Neuralink, compania lui Elon Musk este tot timpul în atenția publicului atunci când vine vorba despre implanturi neurale, însă există și alte companii care dezvoltă produse concurente. De exemplu, compania Synchron se laudă că este prima care a reușit să integreze funcțiile ChatGPT cu implantul său neuronal, iar aceste capabilități ar putea deschide noi posibilități pentru a ajuta persoanele cu probleme locomotorii.
Synchron folosește ChatGPT pentru a genera răspunsuri în context în conversații text pentru utilizatorii implanturilor sale
Implantul de la Synchron este mai puțin invaziv decât cel de la Neuralink. Acesta nu necesită operație pe creier pentru a fi instalat, ci necesită să fie poziționat într-un vas de sânge apropiat de cortexul motor. Cipul permite apoi utilizatorilor să miște un cursor pe ecran și să facă click cu acesta, similar cu ceea ce am văzut de la Neuralink. Conexiunea cu un computer este wireless.
Integrarea cu ChatGPT dorește să ușureze comunicarea utilizatorilor cipurilor Synchron. Folosind LLM-ul de la OpenAI, aplicația implantului neural poate să ofere sugestii de răspunsuri potrivite contextului discuției. Aceasta generează nouă răspunsuri, iar dacă acestea nu sunt potrivite, pagina poate fi reîmprospătată pentru o serie nouă de posibile de replici. Anterior, utilizatorii trebuiau să scrie literă cu literă fiecare mesaj, folosind o tastatură virtuală de pe ecran. Această opțiune este în continuare disponibilă, dar probabil că mai puțin utilizată în cazul în care răspunsurile cu AI sunt destul de bune.
Cei de la Synchron spun însă că integrarea ChatGPT nu face parte dintr-un parteneriat cu OpenAI și că va alege LLM-ul cel mai potrivit pentru a oferi clienților săi cea mai bună experiență de utilizare, care să le facă viața cât mai confortabilă.
CNET a discutat cu Mark, unul dintre pacienții Synchron, care spune că a fost diagnosticat cu scleroză multiplă în 2021 și care nu își mai poate folosi mâinile în prezent. Acesta folosește implantul Synchron în cadrul unui program experimental și că este foarte mulțumit de integrarea răspunsurilor cu AI. Se pare că sistemul chiar învață din răspunsurile pe care el le introduce manual, întrucât, din când în când, mai introduce și câte un cuvânt „urât”, așa cum mai scrie și el.
Implanturile precum cel de la Synchron sau Neuralink par să schimbe deja viețile celor care le testează în bine, însă acestea nu sunt încă aprobate de autoritățile din SUA. Atunci când vor fi însă aprobate și vor deveni disponibile la scară largă, un astfel de implant va costa între 50.000 și 100.000 de dolari americani, un preț similar pe care pacienții îl plătesc pentru implanturi auditive sau pentru pacemaker-e.