Cum folosește Samsung AI-ul pentru a oferi cea mai bună experiență de vizionare pe televizoarele NeoQLED 8K

Cum folosește Samsung AI-ul pentru a oferi cea mai bună experiență de vizionare pe televizoarele NeoQLED 8K

Scris de | 14 iunie, 2024

Inteligența artificială nu este utilă doar pentru a automatiza anumite procese de productivitate sau pentru editare și generare de fotografii. Samsung integrează AI în toate aspectele televizoarelor sale, în încercarea de a se asigura că utilizatorii săi primesc cea mai bună experiență audiovizuală, demnă de ecranele de top pe care le oferă. Anul acesta, modelele NeoQLED 8K oferă probabil cele mai avansate capabilități AI din piață, care pot îmbunătăți calitatea imaginii, pot oferi sunet mai captivant, dar pot și reduce consumul de energie, fără o degradare a experienței de vizionare.

Samsung construiește întreaga infrastructură AI pentru televizoarele NeoQLED 8K: procesoare, panel-uri și software

În cadrul unui eveniment concentrat pe AI care a avut loc chiar în Coreea de Sud, la sediul central Samsung, compania ne-a dezvăluit viziunea sa pentru prezentul dar și pentru viitorul tehnologiei AI în domeniul televizoarelor. Este vorba despre o integrare a tehnologiei de la nivel de hardware până la nivel software, inginerii Samsung fiind responsabili atât pentru dezvoltarea cipurilor și panelurilor, dar și pentru sistemul de operare Tizen OS și rutinele AI care rulează pe acesta.

„Astăzi, aș dori să vă prezint călătoria în domeniul AI a ecranelor Samsung. În ultimii 18 ani, Samsung a fost cel mai mare producător de televizoare din lume. Impulsionați de acest record de a fi numărul unu, am făcut investiții semnificative în AI, iar multe dintre aplicațiile noastre AI au fost deja introduse pe piață.”, a declarat Moonsoo Kim, vicepreședinte al grupului de cercetare și dezvoltare a aplicațiilor software al diviziei de display-uri Samsung.

Moonsoo Kim, vicepreședinte al grupului de cercetare și dezvoltare a aplicațiilor software al diviziei de display-uri Samsung. / foto: Samsung
Moonsoo Kim, vicepreședinte al grupului de cercetare și dezvoltare a aplicațiilor software al diviziei de display-uri Samsung / foto: Samsung

„Ceea ce pot spune cu încredere acum este că inteligența artificială a devenit unul dintre elementele care fac televizoarele Samsung atât de competitive astăzi. Există mulți factori care au contribuit la acest succes. În primul rând, avem propriul nostru sistem de operare numit Tizen OS, care este aplicat tuturor dispozitivelor noastre din categoriile TV și ecrane inteligente. […] Apoi, trebuie să discutăm despre procesor, pentru că fără procesoare AI puternice […]. Am dezvoltat propriul nostru procesor AI puternic, care ne permite să rulăm aplicații AI complexe fără probleme.”, a completat acesta.

Televizoare Neo QLED QN900D sunt cele mai avansate din piață la acest capitol, fiind echipate cu unul dintre cele mai performante procesoare cu AI din domeniu. Vorbim despre NQ8 AI Gen 3, procesor despre care am auzit prima dată la CES 2024 și care vine cu îmbunătățiri pe toate planurile. Avem de a face cu un CPU cu 15% mai puternic, un GPU cu 40% mai rapid și un procesor neural de două ori mai capabil decât cel de pe generația anterioară de televizoare NeoQLED 8K și performanță cu mult superioară față de modelele 4K din gamă (CPU cu 40% mai performant, GPU de 2,2 ori mai puternic și un NPU de două ori mai rapid). Numărul de rețele neurale crește și el de 8 ori, până la 512, acestea fiind responsabile pentru analizarea și îmbunătățirea în timp real a calității imaginii și sunetului. Fiecare rețea este responsabilă pentru modificarea unui anumit set de caracteristici. Avem rețele neurale pentru creșterea rezoluției, pentru îmbogățirea detaliilor din texturi, pentru contrast, pentru identificarea și îmbunătățirea dialogului, a efectelor sonore și multe altele.

Imaginea și sunetul, mai îmbunătățite cu AI, după preferințele utilizatorilor

Atunci când vine vorba despre îmbogățirea imaginii redate, Samsung folosește AI-ul în moduri care pot fi observate imediat, cu ochiul liber. De exemplu, AI Upscaling, crește calitatea imaginii de 2,3 ori pentru conținut Standard Definition și de 1,8 ori pentru rezoluții HD, Full HD și 4K. Practic, pe panelul Neo QLED al televizorului QN900D, imaginile sunt îmbunătățite pentru a arăta la fel ca unele înregistrate deja la rezoluția nativă 8K a televizorului, chiar dacă sursa este redată, de fapt, de la o rezoluție mult mai mică. Dacă vrei să crești fluiditatea redării, pentru imagini cu mișcare mai naturală, există AI Motion Enhancer Pro, care poate dubla numărul de cadre afișate, introducând, între cele standard, noi cadre intermediare, generate în timp real cu AI. De asemenea, cei care vor o imagine cu un efect 3D mai accentuat, pot activa Real Depth Enhancer Pro care folosește inteligența artificială pentru a îmbogăți contrastul din cadrele afișate. Astfel, subiectul principal de pe ecran este mai bine separat de fundal.

