În imagine este Huawei Pura 70 Ultra, unul dintre cele mai așteptate telefoane din 2024. Sunt șanse mari ca acesta să nu se vândă ca modelele Huawei de odinioară, dar totodată cred că mulți sunt cu ochii pe review-uri pentru noul flagship pentru că au câteva întrebări despre el. În primul rând, cât de performantă este camera foto? Fiind recent desemnată drept cea mai bună în clasamentul DxOMark, așteptările sunt foarte mari. Apoi, cât de rapid este, de fapt, este Kirin 9010, noul procesor proprietar Huawei? Asta putem vedea doar în urma testelor independente. Desigur, alții au întrebări referitoare la software, iar alții se întreabă, așa cum mă întrebam și eu înainte să pun mâna pe el: merită 7.500 lei? Hai să aflăm împreună totul despre Huawei Pura 70 Ultra.
Huawei a construit Pura 70 Ultra „ca un tanc” și oferă totul în pachet
La capitolul construcție, nu am avut niciodată emoții în legătură cu flagship-urile Huawei. Compania a demonstrat acum multă vreme că știe să asambleze telefoane la un nivel înalt, iar Pura 70 Ultra doar confirmă că între timp lucrurile doar s-au îmbunătățit. Telefonul este într-adevăr mare și greu dar se simte foarte bine închegat, un adevărat tanc. Chiar Huawei spune că acesta ar trebui să reziste la căzături pe gresie sau parchet fără probleme, datorită sticlei Kunlun Armor de pe ecran. Am decis să nu testez aceste declarații, îi cred pe cuvânt.
Cuvântul cheie al Samsung și Apple pentru a se lăuda cu construcție cât mai bună a fost „titan” în 2023 și 2024, dar Huawei a considerat că aluminiul lucios este la fel de bun pentru rama exterioară. Pura 70 Ultra are margini foarte curbate, care se simt foarte plăcut în utilizare, nefiind „tăioasă” precum pe telefoanele mari cu margini drepte. Este surprinzător însă că Huawei a reușit să vină cu un design original pentru modulul imens de camere, fără să se inspire din alte părți. Totuși, aceste camere sunt responsabile și pentru faptul că telefonul este mai greu în partea de sus și vei avea tendința să îl scapi dacă nu ești atent.
Intenționat sau nu, Huawei a construit și o soluție la această problemă de balans: a prelungit modulul de cameră cu o mică nișă metalică, cu logo-ul XMAGE, care poate fi folosită pentru a sprijini telefonul în utilizare. Ajută și faptul că spatele telefonului este din piele vegană, frumos decorată cu o textură care aduce aminte de produse din piele de lux. Poate că nuanța aceasta de verde nu este cea mai elegantă, dar mie îmi place foarte mult. Pura 70 Ultra se livrează și pe negru sau maro, pentru cei care vor un telefon mai „serios”.
Ce am apreciat la Huawei de data aceasta este că 1.500 de euro nu mai trebuie să cumperi și accesorii pe lângă. În cutie se regăsesc încărcătorul de 100W cu două mufe, USB-C și USB-A, cablul aferent și o husă din plastic dur care nu pare să protejeze mare lucru. Husa, de culoarea telefonului, arată și se simte bine în utilizare, având o textură care imită pielea și un model cu logo-ul Pura, dar nu protejează mare lucru. Marginile sunt deschise complet și chiar și în jurul mufei există un decupaj. Măcar arată bine. Mai există un „bonus” pe care Huawei nu îl menționează: o folie pe ecran. Nu prea am înțeles de ce, având în vedere că sticla Kunlun ar trebui să fie cea mai rezistentă la zgârieturi de până acum. Chiar și așa, mai bine să fie, decât să lipsească.
Cum stăm cu 5G-ul? S-au mai îmbunătățit lucruri la capitolul software?
Dacă la capitolul construcție suntem la un nivel foarte înalt, există însă câteva aspecte ale lui Pura 70 Ultra care ar putea ridica câteva semne de întrebare asupra prețului ridicat al telefonului. De exemplu, acest telefon nu are conectivitate 5G. Acesta include un modem 5G, dar acesta nu poate fi folosit în afara Chinei. De vină sunt, desigur, sancțiunile Statelor Unite. Să zicem însă că 5G-ul nu ar fi extrem de important în România, întrucât și 4G-ul se dovedește a fi destul de rapid în majoritatea situațiilor, și, slavă dumnezeului internetului, avem și Wi-Fi de top cam peste tot la noi în țară.
