SteelSeries Arctis Nova 5 REVIEW: Căști de gaming cu autonomie extinsă pentru PC și PS5
Energy Expo - Join the revolution

SteelSeries Arctis Nova 5 REVIEW: Căști de gaming cu autonomie extinsă pentru PC și PS5

Scris de | 7 iunie, 2024

A venit vremea pentru o nouă premieră aici la connect. Am testat pentru prima dată o pereche de căști de la SteelSeries, un brand extrem de cunoscut pentru cei care obișnuiesc să se joace în timpul liber, și mai ales pentru cei care urmăresc îndeaproape sau chiar fac parte din fenomenul esports. Am fost extrem de curios să văd cum se compară acestea din punct de vedere al calității cu „clienții” noștri obișnuiți de pe site, și anume Razer și Logitech, mai ales prin prisma faptului că vin la un preț puțin mai accesibil, făcând totuși parte din segmentul high-end.

Build premium

Cred că am mai scris asta aici pe connect, dar trebuie să menționez mereu. De fiecare dată când primim la review o pereche de căști de gaming cu design negru, conservator, o parte din mine tresare de bucurie. Cred că industria a depășit puțin momentul RGB, iar asta nu poate decât să mă bucure, mai ales în cazul căștilor. Arctis Nova 5 prezintă un build sănătos, premium, „cu greutate”. În sensul că simți că pui mâna pe o bucată de tehnologie gândită și realizată bine.

Și la capitolul confort, căștile stau destul de bine, însă am avut o oarece mică problemă atunci când le-am pus pentru prima dată pe urechi. Cupa acestora este ceva mai mică decât la căștile mele daily driver, astfel că mi-a luat vreo două minute să mă acomodez. Însă, în afară de acest aspect nu cred că am cum să punctez ceva negativ. Nu atârnă greu pe cap, sunt destul de bine aerisite, mai ales în zilele astea toride de vară, când chiar e nevoie de așa ceva, și vin și cu o bandă elastică, pentru o fixare mai bună, fără a adăuga prea mult în plus la greutate.

Aplicația de telefon

Modelul pe care l-am primit noi la test este destinat în special PC-ului și PS5-ului, dar el poate fi folosit cu ușurință și cu Nintendo Switch, consolele portabile precul Legion GO, ROG Ally sau Steam Deck, dar și cu telefoanele mobile. Practic, avem parte aici de conectivitate prin dongle la 2.4 Ghz dar și Bluetooth, iar switch-ul dintre ele poate fi realizat printr-un buton dedicat situat pe cupa dreaptă. De altfel, un lucru și mai interesant aici este faptul că headset-ul stă conectat pe ambele în același timp, astfel că atunci când îl utilizezi împreună cu PlayStation 5 sau PC vei putea schimba setările de equalizer direct din telefon, în timp real.

Platforma Nova 5, care poate fi descărcată atât pe iOS cât și pe Android, este foarte ușor de utilizat și are o interfață cât se poate de user-friendly. Practic, ai peste 100 de preset-uri pentru diverse jocuri, pe care le poți alege oricând. Și regăsim aici o sumedenie de titluri populare esports, RPG sau simulatoare, și nu numai, iar pentru fiecare dintre acestea există o calibrare audio care să te ajute să te descurci mai bine atunci când le joci. Mai mult, toate aceste preset-uri au fost realizate împreună cu ingineri audio, profesioniști esports și chiar și dezvoltatorii jocurilor.

Cum stăm pe partea audio

Și dacă la conectivitate excelăm, nici la sunetul propriu-zis nu stăm prea rău. Arctis Nova 5 pot fi folosite și pe post de căști pentru muzică, dat fiind designul despre care vorbeam mai devreme, dar și datorită dimensiunilor lor perfect normale. Pot trece oricând drept o pereche ceva mai exclusivistă de căști atunci când asculți muzică în metrou de exemplu. Iar faptul că dispun și de un microfon retractabil este cu atât mai bine, prin prisma faptului că acesta poate fi oricând „ascuns” în interiorul headset-ului. De altfel, trebuie să punctez că el poate contribui și la o calitate destul de ridicată în apelurile telefonice, iar switch-ul de la joc la apel se face foarte rapid, tot prin butonul de switch dedicat de care vă povesteam mai sus.

Să revenim, deci la partea cu sunetul. Avem joase puternice, satisfăcătoare, bune atât pentru joacă cât și pentru muzică, și niște medii și înalte care nu renunță deloc la calitate atunci când urcăm în volum. Un alt lucru pe care l-am mai sesizat, este că calibrarea audio realizată din preset-urile din aplicație este mult mai utilă decât în cazul altor produse, și îți garantez că o vei folosi și o vei butona mult mai des. Tot aici mai specific că sunetul se transformă în ceva mult mai apropiat de căștile tradiționale, audio, atunci când optezi din app pentru această variantă.

De altfel, toate aceste performanțe sunt posibile unor drivere cu magneți din neodim, care fac posibilă și funcția de Spatial Audio, pe care îți recomand cu căldură s-o activezi mai ales dacă te joci cu acest headset pe PlayStation 5.

Baterie ofertantă

Nu cred că am mai testat un headset de gaming cu o baterie atât de ofertantă de la HyperX Cloud Alpha Wireless. Pur și simplu refuză să se descarce, și poți ajunge până la o autonomie de 60 de ore după un ciclu de încărcare, așa cum se laudă producătorul. Încărcare care se realizează și ea rapid prin USB-C. De altfel, cred că aici vorbim despre un „key selling point” al producătorului, care a făcut o treabă foarte bună că a decis implementarea acestui acumulator.

Cred că autonomia căștilor de gaming ar trebui să fie una dintre cele mai importante caracteristici pe care gamerii și nu numai ar trebui să le ia în calcul atunci când aleg ce pereche de căști să-și cumpere, iar Arctis Nova 5 bifează cu brio aceste standarde. Eu am folosit căștile „legate” mai mult la PlayStation 5-ul din dotare și pot să spun că nu am reușit să le descarc după mai bine de 40 de ore de joacă, împărțite pe o perioadă de mai bine de 10 zile. Mai pune aici și faptul că le poți lua după tine atunci când mergi la birou și deja vorbim despre niște căști versatile, care nu rămân fără baterie atunci când ți-e lumea mai dragă.

Concluzia connect

SteelSeries Arctis Nova 5 m-au impresionat destul de tare, mai ales că a fost și prima dată când am avut ocazia să testez un produs al companiei daneze. Mai mult, fiind un nume established în industria de esports, cei de la SteelSeries chiar au reușit să scoată pe piață un produs versatil, cu build premium, care poate fi purtat oriunde, oricum, chiar și atunci când vrei doar să vorbești la telefon.

Iar simplitatea setărilor, faptul că avem parte de un sunet destul de clar și de joase puternice, dar și aplicația cu peste 100 de preset-uri și autonomia extinsă fac din această pereche de căști una destul de ușor de recomandat în 2024, și totodată una care mie, personal, mi se pare peste competiția de pe acest segment de preț. Arctis Nova 5 se comercializează în România la un preț de 700 de lei.

Etichete: , , , ,