Motorola edge 50 fusion review: Un mid-range echilibrat cu un ecran de top

Motorola edge 50 fusion review: Un mid-range echilibrat cu un ecran de top

Scris de | 17 mai, 2024

Vă mai amintiți de acel clișeu vechi deja de câțiv ani, acela cu Huawei care nu mai dispune de GMS (Google Mobile Services) a lăsat „la liber”, printre altele, segmentul mid-range, unul pe care se bat toți ceilalți producători pentru o felie cât mai mare, în afară de Samsung, care era deja un nume established aici? Ei bine, unul dintre acei ceilalți producători continuă să fie Motorola, și nici acum nu putem spune că avem un loc doi clar, după gigantul din Coreea de Sud. Sau avem? Cu siguranță, Motorola face din ce în ce mai mulți pași buni și constanți spre acea poziție mult râvnită.

Astăzi discutăm despre edge 50 fusion, un telefon mid-range cât se poate de corect și corespunzător, care vine la pachet cu un display OLED de top și cu performanțe all-round foarte potrivite pentru cei care caută să-și achiziționeze un telefon de pe acest segment atât de discutat, care este totodată și cel mai popular de pe piața din România. Cum spuneam, Motorola continuă să facă o treabă bună, deși observăm un mic shift de strategie. Și aici mă văd nevoit să ating subiectul cu fratele mai mare a lui fusion, și anume edge 50 Pro, device testat de colegul meu Cătălin, care nu a mai mers chiar full-on flagship, cum a fost cazul cu predecesorul său, edge 40 Pro. Dar mai multe despre această schimbare de direcție poți citi aici.

Să revenim totuși la oile noastre, și să analizăm edge 50 fusion, un device care mie mi-a stârnit curiozitatea atunci când a sosit pentru review, mai ales prin prisma faptului că nu am mai testat de mult un telefon de mijloc de la Motorola, apoi prin faptul că am vrut tare mult să văd cum se compară cu Nothing Phone (2a), acesta fiind unul dintre cele mai bune mid-range-uri pe care le-am încercat de multă vreme încoace. Dacă acolo accentul s-a pus pe performanță, nu pot să nu observ că edge 50 fusion este un telefon creat pentru urmărire de conținut și chiar și joacă.

OLED cu 144 Hz

Bun, și dacă tot am menționat ceva și de gaming mai devreme, am pus la treabă edge 50 fusion în Asphalt 9, ca să văd ce poate acest OLED despre care v-am spus deja că echipează acest device. Experiența a fost una bună spre foarte bună, și m-am folosit și de modul turbo pentru acest rezultat, unul care poate fi activat din Moto Gametime. Temperaturile au rămas în limite mai mult decât acceptabile, ba chiar nu am simțit mare lucru la testul tactil, ceea ce nu pot să spun despre multe alte telefoane din acest segment de preț. Se pare că Motorola a făcut o treabă foarte bună cu răcirea și pot să mă declar impresionat de acest aspect al telefonului.

Revenind la partea cu ecranul, acesta are o diagonală de 6,7 inci, și este inclus într-un șasiu care este per total foarte ușor, de doar 175 de grame. Asta înseamnă că, spre deosebire de majoritatea flagship-urilor, atunci când stai în pat și te uiți pe YouTube sau pe alte servicii de streaming de conținut multimedia, nu îți va obosi mâna în timp ce stai cu device-ul suspendat. OLED-ul dispune de 144 Hz rată de reîmprospătare, una care poate fi setată manual, un aspect pe care îl voi aprecia mereu. Desigur, Motorola include și o setare „Auto” pentru refresh rate adaptiv, dar eu personal prefer să sacrific câteva procente de baterie pentru a mă bucura de o experiență de utilizare cât mai smooth. Panoul P-OLED poate fi setat la 60 Hz, 120 Hz, sau 144 Hz. 

În ceea ce privește luminozitatea lui, aceasta e ceva mai scăzută decât la edge 50 Pro, 1600 de niți față de 2000, însă este în continuare mai mult decât suficient, chiar și într-o zi destul de însorită, atunci când poate vei vrea să urmărești un serial în aer liber. Observăm și că avem din ce în ce mai multe smartphone-uri mid-range pe piață care vin cu ecrane cu luminozitate la nivel de flagship din urmă cu unul sau doi ani. Edge 50 fusion este unul dintre ele.

Ceva bloatware preinstalat

Un alt lucru pe care l-am apreciat mereu la telefoanele motorola este software-ul curat, extrem de apropiat de Android-ul pur, cel pe care îl vedem pe Google Pixel, dar și pe o mână de alte device-uri. Ei bine, ceva s-a schimbat. Nu neapărat că e prea încărcat acum, sau că nu ai putea scăpa destul de ușor de jocurile sau aplicațiile preinstalate, însă ce nu mi-a plăcut tocmai prea mult este faptul că numărul acestora este parcă mai mare ca niciodată pe un telefon Motorola, sau cel puțin cel mai mare din ultimii ani. Însă aici se cam opresc aspectele negative ale sistemului de operare.