Adevăratul elefant din cameră rămâne însă software-ul, iar la acest capitol trebuie să recunosc că au apărut îmbunătățiri. Huawei aduce pe Pura 70 Ultra interfața EMUI 14.2, software-ul său proprietar bazat pe Android. AppGallery rămâne principala sursă de aplicații, fiind disponibile destul de multe dintre cele populare, atât internaționale, cât și locale. Folosind soluții precum Gbox și microG, chiar și aplicațiile de la Google sau chiar întregul Play Store, pot fi accesate pe Pura 70 Ultra și pe toate telefoanele care vor primi update la EMUI 14. A fost extrem de simplu să instalez YouTube, Google Maps sau Gmail, iar atunci când erau necesare Gbox sau microG, acestea au fost instalate automat. Sunt câțiva pași în plus la nivel de configurare, dar experiența este din ce în ce mai ușoară.
Avantajul microG ar fi notificările instante, și faptul că aplicațiile rulează nativ, fără o mașină virtuală. Aș spune că experiența software este acum cam 90% rezolvată, dar trebuie să navighezi singur drumurile care duc către aplicațiile dorite. Nu toate cele de la Google se găsesc în AppGallery, iar unele trebuie descărcate manual prin intermediul Gbox. În continuare trebuie să te „pricepi” un pic și să știi cum să dai permisiuni de locație manual către aceste soluții terțe. Din acest motiv, cred că un telefon precum Pura 70 Ultra este mai degrabă dedicat fanilor pasionați ai brand-ului Huawei, sau celor mai „pricepuți”, care probabil știu să dea o căutare pe Google dacă întâmpină vreo problemă.
Ceva ce nu prea pot scuza la un telefon de 1.500 de euro sunt însă reclamele din meniuri. Am găsit multiple foldere cu link-uri către aplicații. De asemenea, la prima configurare și prima accesare App Gallery ești invitat să instalezi multe aplicații și jocuri, ceva ce rareori întâlnim pe flagship-uri. Ar mai fi o discuție și despre suportul software, dar aici Huawei nu oferă o perioadă concretă de actualizări garantate. Modelele precedente au primit cam trei ani de actualizări de sistem.
Avem un telefon bine construit, care face câteva compromisuri la nivel software și conectivitate. Dar cât de bun este ecranul lui Huawei Pura 70 Ultra? Într-un cuvânt… excelent. În mai multe cuvinte, avem de a face cu un ecran de rezoluție înaltă la 120 Hz cu refresh rate variabil între 1 și 120 Hz. Acesta nu este cel mai luminos ecran din piață, dar la 2.500 nits este comparabil cu concurenții direcți. Din păcate, folia de pe ecran mi se pare că atrage cam multe reflexii, făcând ecranul mai greu de folosit în soare puternic decât ar trebui pentru unul de luminozitate înaltă. Cred că ar fi o idee bună să scoateți folia, până la urmă. O problemă pe care o am eu în general cu ecranele curbate este că marginile preiau de obicei multe reflexii, iar în cazul Pura 70 Ultra, această problemă este accentuată de faptul că această curbură este prezentă pe toate marginile. Măcar se simte bine în utilizare.
Kirin 9010 reprezintă întoarcerea procesoarelor Huawei în Europa, dar cât este de performant?
Și acum, hai să vorbim despre performanța procesorului Kirin 9010. Vorbim despre primul chipset Huawei care ajunge în Europa de la originalul Kirin 9000 din 2019. O voi spune de la început: acest chipset este construit pe tehnologie de 7nm și nuclee Arm din generații vechi. Huawei încearcă să compenseze prin numărul de nuclee, care ajunge la 12, dar acestea nu sunt de ajuns pentru a egala performanța telefoanelor flagship lansate în 2024. Aici apare și o discuție interesantă despre specificații și dacă chiar avem nevoie de toată puterea telefoanelor moderne. În principiu, nu, nu prea avem, nu tot timpul sau nu chiar acum.
Kirin 9010 se comportă în teste de performanță ca un procesor mai degrabă de mid-range, decât de flagship. Am rulat AnTuTu, GeekBench, 3DMark și PCMark și am obținut scoruri apropiate mai degrabă de un mid-range decât de flagship-urile concurente. Cu toate acestea, în utilizarea de zi cu zi, Pura 70 Ultra se comportă impecabil, ba chiar mai bine și decât telefoanele cu care este comparat. Aici se vede integrarea hardware și software de la Huawei, pentru care compania era renumită înainte de restricțiile SUA. Din păcate, realitatea este că telefonul nu există doar pentru navigat prin meniuri și schimbat între aplicații.
