apare oricare sarcină complexă, acesta pornește și nu se mai oprește până când nu se termină randarea video, sau procesarea de imagini.

Astfel, dacă vrei ca laptop-ul să rămână silențios, nu-l muta niciodată pe modul de performanță ridicată și aș putea zice chiar să nu-l folosești pe priză. Dacă totuși o faci, și o faci zilnic, nu uita să activezi modul de protecție a bateriei din MyASUS, care o ține încărcată la maximum 80% pentru a nu se deteriora la fel de repede în timp.

Având același procesor care se regăsește și la interiorul lui MSI Claw, consolă portabilă cu Windows, probabil că acest laptop ar putea rula și jocuri la un nivel de performanță decent, atât timp cât menții detaliile și rezoluția scăzute. Singura problemă ar fi însă faptul că folosește un GPU integrat Intel Xe, iar driverele sale sunt în continuare problematice cu multe jocuri, în special dintre cele mai vechi. Testarea de jocuri depășește însă scopul acestui review, așa că nu am aprofundat, dar poate că vom aborda acest subiect într-un articol sau clip video viitor.

Produsul despre care ai citit mai sus poate fi achiziționat de AICI.

Concluzia connect

Zenbook 14 OLED este unul dintre laptop-urile pe care le pot recomanda foarte ușor oricui are nevoie de un dispozitiv mobil ușor, bine construit și performant, dar în special celor care apreciază un ecran OLED excelent. Nu este laptop-ul „perfect” pentru toată lumea, însă pare că răspunde la necesitățile multor utilizatori care vor un laptop „bun la toate”. Prețul nu este mic, însă este cu siguranță justificat de hardware-ul oferit, mai ales când pui în comparație ce primești de la concurență pentru prețuri similare.

ROG Zephyrus G14 (GA403)

Etichete: , , , , , ,