Funcția cu inteligență artificală a celor de la Microsoft numită Recall nu se va mai lansa odată cu prima serie de PC-uri Copilot+ cu Windows 11, pe data de 18 iunie. Anunțul a fost făcut pe blog-ul Windows, unde compania a spus că Recall nu va mai fi o experiență disponibilă pe majoritatea PC-urilor Copilot+ de săptămâna viitoare, ci va putea fi utilizată ca preview doar pentru cei înscriși în Windows Insider Program. Funcția se va lansa astfel doar după ce va primi feedback de la cei care o vor testa în Insider Community.
Compania mai spune că face aceste modificări cu privire la lansarea Recall pentru a se asigura că „experiența va fi una în concordanță cu standardele sale de calitate și securitate”. Microsoft a fost vizată de critici după ce a anunțat inițial funcția la un eveniment din luna mai. Recall le oferă utilizatorilor posibilitatea de a găsi orice au căutat la un moment dat pe PC-ul lor – pagini web, email-uri, documente, prezentări și multe altele. Felul în care funcționează a fost cel atacat, deoarece Recall face screenshot-uri ale activității utilizatorului la fiecare câteva secunde, și apoi le stochează în ceea ce numește „Recall timeline”.
Microsoft a asigurat însă utilizatorii că, atunci când Recall se va lansa, datele vor fi procesate local și informațiile vor fi ținute în siguranță. Apoi a venit cu alte schimbări de securitate asupra funcției, inclusiv transformarea sa într-una opțională. Practic, atunci când un utilizator va porni un PC Copilot+, sistemul de operare îi va întreba dacă doresc să pornească funcția Recall. DE asemenea, utilizatorul va trebui să își confirme identitatea folosind Windows Hello înainte să acceseze Recall timeline, care este criptată.
Cu toate astea, gigantul american nu a anunțat încă o dată exactă pentru disponibilitatea Recall nici în programul Windows Insider. Se pare că va fi disponibilă în următoarele săptămâni, și acest lucru va fi anunțat pe blog-ul Windows. Bineînțeles însă, cei care o vor testa, vor avea nevoie de un PC Copilot+, deoarece funcția merge doar cu device-uri care au NPU-uri (Neural Processing Units) pentru sarcini care utilizează AI.