Oricâtă optimizare ar exista la mijloc, aplicațiile complexe care au nevoie de nuclee rapide și un GPU puternic nu vor face față la fel de bine pe acest model. Vorbim aici despre anumite jocuri, sau aplicații pentru editare foto și video avansate. Cu toate acestea, pe partea de gaming am observat că momentan se descurcă ok, deși există câteva probleme de incompatibilitate cu noul cip. Am fost uimit în special de Genshin Impact, un joc foarte pretențios, care rulează la 60 de cadre pe secundă pe setări înalte pe Pura 70 Ultra, ceva ce vedem doar pe telefoane de top, în general, nu și pe mid-range-uri. Totuși, alte jocuri, precum Call of Duty Warzone, sau Asphalt 9 refuză să ruleze pe acest procesor, probabil din cauza unui GPU mai „exotic”. Poate că acestea vor fi actualizate în timp.
Ca o concluzie, aș spune că noul Kirin 9010, cu ale sale 12 nuclee și alături de 16 GB memorie RAM sunt de ajuns pentru acum, dar mă tem că în urma trecerii spre AI și evoluției aplicațiilor de mobil, acest telefon ar putea fi depășit mai repede decât alte flagship-uri din piață. Om trăi și om vedea…
O altă consecință a procesorului Kirin 9010 este consumul mai mare de energie decât m-aș fi așteptat. Fiind un procesor construit pe proces de fabricație mai vechi, chiar și cu bateria de 5.200 mAh, acesta nu rezistat mai mult de o zi, poate o zi și jumătate la o singură încărcare. Depinde, desigur, și ce faci cu telefonul. Eu am realizat multe fotografii pe perioada testării, m-am uitat la clipuri pe YouTube și am rulat jocuri. Este un caz de utilizare cam greu, iar în aceste condiții te poți aștepta la numai o zi de autonomie. Din fericire, încărcarea este foarte rapidă, la 100W putând încărca complet telefonul în puțin peste jumătate de oră. Există și încărcare wireless la 80W pe încărcătoare proprietare Huawei, ceva ce nu am putut testa, și încărcare wireless în sens invers la 20W, care se poate dovedi util în anumite situații. Am mai observat și că în stand-by, telefonul nu consumă foarte multă energie, o altă dovadă a optimizării excelente.
Cea mai bună cameră „în laborator”. Cât de bine se descurcă Pura 70 Ultra în viața de zi cu zi?
De obicei las camera la final, pentru că acesta a devenit acum motivul numărul unu pentru a trece de la un telefon mai vechi la unul nou și în special la un flagship de la Huawei. Modelul Ultra are cea mai performantă cameră din seria Pura 70 și, conform DxOMark, din întreaga piață de telefoane. Vorbim despre prima cameră cu senzor de 1” de pe un telefon Huawei, beneficiază de o diafragmă variabilă între f/1.6 și 4, integrează stabilizare optică sensor-shift, ceva ce am văzut până acum doar pe iPhone și, pe lângă toate acestea, dispune și de o lentilă retractabilă.
Aceasta a fost necesară pentru a reduce grosimea modulului de cameră, și este extrem de rapidă să se închidă și deschidă. Practic, înainte ca animația de deschidere a aplicației de cameră să se termine, lentila este deja în poziție de filmare. Huawei spune că această componentă integrează 100 de componente și nu compromite rezistența la apă a dispozitivului. De asemenea, rezistă la 300.000 de activări. Doar timpul poate să confirme aceste afirmații, dar eu mă aștept la ceva mai multă sensibilitate la șocuri mecanice din cauza acestui sistem.
Celelalte două camere sunt și ele foarte bine „dotate” la nivel hardware. Avem un ultrawide de 40 megapixeli în partea de sus și un zoom optic periscopic de 3.5x stabilizat, care permite și funcție telemacro. Singura cameră mai „modestă” din punct de vedere al specificațiilor este cea frontală, de 13 megapixeli.
Nu vreau să discreditez DxOMark, dar în cazul de față, fără să compar direct cu alte telefoane, eu nu aș desemna Pura 70 Ultra drept telefonul cu cea mai performantă cameră. Nu încă. Iar asta din cauza software-ului care pare să stea uneori în calea fotografiilor „perfecte”. Huawei se bazează atât de mult pe post-procesare cu AI, încât fotografia pe care o vezi pe ecran atunci când apeși pe butonul de declanșare nu este niciodată fotografia finală pe care o primești, iar procesarea în sine durează secunde bune. Este un telefon care face fotografii pe „pilot automat”, și este atât de încrezător în capabilitățile sale încât nu te întreabă dacă chiar vrei asta. Din păcate, realitatea este că, nu de puține ori, AI-ul poate să ofere rezultate nu tocmai plăcute.
