Huawei Watch Fit 3 – Cel mai bun smartwatch sub 1000 de lei? (REVIEW)
Energy Expo - Join the revolution

Huawei Watch Fit 3 – Cel mai bun smartwatch sub 1000 de lei? (REVIEW)

Scris de | 16 mai, 2024

Aparent, anul acesta am sărit de la căști la smartwatch-uri, pentru că Huawei Watch Fit 3 este cel de-al doilea astfel de produs pe care îl testez într-un timp relativ scurt. Se laudă cu un preț bun și funcții excelente, așa că am vrut să văd dacă acestea se și traduc în utilizarea de zi cu zi. Dacă e sau nu așa, vei afla imediat, în rândurile următoare.

Înainte de toate, puțin context. Am luat Huawei Watch Fit 3 cu mine într-o vacanță și l-am purtat concomitent cu ceasul meu de zi cu zi, un Garmin Forerunner 265, nu ca să le compar în totalitate, pentru că evident, ar fi absolut nedrept, ci doar ca să văd cam care e diferența de confort și măsurare a numărului de pași.

Brățară din nylon, foarte confortabilă

Pachetul în care vine Huawei Watch Fit 3 e unul standard, cu ceas și cablu de încărcare, care atenție, este proprietar, având un capăt magnetic care se lipește de spatele ceasului pentru alimentare. Eu l-am primit în varianta de culoare gri, cu o curea tot gri, din nylon, foarte elastică și cu un sistem de prindere velcro, cu arici. Lucrul acesta e pe de o parte extrem de util și pe de alta, s-ar putea să constituie o problemă. Velcro-ul are o durată de viață limitată, și cred că de aceea Huawei a inclus aici 4 benzi mici pe curea, în cazul în care una dintre ele își va pierde grip-ul și nu se va mai închide la fel de bine după o perioadă de utilizare mai îndelungată și expunerea la apă. Nylon-ul acesta gri este însă extraordinar de confortabil pe mână, foarte ușor de ajustat în caz că ai nevoie și mai ușor parcă atunci când faci exerciții sau ieși la alergat. E posibil să se murdărească ceva mai repede decât alte curele, dar poate fi și spălată destul de ușor, deci nu ar trebui să ai o problemă la acest capitol.

Design-ul ceasului e unul simplu, care amintește însă puțin de o anume companie. Gri-ul tronează, având câteva elemente roșii de efect, precum fundalul pentru logo-ul Huawei în partea de jos a curelei sau butonul rotativ, pe care scrie chiar numele produsului, deși e foarte mic și greu să îl sesizezi. Interfața din meniu e intuitivă și găsești destul de ușor majoritatea funcțiilor pe care le cauți – „coroana” rotativă funcționează ca un buton Back și te aduce înapoi în meniul principal, în timp ce al doilea buton, de sub ea, îți selectează aplicațiile, dacă nu vrei să atingi ecranul.

Ecran excelent

Ecranul este de formă dreptunghiulară – un AMOLED de 1,82 de inchi. Are touch și e foarte responsive la comenzi, funcționând prin gesturi. Se vede foarte bine în lumina soarelui, ajungând până la un excelent 1500 de niți, și per total mi se pare un avantaj major pe care îl are acest smartwatch, fiind cu siguranță unul dintre cele mai bune pe care le poți găsi în acest segment de preț. E suficient de mare cât să vezi notificările fără să te chinui, dar să nici nu te încurce atunci când alergi sau să se simtă inconfortabil.

Conectarea se face ușor cu orice device, fie că ai Android sau iOS, dar va trebui să descarci Huawei Health și să îi oferi permisiunile necesare. Funcționează foarte bine cu mai toate aplicațiile pe care ți le-ai putea dori pe un smartwatch (și care sunt disponibile în AppGallery-ul celor de la Huawei), și nu am remarcat vreo problemă în acest sens. Poți și să dai play unei piese direct din ceas, pentru că are difuzoare incluse, dar nu știu de ce ai face neapărat asta.

Nu prea am cum să ignor însă lipsa unor aplicații third-party. Ceasul vine cu stocare generoasă, iar asta nu e degeaba, pentru că singura cale decentă de a asculta melodii la el este să le încarci în memoria sa. Funcționează chestia asta, dar pentru cineva care s-a obișnuit să se folosească de Spotify în mod religios, cum sunt eu, e foarte neplăcut. Sunt alternative la alte aplicații în AppGallery, unele din ele oferite chiar de Huawei, deci poate vei avea mai mult noroc ca mine. Există și NFC în versiunea aceasta testată de noi, dar, cel puțin pentru moment, îl poți folosi pentru a plăti doar în China.