Pentru că da, este aplicată o interfață peste Android-ul de bază (HelloUX), însă aceasta e cât se poate de subtilă și se remarcă cel mai mult prin aplicațiile proprietare ale producătorului, cele pe care le poți folosi să-ți customizezi cât de mult posibil experiența de utilizare. Și mă refer aici la Edge Lights, luminile de pe lateralele rotunjite ale ecranului, care pot fi personalizate astfel încât să emită un semnal luminos în funcție de notificările primite.

Un alt aspect care îmi mai place aici este și capacitatea de personalizare a aspectului vizual, care dispune de una dintre cele mai curate interfețe pe care le-am întâlnit până acum pe telefoanele cu Android. Procesul este unul foarte simplu și îți permite să alegi totul, de la wallpaper, la dimensiunea textului, font, sau chiar și animația pentru deblocare prin senzorul de amprentă amplasat sub sticla ecranului. Totul este în același loc, sub formă de tiles, și poate fi pus la punct după gustul și placul fiecăruia în doar câteva minute. O altă scurtă mențiune aici ar mai fi și capacitatea de a alege modul de culori în care vrei să ruleze sistemul de operare, mai natural, mai vivid, mai cald sau mai rece. Pe scurt, te poți juca cu foarte multe setări de acest gen pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Per total software-ul zbârnâie, iar Motorola ne promite trei ani de update-uri Android, și patru ani de patch-uri de securitate aici. Nu este chiar la nivelul altor competitori, care au început să ofere și câte cinci ani de updates pentru acest segment, însă e mai mult decât decent pentru un device care se comercializează totuși la un preț la care un upgrade peste patru ani de zile să nu fie chiar atât de prohibitiv din punct de vedere financiar.

Combo ofertant stocare + RAM

Unitatea primită de noi pentru review, precum și toate unitățile care se comercializează la nivel internațional, în afară de cele din America Latină, vin echipate cu un procesor Snapdragon 7s Gen 2, dezvoltat pe un proces de fabricare de 4 nm. Deși nu vedem chiar o echipare de top aici, chipset-ul își face treaba în scenarii reale de utilizare, indiferent dacă vorbim aici de „productivitate”, adică mai orice treabă de scrolling, editare foto rudimentară, sau chiar și în gaming. Calibrarea bună dintre software și hardware se reflectă și în rezultatele pe care le-am obținut în testele benchmark, rezultate pe care le puteți vedea chiar mai jos.

Deși nu am reușit să obținem chiar rezultatele de pe Nothing Phone (2a), edge 50 Fusion se clasează puțin peste Samsung Galaxy A35, dar sub Realme 12 Pro+. Un rezultat mai mult decât decent, care semnifică exact locul și segmentul la care ar trebui să ne așteptăm. Trebuie să adaug aici și veșnicul „nu, nu exist stutter în navigare”, și nici nu a intrat în vreun moment în throttling, în timpul Asphalt 9 și nici în timpul vreunui test. Însă nici nu m-am dus și mai departe cu joaca, spre vreun Call of Duty cu pachetul de texturi HD descărcate, pentru că un astfel de scenariu îl rezerv mai mult pentru testele de flagship.

Edge 50 fusion se găsește în România într-o singură configurație de RAM + stocare, și anume 12 GB + 512 GB. Chiar dacă nu avem parte de integrarea în șasiu a vreunui slot de expansiune microSD, părerea mea e că pentru utilizatorii care se orientează spre acest segment, specificațiile pe care le-am notat mai devreme ar trebui să nu fie doar suficiente, ba chiar ofertante. Și de aici mai deducem și explicația pentru scorul bun al „clientului” nostru de astăzi în ceea ce privește testul sintetic cu Antutu pentru partea de memorie.

Să trecem și la baterie. Edge 50 fusion vine echipat cu un acumulator de 5000 mAh care tre va trece fără probleme prin două zile de utilizare moderată spre normală. De altfel, aici este unul dintre segmentele unde Motorola nu a făcut rabat cu acest mid-range, iar optimizarea software despre care povesteam și mai devreme își face simțită prezența și aici. Însă observăm, în schimb, că nu dispune și de încărcare wireless. Pe fir, încărcarea se face la 68W cu încărcătorul din pachet, unul USB-C la USB-C de 68W.

Camera Foto decentă

Și ajungem și la unul dintre cele mai importante capitole despre care vom vorbi astăzi. Spun asta pentru că Motorola a pus un accent foarte mare pe capacitățile foto ale fratelui mai mare, edge 50 Pro, însă, așa cum era normal și de așteptat, fusion nu se ridică spre acele performanțe. Întâi de toate, avem parte de un ansamblu dual de senzori pe camera principală, unul wide de 50MP cu f/1.9 cu stabilizare optică a imaginii, completat de un ultrawide de 13MP și f/2.2.

Avem parte și de mai toate modurile de fotografie pe care le-am putea dori, de la nelipsitul Night Mode, la Portrait, Pro, Scan, Panorama, Ultra-Res, Dual Capture sau Timelapse. Inevitabil, m-am folosit cel mai mult de modul standard de fotografie și am observat că Motorola a lucrat destul de mult la software-ul care se ocupă de postprocesarea imaginii, în mai orice condiții.

