Elon Musk spune că nu este interesat de achiziția TikTok

Scris de | 10 februarie, 2025
Elon Musk spune că nu este interesat de achiziția TikTok

Deși ar fi unul dintre favoriții pentru a achiziționa TikTok, având în vedere apropierea sa de Donald Trump, miliardarul Elon Musk, cel mai bogat om din lume, spune că nu este interesat să cumpere operațiunile americane ale rețelei de socializare chinezești. În cadrul unui interviu recent în cadrul WELT Economic Summit, acesta a spus că nu a înaintat încă o ofertă pentru TikTok și că, în general, acesta nu se ocupă cu achiziții de acest gen.

Deși a cumpărat X, miliardarul nu pare să fie atras de ideea achiziției unei alte rețele de socializare

Elon Musk spune că nu are planuri ce ar putea face cu TikTok. Acesta este interesat de acel algoritm, care stă în spatele succesului platformei, însă nu știe dacă acela ar putea fi de ajutor sau nu în alte afaceri ale sale. Musk spune însă că dacă ar avea acces la acest algoritm, ar încerca să îl folosească pentru a fi mai „productiv” și să fie mai „benefic umanității”.

Cel mai probabil însă, Musk nu este așa de interesat de TikTok pentru că nu folosește platforma. Acesta a declarat că nu este un utilizator activ și că nu este familiar cu funcțiile sale. De asemenea, Musk spune că în general nu cumpără companii mari. Achiziția Twitter, rețea de socializare pe care a transformat-o în X, a fost o anomalie în cariera sa de antreprenor. Musk spune că în general îi place să „construiască” companii de la zero, nu să cumpere companii deja existente.

Cu Musk în afara acestei curse, rămân pe listă Larry Ellison, fondator Oracle, YouTuber-ul MrBeast, Kevin O’Leary de la emisiunea Shark Tank, Microsoft și probabil Mark Zuckerberg, care deși nu a declarat nimic public, în perioada în care TikTok trebuia să fie interzis, a introdus în Facebook și Instagram câteva elemente care permiteau conectarea conturilor la rețeaua chineză. În cazul în care va avea loc, tranzacția va depăși cu siguranță 20 de miliarde de dolari.

ByteDance nu dorește să vândă operațiunile din SUA, însă alternativa ar fi interzicerea rețelei. Trump a semnat recent un ordin executiv care cere înființarea unui fond suveran de investiții a statului american. Președintele sugerează că statul ar putea cumpăra TikTok, sau măcar o parte, folosind acest fond. Dacă TikTok nu se vinde unei companii americane până pe 5 aprilie, rețeaua va fi interzisă, întrucât aceea este data la care legea va intra în vigoare.

Musk este ocupat cu eficientizarea guvernului american

În prezent, Musk este CEO-ul Tesla, SpaceX, Neuralink și The Boring Company. De asemenea, Musk deține Twitter, însă rețeaua este condusă de Linda Yaccarino în funcția de CEO. Totodată, Musk a preluat recent conducerea DOGE (Department of Government Efficiency), o instituție guvernamentală care dorește să scadă cheltuielile inutile din banii de la bugetul Statelor Unite. Deja DOGE a închis practic USAID, o instituție guvernamentală care finanța multiple programe în SUA și în restul lumii.

Musk spune că dorește cu ajutorul DOGE să „învingă birocrația” și să învingă haosul din serviciile publice. DOGE are la dispoziție aproximativ doi ani pentru a tăia cheltuieli de 2 trilioane de dolari. La finalul acestui „mandat”, organizația DOGE va fi dizolvată.

Etichete: ,