Monitorizezi tot

La capitolul monitorizare însă, va fi greu să găsești ceva la fel de complex ca Huawei Watch Fit 3, în același preț. Poți vedea nivelul de oxigen din sânge, ai monitorizare a stresului și a ritmului cardiac (deja clasice pentru Huawei), îți poți monitoriza deficitul caloric și ai și GPS încorporat pentru a vedea tururile parcurse la alergat sau orice alt sport ai face. Apropo de sport, Huawei tot timpul a strălucit aici, pentru că include mai multe tipuri de sport ca orice alt producător pe smartwatch-urile sale, iar acum a adus pe Watch Fit 3 inclusiv e-sports, ca să vezi câte calorii pierzi atunci când faci Rush B (sau în cazul meu, când mai ai suficientă tărie mentală ca să intri la un meci Ranked de Rocket League). 

Există și monitorizarea ciclului menstrual pentru femei. Mai trebuie să laud puțin Huawei aici pentru că a fost surprinzător de precis în ceea ce privește numărul de pași. Pedometrul integrat este unul foarte bun, care nu supraestimează prea tare, spre deosebire de unul din concurenții din acest segment – Fitbit. Diferența între estimările lui Garmin Forerunner 265 și Huawei Watch Fit 3 la sfârșitul unei zile cu peste 20.000 de pași a fost de sub 200 de pași, ceea ce indică o acuratețe excelentă pentru ceasul care e, totuși, de 2-3 ori mai ieftin.

Bineînțeles, îți poți monitoriza somnul fără probleme cu Watch Fit 3 al celor de la Huawei, care include și funcții de white noise sau alte lucruri care te pot relaxa, în caz că îți place să adormi ascultând susurul apei, sau bătăile vântului. Primești puncte în funcție de cât de bun a fost somnul tău, ți se dau detalii cu privire la stările pe care le-ai înregistrat și timpul pe care l-ai petrecut în fiecare și tot așa. Sunt funcții pe care te-ai aștepta să le găsești pe majoritatea ceasurilor inteligente în 2024, deci nu aveau voie să lipsească de aici. 

Până la 10 zile de autonomie

Autonomia este un alt punct forte al acestui smartwatch, pentru că este considerabil mai mare decât rivalii săi din segment. Ai până la 10 zile de autonomie, conform Huawei, lucru pe care îl pot confirma și eu, după utilizarea sa. L-am folosit pe toată durata vacanței, timp de 6 zile, fără să îl încarc, și încă se afla pe la 15% – producătorul spune că utilizarea tipică te „ține” cam 7 zile. Este o plăcere să ai un ceas care trebuie încărcat o singură dată pe săptămână, și Huawei știe asta, făcând din autonomie unul din aspectele cele mai bune ale lui Watch Fit 3.

Poți înota cu el până la o adâncime de 50 de metri, și are și ceva rezistență la căderi și lovituri. Brățara aceasta are avantajul că se zgârie mai greu, și chiar și dacă se întâmplă asta, se vor observa destul de greu astfel de urme pe suprafața sa.

În fine, câteva cuvinte și despre aplicație. Sunt câteva funcții care nu merg decât dacă ai un telefon Huawei, ceea ce e un minus, dar nu un deal breaker, pentru că toate lucrurile esențiale funcționează bine pe orice tip de telefon. Aplicația Huawei Health îți oferă datele de care ai nevoie, poți găsi acolo detalii despre somn, exercițiile făcute, traseul efectuat și, odată ce va obține câteva date despre tine, ceasul îți va putea recomanda inclusiv ce exerciții să faci, sau ce sporturi ți s-ar putea potrivi. E foarte ușor de personalizat, poți să alegi informațiile pe care să le prioritizezi, în cazul în care nu ești interesat de somn spre exemplu, îți poți seta remindere de exerciții, poți schimba fețele de ceas sau să participi la provocări cu alți purtători de ceasuri Huawei – o comunitate care, cel puțin în România, chiar se extinde, pentru că producătorul din Shenzhen face treabă bună în acest segment. 

Concluzia connect

Huawei Watch Fit 3 nu iese din tiparul smartwatch-urilor Huawei, iar asta e de bine. Căștile și ceasurile producătorului sunt printre cele mai bune de pe piață în segmentele în care se află, iar Watch Fit 3 demonstrează încă o dată este. Disponibil la un preț de 769 de lei la momentul scrierii articolului, cu o pereche de căști Huawei FreeBuds SE 2 cadou și o reducere extra, ceasul acesta este aproape imposibil de bătut de un alt device similar. Sigur, sunt ceasuri mai scumpe, mai bune, care fac mai multe lucruri sau au mai multe funcții, dar dacă vrei esențialul, într-un pachet accesibil și cu design arătos, nu ai cum să dai greș cu Huawei Watch Fit 3. 

Plusuri

  • Autonomia.
  • Interfața.
  • O multitudine de funcții de monitorizare.
  • Design ușor și confortabil.

Minusuri

  • Lipsa unor aplicații third-party precum Spotify.
  • Lipsa NFC-ului (cel puțin momentan).

Etichete: , , , , ,