Să vorbim însă despre lucrurile bune pe care camera lui Huawei Pura 70 Ultra le face. Acelea sunt, în principal, fotografiile realizate cu camera principală, fără zoom. Aceste cadre ies întotdeauna excelente pe timp de zi, bine expuse și cu nuanțe realiste de culoare. Sincer, nici nu mă așteptam la altceva de la o cameră cu senzor de 1” și cu stabilizare de generație nouă. Cu această cameră nu ai cum să dai greș în nicio situație, iar modul Snapshot, care practic „îngheață” acțiunea vor oferi cele mai clare imagini ale unor elemente în mișcare, precum persoane, animale sau vehicule. Totuși, și pe modul „standard” am reușit să prind pescăruși în zbor, în ciuda faptului că eram în contre-jour. Cu această cameră este cu adevărat impresionantă în astfel de circumstanțe. Desigur, ce am zis anterior este valabil. Fotografia, așa cum o vezi pe ecran înainte să o realizezi diferă din multe puncte de vedere față de imaginea finală, în special la detalii și culori.
Camera principală
Un alt aspect la care Huawei Pura 70 Ultra stă foarte bine este zoom-ul optic 3.5x. Avem de a face cu unul dintre cele mai bune zoom-uri de pe piață, cu fotografii care nu par să fie făcute cu o cameră secundară, ci mai degrabă cu o cameră la fel de performantă precum cea principală. Avem culori și contrast bine definite, detalii excelente pe toată suprafața imaginii și caracteristici ale imaginii care ar putea sugera că sunt realizate cu o cameră foto, nu cu un smartphone.
Zoom 3.5x
Tot datorită acestei camere zoom, avem pe Pura 70 Ultra și unele dintre cele mai bune fotografii macro din piață, Această cameră permite focalizare la distanță foarte mică și poți astfel captura detalii invizibile cu ochiul liber, putând să te apropii extrem de mult de subiect. Am fost impresionat să îmi pot vedea reflexia în ochiul cuiva în fotografie, furnici, care sunt „înghețate” complet în imagini dar și unele dintre cele mai bune fotografii cu flori pe care le-am realizat până acum. Fidelitatea capturilor macro este atât de bună încât pot fi observate micro zgârieturi pe rama ochelarilor Ray-Ban Meta, detalii pe care nu le poți observa altfel. Dacă vreți să aflați mai multe despre acești ochelari, avem un review detaliat despre ei, tot aici, pe site.
Macro
Și partea bună nu se termină încă. Modul portret de pe Huawei Pura 70 Ultra este excelent, oferind nu doar o captură excelentă a fețelor umane, atât pe timp de zi, dar și în lumină mai slabă, însă decupajul este unul dintre cele mai bune din câte am văzut până acum, putând identifica și separa fire independente de păr. Trebuie să recunosc că sunt impresionat.
Portret
Și care sunt însă veștile proaste? Păi, cam restul experienței de fotografiere sau filmare. În primul rând, camera ultrawide. Chiar dacă are o rezoluție foarte înaltă, la 40 megapixeli, imaginile rezultate sunt de cele mai multe ori soft, sau slab procesate. Am observat în special pe această cameră că anumite părți ale imaginii rămân blurate, în timp ce restul imaginii are ceva mai multe detalii. Apoi, ambele trepte de zoom intermediar, realizate prin crop pe senzor, la 2x și 10x, sunt fie incomplet procesate uneori, ceea ce conferă un look de rezoluție scăzută imaginii, sau mult prea procesate, algoritmii de reducere a zgomotului și de upscaling AI reușind să creeze imagini fără detalii, nerealiste. Vestea bună este că pare să fie o problemă mai degrabă de software, decât de hardware, cea ce oferă speranța că aceste neajunsuri ar putea fi corectate în timp prin actualizări.
Ultrawide
Zoom 2x/10x
Apoi, trebuie să mă plâng un pic și de modul nocturn, care este foarte inconsistent. Huawei au fost adevărați pionieri ai fotografiei nocturne pe telefon, dar în ultimii ani, în special de când au trecut la senzori RYYB, care nu includ culoarea verde, aceasta fiind obținută prin procesare de imagine, culorile pe modul nocturn au fost incorect redate. Iar pe Pura 70 Ultra vedem o temperatură de culoare diferită, în funcție de camera folosită. Pe ultrawide totul are o tentă gălbuie, pe cea principală totul este foarte roșiatic, pe când pe zoom, imaginile tind spre verde. Și aici pare să fie vorba despre o slabă calibrare a software-ului.