Adică ar trebui să vă așteptați ca în 9 cazuri din 10 telefonul să aplice tool-uri AI de înfrumusețare a imaginii, însă, ca de obicei, aceasta poate fi o sabie cu două tăișuri. În sensul că de multe ori s-a întâmplat ca rezultatul să pară ceva mai puțin natural, însă în continuare plăcut ochiului. Sunt și eu conștient de faptul că mulți utilizatori chiar preferă această postprocesare, pentru că rezultatele sunt adesea mai „instagramabile”, mai ales în condiții ideale de lumină.

Și dacă tot am spus de condiții ideale de lumină, aici strălucește edge 50 fusion, așa cum era de așteptat, iar detaliile sunt foarte bine definite. Problema intervine, desigur, atunci când utilizăm zoom-ul digital obținut prin crop, de 2X, acolo unde detaliile încep să se piardă. De-a lungul timpului, telefoanele de la Motorola nu au beneficiat chiar de cel mai bun software de cameră, însă aceste probleme par să se rezolve, iar impresia mea e că cei de la Motorola chiar lucrează la acest aspect.

Însă, inevitabil mai apar și câteva sincope, precum autofocusul, care câteodată alege să se concentreze pe alte lucruri decât pe cele pe care vrei. Am crezut inițial că acest lucru apare doar la fotografia cu Night Mode, însă am experimentat același lucru chiar pe un edge 40 Pro lansat anul trecut, în condiții normal de fotografie pe timp de zi. Bine, acest lucru este foarte ușor reparabil printr-un update de software și sunt sigur că va fi remediat cu proxima ocazie.

Și ajungem și la camera ultrawide, despre care nu pot să spun că e nici prea-prea, nici foarte-foarte. Per total foarte decentă, însă are tendința să întunece tot peisajul atunci când alegi s-o folosești. Ceea ce mă duce cu gândul și spre fotografia pe timp de noapte. Am ales să surprind câteva locuri unde există surse multiple de lumină, dar și unele fără aproape nici o sursă de lumină. 

Rezultatele le puteți observa mai jos, cu mențiunea că pozele realizate noaptea, în curtea neiluminată, au avut rolul de a vedea cât de multe poate realiza fusion prin supraexpunere. Detalii se disting, ba chiar și culori, iar atunci când am folosit Night Mode am observat și o tendință de a se agăța de orice sursă de lumină pe care o poate detecta. Nu e un lucru rău, evident, însă câteodată tinde să le scoată prea mult în evidență. În schimb, atunci când iluminarea e decentă, mi se pare că edge 50 fusion chiar e capabil de rezultate bune pe timp de noapte.

În ceea ce privește partea video, edge 50 fusion e capabil de filmare în rezoluție 4K la 30 de cadre pe secundă, sau în 1080p Full-HD la 30, 60 sau 120 de cadre pe secundă. Stabilizarea mi se pare oarecum decentă, nimic ieșit din comun, însă, repet, judecăm aici un telefon care se comercializează la 1800 de lei. Se încadrează, deci, în limitele cu care suntem obișuniți pentru astfel de telefoane. Iar pe timp de noapte, cipurile video își mai pierd și ele din detalii, device-ul alegând să exagereze pe alocuri cu intensitatea surselor de lumină.

Concluzia connect

Motorola edge 50 fusion este un smartphone mid-range bun spre foarte bun, iar oricine caută un telefon reliable în acel segment de preț ar lua o decizie foarte bună să se orienteze spre device-ul despre care am discutat astăzi. Prezența activă a Motorola pe piața locală, precum și promisiunea de patru ani de update-uri software și cinci de patch-uri de securitate vor contribui cu siguranță la fiabilitatea telefonului și la opțiunile de servisare pe cale oficială. Ecranul este unul ideal pentru consum de conținut multimedia, de oricare fel ar fi, indiferent că e vorba despre seriale, filme sau YouTube, iar bateria te va trece cu brio prin orele în care vei fi tentat să fii cu ochii lipiți de display. 

De asemenea, și camera foto are un cuvânt important de zis pentru cei care vor să aibă parte de fotografii numai bune de urcat pe Instagram, iar cel mai mare rabat pare făcut în ceea ce privește procesorul, însă asta se observă mai mult pe hârtie, din fericire. În utilizarea de zi cu zi și chiar și în gaming, telefonul se descurcă onorabil și își câștigă cu succes locul printre cele mai recomandabile mid-range-uri de pe piața din România.

Motorola edge 50 fusion e disponibil deja la precomandă, iar lansarea sa oficială se apropie cu pași repezi.

Plusuri

  • Ecran superb
  • Consum de energie optimizat
  • Răcire foarte bună
  • Software și personalizare
  • Camera wide

Minusuri

  • Problema software cu autofocus
  • Postprocesarea foto destul de agresiva
Asus ROG Zephyrus g16 - 2024

Etichete: , , , ,