Și la capitolul sunet, Samsung se bazează pe AI pentru a asigura cea mai bună calitate de redare. Active Voice Amplifier Pro recunoaște și separă dialogul de alte efecte sonore. Atunci când ai o scenă cu mult zgomot ambiental, vocea este automat amplificată, iar zgomotul redus. Pentru o experiență mai captivantă de vizionare, Object Tracing Sound Pro identifică sursa sunetului de pe ecran și o poate urmări, utilizatorul putând auzi că sunetul vine exact din partea aceea a ecranului. Există și un algoritm AI numit „Adaptive Sound Pro” care poate să îmbunătățească sunetul în timp real, bazat pe tipul de conținut urmărit: emisiuni TV, muzică, competiții sportive sau filme.

Această detecție de scenă este valabilă și pentru activarea de profiluri de imagine, în funcție de conținutul redat. Utilizatorii pot să își creeze anumite preferințe de imagine pentru diverse tipuri de conținut. De exemplu, pentru competiții sportive poate că vrei o mișcare mai fluidă și luminozitate mai mare, în timp ce pentru filme vrei culori naturale și un motion blur natural. Odată ce îți setezi aceste opțiuni, funcția AI Scene Detection va schimba automat setările pe cele stabilite atunci când detectează că urmărești acel tip de conținut.

Chiar și gamerii au motive în plus să se bucure de pe urma integrării inteligenței artificiale în televizoare. Samsung are o bază de date cu jocuri, pe care le încadrează în patru categorii: jocuri sportive, FPS, RTS și jocuri de curse. Folosind AI, Samsung recunoaște jocul atunci când apare logo-ul acestuia pe ecran, și aplică automat profilul vizual și audio potrivit pentru acel gen de joc. Aceste setări vor asigura că nu mai trebuie să îți modifici manual profilul de imagine atunci când schimbi între titluri.

Rutinele AI pot duce experiența de utilizare a televizorului la un nou nivel: control SmartThings, fitness și consum redus de energie

Menționam la început că AI-ul poate fi folosit și pentru reducerea consumului de energie. Samsung a integrat în televizoarele sale Neo QLED un algoritm care poate recunoaște care sunt elementele principale de pe ecran. Astfel, le poate separa, pentru ilumina matricea de mini-LED-uri din spatele panelului la un nivel înalt, în timp ce restul imaginii, în mare parte fundalul, are iluminarea redusă. Efectul este foarte subtil și nu poate fi observat în utilizare normală decât dacă ai un alt televizor cu această funcție dezactivată pentru comparație, dar reducerea consumului de energie este semnificativă, de până la 20%.

Această funcție poate fi activată prin intermediul meniurilor televizorului, sau chiar prin SmartThings la nivelul întregii gospodării. De altfel, în sistemul smart home de la Samsung, televizoarele pot deveni un adevărat „Home Hub”, care controlează toate dispozitivele conectate din casă, compatibile cu ecosistemul SmartThings și cu standardele Matter, sau HCA Alliance. Există o gamă de peste 5.000 de dispozitive compatibile cu sistemul SmartThings, iar toate pot fi integrate în noua interfață 3D în care poți vedea planul casei tale și dispozitivele inteligente din ea. Avem și un articol dedicat despre utilizarea inteligenței artificiale în casele inteligente echipate cu electrocasnice Samsung, în cazul în care vreți să aflați mai multe despre acest subiect.

Folosind AI și o cameră, televizoarele Samsung pot deveni și antrenori de fitness, prin jocuri interactive de mișcare, iar compania promite că va adăuga în curând și funcții de monitorizare a sănătății, similare cu cele de pe smartwatch-uri. Folosind o simplă cameră și inteligența artificială, Tizen OS va putea să monitorizeze pulsul sau chiar saturația de oxigen din sânge, cât și nivelul de stres. AI-ul este folosit aici pentru analizarea cadrelor înregistrate de cameră, pentru a detecta venele și micro mișcările acestora.

„AI-ul trebuie să recunoască și să controleze eficient nu doar ceea ce se întâmplă în cadrul dispozitivelor, ci și între dispozitive. De exemplu, toate dispozitivele conectate din casa dvs., cum ar fi cele conectate la televizor, trebuie gestionate fără probleme. În acest sens, SmartThings, în care Samsung a investit de mulți ani timp, va juca un rol semnificativ. […] Samsung a dezvoltat și va continua să dezvolte multe aplicații AI pentru a fi integrate în portofoliul nostru larg de produse, crescând astfel calitatea vieții consumatorilor noștri și contribuind la sustenabilitate.”, a declarat Moonsoo Kim.

Având în vedere că toate aceste funcții sunt deja aici, sau sunt foarte aproape de a fi lansate, viitorul AI-ului în domeniul televizoarelor inteligente este promițător. Multe dintre aceste capabilități sunt disponibile acum doar pe cele mai bine dotate modele, precum variantele QN900D din gama NeoQLED 8K, momentan. Totuși, viteza de evoluție a tehnologiei din ultimii ani sugerează că vom vedea aceste funcții AI și pe televizoarele mai accesibile într-un timp foarte scurt.

Articol realizat cu sprijinul Samsung.

Etichete: , , , ,