Imaginile realizate cu camera principală, în special, sunt foarte detaliate, însă tenta atât de agresivă spre roșu nu reprezintă realitatea în niciun fel din punct de vedere cromatic. De asemenea, imaginile pe timp de noapte pe ultrawide sunt lipsite de detalii și ies de multe ori mișcate. Nu recomand. Nici zoom-ul nu se descurcă foarte bine noaptea, iar la 10x uneori nu primești decât o adunătură de pixeli.
Fotografie nocturnă
Din fericire, pentru că telefonul are o cameră principală cu senzor de 1” și diafragmă variabilă, care poate să se deschidă până la f/1.6, noaptea poți să îți încerci norocul și fără night mode, uneori rezultatele fiind chiar peste așteptări. În urma procesării, unele cadre realizate seara, în medii relativ ok iluminate pot ieși chiar bine fără night mode, însă în aceste condiții, experiența de fotografiere nu este tocmai consistentă. Unele cadre pot ieși foarte mișcate în acest fel, din cauza expunerii lungi, iar altele parcă refuză să se proceseze după captură. Iar atunci când sunt procesate, algoritmul poate decide că anumite zone ale imaginii trebuie modificate, precum barba prietenului meu Vlad, care într-o fotografie era mai deasă și în cealaltă, procesarea a decis să îi rărească barba și să îi strâmbe ochelarii. Iar aceste pisici au fost procesate până când blana lor și-a pierdut aproape complet textura.
Culmea este că pe ecranul unui telefon, aceste imagini arată bine, chiar peste așteptări, însă limitările și erorile de procesare sunt evidente imediat ce vizualizezi imaginile pe un ecran mai mare, precum cel de pe o tabletă, un laptop, PC sau un televizor. Să zicem că sunt ok pentru a fi postate pe social media, dar pentru fotografiile de vacanță pe care vrei să le păstrezi drept amintiri, ar trebui să arate bine pe orice timp de ecran. Cu siguranță, și astfel de comportamente ciudate pot fi corectate prin update-uri, dar cu software-ul disponibil pentru testare, a trebuit să îmi țin pumnii pentru fiecare imagine în parte că va ieși bine, atunci când nu erau condiții ideale de iluminare.
Am ales să nu vorbesc foarte mult despre camera frontală, pentru că nu sunt multe de zis, este doar o cameră OK, fără mari pretenții și care nu iese în evidență cu mare lucru. Pe timp de zi captează cadre foarte detaliate, dar pare că exagerează puțin cu procesarea. Dacă îți plac imaginile foarte „sharp”, e ok. Noaptea este însă doar „decentă”, procesarea agresivă estompând majoritatea detaliilor din imagine.
Camera frontală
Despre filmare nu multe lucruri bune de zis, din păcate (mostre în versiunea video a articolului). Mă așteptam ca senzorul de 1” să reprezinte un avantaj, așa cum am văzut și pe Xiaomi 14 Ultra, însă în cazul de față, Pura 70 Ultra este limitat mai degrabă de un codec ineficient, care pierde detalii chiar și în lumină puternică. Stabilizarea este însă foarte bună, dar nu este valabilă și noaptea, unde vibrațiile strică complet imaginea atunci când te miști. Există un mod de stabilizare electronică, dar este limitat la rezoluție Full HD și nu face cinste hardware-ului pe care îl avem aici la dispoziție. Avem nevoie de la Huawei să integreze codec-uri mai performante, cu bitrate mai mare, și chiar opțiuni de codecuri profesionale, sau chiar filmare în format LOG, pentru a putea concura cu modelele altor companii la acest capitol.
Huawei Pura 70 Ultra este disponibil în România pentru comandă chiar acum, la prețul de 7.500 lei. Pentru a mai „îndulci” oferta, Huawei va oferi în perioada 22 mai – 30 iunie și o ofertă specială care va include Căști Freebuds 5i, o husă gratuită, garanție extinsă pentru încă un an și un voucher de 500 de lei pentru achiziționarea unui ceas Huawei Watch GT3. Dacă e mult, sau e puțin, voi decideți și sper că acest review vă oferă informațiile necesare pentru a putea lua o decizie cât mai informată.